Funda Kocabıyık
Funda Kocabıyık
Funda Kocabıyık

Üç, dört, beş... Erken eğitimi seç!

‘Erken eğitim’ deyince aklınıza ne geliyor? Son yıllarda beyin ve öğrenme üzerine yapılan araştırmalara göre, erken eğitim anne karnında başlıyor. Doğumla birlikte hayatın ilk altı yılında, öğrenme ve gelişim son derece hızlı gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

‘Erken eğitim’ deyince aklınıza ne geliyor? Son yıllarda beyin ve öğrenme üzerine yapılan araştırmalara göre, erken eğitim anne karnında başlıyor. Doğumla birlikte hayatın ilk altı yılında, öğrenme ve gelişim son derece hızlı gerçekleşiyor. 2000’li yıllarda okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekmek için yapılan kampanyalar, 7 yaşın okula başlamak için geç olduğuna dikkat çekiyordu. Zaman çok hızlı ilerliyor, ihtiyaçlarımız da buna paralel olarak aynı hızda değişiyor. Günümüzde ise okul öncesi eğitimle tanışmak için 5 yaşı bile geç buluyoruz: Üç, dört, beş; Erken Eğitimi Seç! diyoruz.

Ailelerin çoğu, 3 ya da 4 yaşında çocuklarını okul öncesi eğitim kurumlarına gönderme konusunda tereddüt ediyor. Çocuklarımızı olabildiğince evlerimizin sıcak ve güvenli ortamında tutmak istiyoruz. Bu tereddüdü, aynı yaşlarda çocuğu olan bir anne olarak çok iyi anlıyorum. Ancak altını çizerek belirtmek istiyorum: 21. yüzyılın çocuğu, geçen yüzyılın çocuğundan çok daha farklı gereksinimlere sahip. Bizler küresel rekabetin yoğun olduğu, yeni yüzyılın işgücü piyasasında donanımlı ve dünya vatandaşı olan çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Hepsinin iyi birer işi olsun, dünyanın neresine giderse gitsin, kendini ifade edebilsin ve iletişim kurabilsin istiyoruz. Her şeyden önemlisi mutlu çocuklar yetiştirmek istiyoruz. İşte, uzun vadede bu sonuca ulaşabilmenin yolu, erken eğitimden geçiyor.

Haberin Devamı

Erken yaşta zengin uyarıcılı bir ortamda büyüyen, yaşıtlarıyla aynı ortamda planlı bir eğitim sürecinden geçen ve sosyalleşen çocuklar, ilköğretime hazır başlıyor ve önlerindeki uzun okul hayatı boyunca üst akademik becerilere sahip oluyor. Bunun yanı sıra kaliteli bir okul öncesi eğitim sürecinden geçen çocuklar, daha yaratıcı, sorun çözücü, iletişim yetenekleri güçlü ve kendine güvenli oluyor.

Bu yazı ile ulaşabildiğim herkese şunu özellikle söylemek istiyorum: Erken yıllarda verilen kaliteli bir okul öncesi eğitim, çocuklar üzerinde mucizeler yaratacak kadar güçlü etkilere sahiptir. Tüm çocukların eğitim alması özellikle de 3 yaşından başlayarak erken eğitim alması bir çocuk hakkıdır. Bu çerçevede çocuklarımıza haklarını verelim, onlara destek olalım…

Haberin Devamı

Çocukları beyaz camın karşısından kaldırın, onlar için bilgisayar oyunu ya da televizyon programı değil erken eğitimi seçin!