Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Çocuklarınıza abur-cubur günü yapın!

Evinizde bir gününüzü birlikte paylaştığınız kaçamak günü belirleyin.

Haberin Devamı

Yaşamımızda abur- cubur tüketiminden artık kaçamaz haldeyiz. Gidilen her ortamda, sosyal alanlarda, sofralarımızda, misafirliklerde, alışveriş merkezlerinde hatta giyim ve oyuncak mağazalarında bile paketli, işlenmiş ve şeker yüklü gıdaları görüyor, zihnimize bu gıdalar kazınıyor ve algı yönetimi ile tüketebileceğimiz gıda seçeneklerinin arasında işlenmiş, paketli gıdalar yer alıyor. Abur cubur tüketimi bir yetişkin için ciddi zararlar teşkil ederken bu durum çocuklar ile ilgili kısma geldiğinde tehlike oranı gerçekten büyüyor. Peki abur cuburun çocukların hayatında kontrolünü nasıl sağlayabilirsiniz. Bununla ilgili pek çok yazım olsa da bugün farklı bir açıdan bu konuyu çocukların sağlıklı kalabilmesi için tekrar ele almak istedim. 

TÜM ÇEVREYİ VE SOSYAL ORTAMLARI DEĞİŞTİREMEZSİNİZ. SERBEST BIRAKIN!

Çocuklarınıza abur-cubur günü yapın

Haberin Devamı

Sosyal yaşamın içinde çocuğunuzu abur cubur tüketimi konusunda yön vermeye çalıştığınızda çevrenizde abur cuburu rahatlıkla tüketen insanların kışkırtıcılığı, çevrenin “Bir kereden bir şey olmaz” baskısı ve koyduğunuz kuralı çiğneyen 3. kişiler olduğu sürece kurallarınızı dışarıda ya da sosyal bir ortamda devam ettiremezsiniz. Bu nedenle sosyal ortamda çocuğunuza kural koymak yerine serbest bırakın fakat hangi sıklıkla sosyal ortamlara gireceğinizi siz belirleyin.

Çocuklarınıza abur-cubur günü yapın

KURALLARINIZ EV İÇİNDE HERKESİN ALIŞKANLIĞI OLMASI İÇİN BİR DEĞİŞİM SÜRECİ BAŞLATIN

Bir çocuk gözlemleyerek, deneyimleyerek öğrenir. Evinizin içinde abur cubur tüketimi ile ilgili sadece kuralları çocuğunuza koyduğunuz zaman ve ebeveyn olarak daha sizler kendi iradenizle baş etmeyip abur cubur tüketimini gizli gizli bile olsa devam ettirdiğinizde inandırıcılığınızı yitirirsiniz. Bu nedenle evinizde abur cubur tüketimi ile ilgili bir kural sistemi koyun ve bu kurallara evinizin içinde herkes uyum sağlasın.

EVİNİZE ŞEKERLİ, İŞLENMİŞ VE PAKETLİ GIDALARI ALMAYIN

Çocuklarınıza abur-cubur günü yapın

Bir evde bisküvi, çikolata ya da cips türevi işlenmiş gıdalar varsa o gıdalar mutlaka tüketilecektir. Bu durumu tiyatro sahnesindeki silahlara benzetirim. “Bir sahnede silah varsa, o silah mutlaka patlar!” Bu nedenle evinize yaptığınız alışverişten her zaman biz yetişkinler sorumluyuz. 

Haberin Devamı

EVİNİZDE BİR GÜNÜNÜZÜ BİRLİKTE PAYLAŞTIĞINIZ KAÇAMAK GÜNÜ BELİRLEYİN

Çocuklarınıza abur-cubur günü yapın

Önceden belirlediğiniz evde bulunan herkes için sürpriz gününü, evinizin abur cubur günü olarak belirleyebilirsiniz. Bu gün için herkes alışveriş listesine istediği yiyeceği bir tane ( küçük boy olmak şartıyla) yazsın. Alışverişe gittiğinizde ise bu fikirden asla vazgeçmemelisiniz.

Abur cubur tüketimini asgari şekilde mümkün yalnız bu durumu çocuğunuzu baskılayarak, katı kurallar koyarak değil, evinizdeki alışkanlıklarınızı değiştirerek uygulayabilirsiniz. Sağlıklı alışkanlıklarımız için adım attığımız bir hafta olsun.