Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu

Hamilelikte stresten uzak durun!

Hamilelikte stresten uzak durun!

Haberin Devamı

Hamilelik süresince stresten uzak durmanız hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşır. Anne karnındaki bebek onun yaşadığı stresten etkilenir. Bu nedenle hamilelik süresince mümkün olduğu kadar stresten ve buna neden olan ortamlardan uzak durulması gerekir. Bunun için öncelikle hamileliğe dair korku ve şüphelerinizle ilgili bilgilenmeniz bu yönde yaşayacağınız stresi önleyecektir. Ancak hamilelik döneminde anne adayının yaşadığı stres sadece bebekle ilgili olmaz. Anne adayı eğer herhangi bir nedenle stres yaşarsa bunu öncelikle eşiyle paylaşmalıdır. Eğer bu çözüm olmuyorsa hekim tavsiyesi alınabilir. Daha az stresli bir gebelik daha sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesini sağlarken kronik hale gelen stres ise erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırır.

Haberin Devamı

Hamilelikte stresten uzak durun

Stresten uzak durmak için öncelikle "Başkası ne der?" diye düşünmemelisiniz. Çevrenizdekileri üzmemek adına her sorumluluğun altına girmeyin. İstemediğiniz hiçbir şeyi yapmayın ve "Hayır" demesini bilin. Unutmayın siz her yere yetişemezsiniz ve herkesin yarasına merhem olma şansınız da yok. Bu nedenle kendinizi gereksiz üzüntü içine sokmayın.

Yine stresi yenmenin günümüzde en çok kullanılan yöntemlerinden biri de fiziksel ve nefes alma egzersizleri, hamile pilatesi, veya yogadır. Bu kurs veya eğitimlerden birini düzenli olarak alırsanız stresle büyük ölçüde başa çıktığınızı göreceksiniz. İş yaşamında olan anne adaylarının bu dönemde daha az tempoyla çalışması, iş dışı zamanlarda kendinize vakit ayırın ve bolca dinlenin. Bu dönemde sizden önce anne olmuş ve kötü olaylar yaşayan arkadaşlarınızın hamilelik hikayelerini dinlemeyin. İnternette bu konuda uzun araştırmalar yapmaya kalkmayın. Buradan bulacağınız yanlış bilgiler sizi yanıltır ve korkunuzu daha da tetikler. Bu dönemde dengeli ve sağlıklı besinler tüketmek de size iyi gelecektir.

Haberin Devamı

 Hamilelikte stresten uzak durun 

Ancak her şeye rağmen bazen kişi stresi yönetemez. Böyle durumlarda doktorunuzun bilgisi dahilinde bir psikologdan yardım alabilirsiniz. Ve son olarak hamilelik çok özel bir süreçtir tüm anne adayları bu sürecin tadını çıkarmalıdır.