Erkeklik hormonu neden bu kadar önemli?

Testosteron olarak da adlandırılan erkeklik hormonu, erkeklerde primer cinsiyet hormonudur. Kadınlarda da az miktarda bulunan bu hormonun, erkeklerin hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığında kritik öneme sahibi olduğu bilinir. Ergenlik döneminde penisin ve testislerin gelişiminde, sesin kalınlaşmasında, vücut kıllanmasında görev yapan erkeklik hormonu aynı zamanda sperm üretiminde, kırmızı kan hücrelerinin yapımında, kas kitlesinin güçlü kalmasında, kemik yoğunluğunun ve cinsel isteğin regülasyonunda rol oynamaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte erkeklik hormonunun salınımının azalması yaygın bir durum olsa da farklı sağlık sorunları nedeniyle de erkeklik hormonu üretiminin azalması mümkün olabilmektedir. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerin sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkilere sahip olan erkeklik hormonu hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Erkeklik Hormonu Seviyeleri Gün İçinde Dahi Değişir

Erkeklik hormonu seviyesi yalnızca yaşın ilerlemesi ile değil, gün içerisinde de azalır. Sabahları saat 8.00’de maksimum değerlerine ulaşırken akşamları 20.00 dolaylarında minimum seviyeye iner, daha sonra ise yeniden yükselmeye başlar. Sabah ve akşam saatlerinde yaşanan hormon seviyelerindeki fark, genç erkeklerde yaşlı erkeklere oranla daha yüksek olur.

Erkeklik hormonu neden bu kadar önemli


Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları Erkeklik Hormonu Seviyesini Yükseltebilir

Erkeklik hormonu salınımının sağlıklı yaşam tercihleri ile yükseltilebilmesi mümkündür. Yüksek yağlı ve kalorili işlenmiş gıdalardan kaçınmak, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak, haftada 5 kez en az 30 dakika egzersiz yapmak, alkol tüketimini kısıtlamak, sigara içmemek ve sebze ile meyve tüketimini artırmak hormon seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir.

İdeal Seviyenin Altına Düştüğünde, Çok Yönlü Etkileri Hissedilir

Erkeklik hormonu eksikliği gündeme geldiğinde erkeklerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarında negatif etkiler meydana gelir. Cinsel isteksizlik, öne çıkan erkeklik hormonu eksikliği belirtilerindendir. Ek olarak kemik yoğunluğunda ve kas kitlesinde azalma, göğüslerde büyüme, hâlsizlik, sperm sayısında düşüş ve sertleşme sorunu gibi cinsel işlev bozuklukları ortaya çıkabilir.

Erkeklik Hormonu Yüksekliğine Dikkat!

Erkeklik hormonu düşüklüğü yaygın görülen bir durum olmakla birlikte fazlalığının meydana gelmesi de mümkündür. Erkeklik hormonu ideal seviyelerden yüksekse çeşitli belirtiler gözlemlenebilir. Ciltte akne oluşumu, agresif davranışlar, baş ağrısı, kalp ya da karaciğer sorunları, yüksek tansiyon, duygu durumu dalgalanmaları, prostat büyümesi, ayaklarda ya da bacaklarda şişlik ve açıklanamayan kilo alımı olası belirtiler arasında yer alır. Bu gibi belirtilerin yaşanması hâlinde erkeklerin genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi önerilir. Hipofiz bezinin fonksiyonlarını etkileyen hastalıklar, böbrek üstü bezinde tümörler, doğumsal böbrek üstü bezi hiperplazisi erkeklik hormonu seviyesinde yükselmenin kaynağı olabilmektedir.

 

Yazarın Tüm Yazıları