Geç boşalma da bir sorun

Dünya genelindeki erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu erken boşalmadır. Ancak erken boşalma gibi geç boşalma da bir sorun olarak nitelendirilir. Gecikmiş boşalma, boşalma süresinin istenildiğinden çok daha uzun sürmesi (30 dakika ve üzeri) ya da hiç gerçekleşmemesi durumudur. Cinsel ilişki ya da mastürbasyon sırasında geç boşalma ile karşılaşılabilir, problem meydana geliş nedeni doğrultusunda geçici olabilir ya da yaşam boyu devam edebilir. Diğer tüm cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi dikkate alınması gereken geç boşalma, kronik hastalıkların bir yansıması olarak ortaya çıkabilir. Dolayısıyla nedenlerinin teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin, altta yatan neden doğrultusunda planlanması önemlidir. Bu haftaki köşe yazımda, geç boşalma hakkında en çok merak edilen konuların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Geç Boşalma Nedir?

Geç ya da gecikmiş boşalma, psikolojik ya da fizyolojik nedenlerle ortaya çıkabilen, erkeğin boşalma süresinin kontrolü dışında 30 dakika ve üzerinde olduğu ya da hiç boşalamadığı bir cinsel işlev bozukluğudur. Geç boşalma sorununa sahip olan erkeklerin ejaküle olabilmeleri için normalden çok daha uzun bir süre uyarılmaları gerekir ve bu durum hem erkekler hem kadınlar için rahatsız edici ve zorlayıcı hâle gelebilir. Yaşam kalitesini etkileyebilen ve çiftler arasındaki ilişkiye olumsuz yansıyabilen bu cinsel işlev bozukluğunun yaşanması hâlinde üroloji ve androloji uzmanlarına muayene olunması gerekir.

Geç boşalma da bir sorun


Geç Boşalma Neden Olur?

Geç boşalmaya neden olan faktörler fiziksel ya da psikolojik olabilir. Geç boşalmanın psikolojik nedenleri kendi içinde oldukça çeşitlidir. Stres, kaygı, depresyon, ilişkide yaşanan sorunlar, performans kaygısı, beden algısındaki sorunlar, kültürel ve dini tabular, cinsel fanteziler ile gerçeklik arasındaki farklılıklar geç boşalmaya yol açan psikolojik nedenler arasında gösterilebilir.

Erkek üreme sistemini etkileyen bazı doğum kusurları, orgazmı kontrol eden pelvik sinirlerin hasar görmesi, idrar yolu enfeksiyonu, geçirilen prostat ameliyatları, nörolojik hastalıklar ve hormonal sorunlar ise geç boşalmanın fizyolojik nedenleri olarak kategorilendirilir. Ek olarak kullanılan bazı ilaçların da gecikmiş boşalmaya yol açabildiği bilinmektedir. Geç boşalmanın görülme ihtimali bazı kişilerde diğerlerine oranla daha fazladır. Yaşın ilerlemiş olması, kronik hastalıkların varlığı, ilişkide yaşanan iletişim sorunları ve aşırı alkol tüketimi geç boşalma risk faktörleri arasındadır.

Geç Boşalmanın Tedavisi

Geç boşalma tedavi edilmediğinde eşe karşı cinsel isteğin azalmasına, performans kaygısının artmasına ve bazı durumlarda doğal yollarla çocuk sahibi olamamaya yol açabilir. Gerçekleştirilen fiziksel muayeneler, kan testleri ve idrar analizleri doğrultusunda geç boşalmanın nedenleri belirlenir, tedavi planlaması nedenler doğrultusunda yapılır. Psikolojik destek alınması veya ilaç kullanımı ile cinsel işlev bozukluğunun tedavisi mümkün olabilmektedir.

 

Yazarın Tüm Yazıları