Hatalı sünnet cerrahisinin sonuçları ağır olabilir

Dini, toplumsal ve kültürel anlamda önemli bir ritüel olarak görülen sünnet, sağlık için çeşitli faydaları olduğu bilinen, aynı zamanda tekrarlayan penis enfeksiyonu ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlık sorunları neticesinde zorunlu olarak gündeme gelebilen bir tıbbi müdahale. Üstelik erkeklerin ileriki yıllarda cinsel yaşamları bakımından kritik bir müdahale olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Sünnet hakkında bilinmesi gereken ilk ve en önemli unsur sünnetin cerrahi bir işlem olduğu, steril ameliyathane koşullarında alanında deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği. Bu haftaki köşe yazımda hatalı sünnetin sonuçları ve sinir koruyucu sünnet cerrahisi hakkında bilgi aktaracağım. Faydalı olması dileğiyle…

Hatalı Sünnet Cinsel Sorunlara Yol Açabilir

Sünnet sırasında, sinir yoğunluğunun fazla olduğu penisin baş kısmında bulunan prepisyum adı verilen sünnet derisine müdahale edilir. Sünnet derisine müdahale edilirken bölgedeki sinirlerin ve sinir düğümlerinin korunması gerekir. Penis başındaki sinir yoğunluğunun bulunduğu bölgenin korunmaması; diğer bir deyişle sünnet sırasında bölgeden fazla deri çıkarılması halinde erkeklerde gelecek yıllarda erken boşalma ve penis duyarlılığında azalma gibi cinsel işlev bozukluklarının yanı sıra penis boyunun kısa kalması gibi peniste şekil bozuklukları meydana gelebiliyor. Neyse ki artık hatalı sünnetin yol açabileceği olumsuzluklarla ilgili farkındalık büyük ölçüde arttı ve sinir koruyucu sünnet cerrahisine yoğun bir talepten bahsetmemiz mümkün.

Haberin Devamı

Hatalı sünnet cerrahisinin sonuçları ağır olabilir

Sinir Koruyucu Estetik Sünnet Nedir? Farkı Nedir?

Sinir koruyucu estetik sünnet, ameliyathane koşullarında cerrahlar tarafından, peniste sinir ve sinir düğümleri korunarak gerçekleştirilen sünnet cerrahisidir. Penis anatomisine hâkim cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken sinir korucu estetik sünnet sırasında penis sinirleri korunduğu için erkeklerin gelecek yıllarda yaşayabilecekleri cinsel işlev bozuklukları ihtimali ortadan kaldırılabilir.

Sünnet ve ameliyathane söylemlerinin yan yana olması ebeveynlerde ister istemez bir tedirginlik yaratabiliyor. Operasyonun süresi, anestezi türü ve iyileşme dönemi ile ilgili çeşitli soru işaretleri olabiliyor. Bu noktada ebeveynlere içlerinin rahat olması gerektiğini net bir şekilde söyleyebilirim.

Estetik sünnet genel itibarıyla yenidoğan döneminde yani bebekler 6 aylık olana kadar ya da 6 yaş ve sonrasında uygulanıyor. Bu zaman dilimi çocuk psikiyatristleri tarafından sünnet için ideal zaman aralığı olarak kabul ediliyor. Yenidoğan döneminde sünnet, düşük doz lokal anestezi ile, 6 yaşından büyük çocuklarda ise genel anestezi ile gerçekleştiriliyor. Genel anestezi sadece hafif bir uyku yaratacak ölçüde veriliyor. Sünnetten 3-4 saat sonra ise hastalarımızı taburcu edebiliyoruz.

Cerrahi sırasında kendiliğinden eriyebilen dikişler kullanıyoruz, dolayısıyla iyileşme sürecinin ardından dikişlerin alınması gibi bir gereklilik gündeme gelmiyor. İyileşme süreci son derece hızlı seyrediyor ve bu süreçte şikâyetler de minimal düzeyde oluyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları