Doğum kontrol için efektif çözüm: Vazektomi

26 Eylül Dünya Doğum Kontrol Günü’ne sayılı zaman kaldı. Kadınlarla özdeşleştirilen doğum kontrol yöntemlerinin erkeklere özel versiyonlarının bulunduğunun bilinmesi önemli. Vazektomi de erkeklere özel doğum kontrol yöntemlerinden biri; kadınlardaki tüp ligasyonuna benziyor. Daha fazlası için yazımda önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğum kontrol söz konusu olduğunda akla ilk olarak kadınlar için önerilen yöntemler geliyor. Kadınlarda doğum kontrol yöntemleri son derece etkili sonuçlar sunabilse de erkekler için de prezervatif kullanımından daha kesin bir çözüm bulunuyor: Vazektomi.

%99.9’dan daha yüksek bir oranda koruma sağladığı bilinen vazektomi, sperm ile meniyi oluşturan diğer sıvıların birleşmesini engelleyen bir cerrahi bir yöntemdir. Böylece ejakülasyon sırasında spermlerin vücut dışarısına atılması etkin bir şekilde engellenebilir. Geri dönüşü teorik olarak mümkün, yine de vazektomi yaptırmayı düşünen erkeklerin bu kararı verirken kapsamlı düşünmesi önerilir. Vazektomi geçici bir tedbirden ziyade kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak değerlendirilmelidir.

Operasyon son derece güvenlidir ve ameliyat sırasında hasta konforu yüksektir. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilebilen vazektomi sırasında ana sperm iletim kanalı olarak da bilinen vas deferans bloke edilir. Bu blokajın gebeliğin oluşumunu engellemesi için bazı şartlar bulunur. Gelin, detayları inceleyim.

Haberin Devamı

Doğum kontrol için efektif çözüm: Vazektomi


Vazektomi Sonrası Erken Sürece Dikkat

Evet, vazektomi sayesinde spermlerin vücut dışarısına çıkması engelleniyor. Ancak dikkat edilmesinde fayda var, vazektomi sonrası gebelik riskinin bulunmadığının kesinleştirilmesi adına sperm analizi yapılması gerekiyor. Sperm analizi öncesinde ise erkeklerin 10 – 20 kez boşalması gerekiyor. “Neden?” derseniz, şu şekilde açıklayabilirim. Vazektomi sonrası süreçte yeterince boşalma gerçekleşmediğinde erkek üreme sisteminde spermler kalabilir. Bu spermler yeterince kaliteliyse ve kadınların ovulasyon döneminde korunmasız cinsel ilişkiye girilmişse gebelik ihtimaliyle karşılaşılması mümkündür.

Vazektomi Sonrası Cinsel Performans Düşmez

Vazektomi ne erkeklik hormonu salınımını etkiler ne de cinsel işlev bozukluğuna yol açar. Operasyon sırasında yalnızca testislerde üretilen spermlerin meni ile buluşmasını engelleyen kanallar bloke edilir. Bu süreç erkeklerin cinsel performanslarını etkilemez. Erkekler her zamanki gibi boşalmaya devam edebilirler ve orgazm olabilirler. Hâlihazırda erken boşalma ve sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları yaşanmıyorsa vazektomi nedeniyle bu sorunların gündeme gelmesi beklenmez.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Dikkat

Vazektomi operasyonu sonrası gerçekleştirilen spermiyogram ile menide hiç sperm hücresine rastlanmadığında erkeklerin cinsel sağlıklarını göz ardı ettiğine sıklıkla rastlıyoruz. Ancak vazektomi yalnızca gebelik oluşumu engelleyebilen bir operasyondur, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemede etkisi bulunmaz.

Yazarın Tüm Yazıları