Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Kadınların korkulu rüyası vajinismus

Vajinismus, kadının ve çiftlerin yaşam kalitesini düşüren cinsel bir sorundur.

Haberin Devamı


VAJİNİSMUS NEDİR?

Kadınların korkulu rüyası vajinismus

“Bazı kadınların vajinal kaslarında istem dışı kasılmalar olabilir. Bu durum genellikle cinsel ilişkiden hemen önce olmasına rağmen bazı kadınlarda vajinaya yakın bir bölgeye dokunulduğunda da gerçekleşebilir. Vajinanın bu şekilde istemsiz kasılmasına vajinismus denir.

Kasılmalar cinsel ilişkiyi oldukça acılı ve ağrılı yapabildiği gibi büsbütün engelleyebilir de. Ancak bu, vajinusmusun cinsel isteği engellediği anlamına gelmez. Genellikle pelvik muayenede bu istemsiz kasılmalar için hiçbir sebep bulunamadığı için bu rahatsızlığın fiziksel anormallikten kaynaklanmadığı tespit edilmiştir.

İki tip vajinismus vardır. Birincil vajinismus, vajinal penetrasyon hiç gerçekleşememiştir. İkincil vajinismus, Jinekolojik bir ameliyat ya da radyasyon gibi faktörler yüzünden vajinal penetrasyon artık gerçekleşemez. Bazı kadınlardaysa menopozdan sonra vajinismus ortaya çıkabilir. Östrojen seviyesinin düşmesi vajinal sıvı üretimini ve esnekliği azalttığı için cinsel ilişki acılı, stresli ya da imkansız olabilir.


VAJİNUSMUS SEBEPLERİ NELERDİR?

Kadınların korkulu rüyası vajinismus

Vajinismusun her zaman görünür bir sebebi olmayabilir. Ancak geçmişte yaşanmış cinsel istismar veya travma, ağrılı cinsel ilişki ya da duygusal faktörler vajinismusa sebep olabilir. Tam olarak tanı yapabilmemiz için tipik bir fiziksel testin yanı sıra tıbbi ve cinsel geçmişinizi de öğrenmemiz gerekir. Bu bilgiler kasılmalara neden olan olası faktörler hakkında ipucu verecektir.


VAJİNİSMUS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kadınların korkulu rüyası vajinismus

Vajinismus tedavi edilebilir cinsel problemlerden birisidir. Tedavi yöntemleriyse genellikle çok yönlüdür. Egzersizin yanında sorunun nedenleriyle ilgili danışma ve eğitim de gereklidir. Cinsellik eğitimi genel olarak sizi kendi anatominiz ve cinsel uyarılma/ilişki sırasında neler yaşayacağınız hakkında bilgilendirmeyi içerir.

Ayrıca vajinismusta kasların etkisi konusunda da bilgilendirme verilir. Vücudunuzla aranızdaki sırları kaldırmak, elle tutulur bir takım bilgiler edinerek vücudunuzun nelere, nasıl tepki verdiğini anlamak tedavinize olumlu etkilerde bulunacaktır. Rahatlama teknikleri, terapiler ve bazı durumlarda hipnoz, gevşemenizi sağlayabilir ve cinsel ilişki konusunda rahat hissetmenize yardımcı olur.


VAJİNİSMUSTA KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ UYGULANIR

Kadınların korkulu rüyası vajinismus

Vajinusmus tedavisinde uygulanacak yöntemler arasında size en uygun olanını kendiniz seçersiniz. Tedavinin amacı kendinizi rahat hissedip gevşemenizi sağlamak ve kasılmalarınıza engel olmaktır. Psikolojik olarak sizi zorlayacak hiçbir tedavi uygulanmaz. Cinsel sağlık birçok açıdan insan hayatının çok önemli bir parçasıdır. Hem bedensel ihtiyaçlarınız için hem de anne-baba olabilmeniz için.

Tedavi sürecindeki her şeyin sizin kontrolünüz altında olacağını ve sadece kabul edeceğiniz tedavi yöntemlerinin uygulanacağını asla unutmayın.

Vajinismus tedavisinin amacı sizi her türlü kaygıdan, endişeden ve korkudan kurtarıp rahatlamanızı sağlamaktır.


VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE NASIL EGZERSİZLER UYGULANIR?

Kadınların korkulu rüyası vajinismus

Vajinismus tedavisi ağırlıklı olarak gevşetme egzersizlerinden oluşur. Çatı kaslarını gevşetmeye yarayan egzersizler yapılır. Doğru hareketlerle vücudunuzdaki kasları kontrol etmeniz ve istem dışı kasılmalardan kurtulmanız sağlanır.

Eğer tam olarak gevşemede sorun yaşadığınız tespit edilirse hipnoz tedavisi de uygulanabilir. Bu egzersizler ve tedavi sürecinde uygulanacak diğer yöntemlerin hepsi ağrısızdır. 3-4 seanstan sonra vücudunuzdaki gevşemeleri hemen far kedersiniz. 7-8 seansın sonundaysa genellikle tedavi süreci tamamlanmış olur.

Vajinismus kadının ve çiftlerin yaşam kalitesini düşüren cinsel bir sorundur. Unutmayın, sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmak her yetişkin insanın en önemli ihtiyacıdır.