Sertleşme bozukluklarının tedavisinde yeni bir umut

Sertleşme bozukluğu, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de 40 yaş üzeri erkeklerin %50-70 kadarını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Peki, şok dalga tedavisi sertleşme sorununa çözüm olabilir mi?

Haberin Devamı

Kalp-damar hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar (depresyon veya kaygı), hormon bozuklukları (şeker hastalığı, hipogonadizm) veya nörolojik problemlere bağlı olarak ortaya çıkan sertleşme bozukluğu, erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve partnerleriyle olan ilişkilerini derinden sarsabilir. Her ne kadar sertleşme bozukluğu daha çok ileri yaşlarda görülen bir sağlık sorunu olsa da, değişen yaşam koşulları bu problemin genç erkeklerde de ortaya çıkmasına neden olur.

Sertleşme bozukluğuna çare arayışı insanlık tarihi kadar eskidir. Antik Mısır, Yunan ve Roma eserlerinde sertleşme bozukluğuna ilişkin yazıtlar ve resimlere rastlanabilir. 1999 yılında sertleşme bozukluğu için birtakım hapların geliştirilmesi cinsel sağlık alanında bir devrim yaratmıştır. Ancak bu hapların iyileştirici etkisinin olmaması, sürekli olarak ilaca bağlı kalınması, ilaçların yan etkileri ve yüksek maliyeti nedeniyle birçok hasta farklı tedavi alternatifleri aramaktadır.

Haberin Devamı

Üroloji pratiğinde böbrek taşlarının tedavisinde etkin olarak kullanılan ve halk arasında “taş kırma” olarak bilinen şok dalga tedavisi, 2010 yılından itibaren sertleşme bozukluğu tedavisinde de kullanılmaya başlamıştır. Bu tedavi için özel olarak geliştirilen cihazlar yardımıyla penise uygulanan şok dalgaları, yapısı bozulan penis damarlarını iyileştirir ve yeni damar oluşumuna neden olur. Çeşitli rahatsızlıklar veya yaşlılık nedeniyle damar yapısı bozulan peniste şok dalga tedavisiyle kaydedilen iyileşme, sertleşme bozukluğunu tamamen ortadan kaldırabilir ve hastalar ek tedavi kullanmadan cinsel hayatlarına devam edebilir.

Yaklaşık 10 yıldır sertleşme bozukluğu tedavisinde kullanılan şok dalga tedavisine ilişkin yapılan klinik araştırmaların olumlu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Üroloji Derneği (Euroepan Association of Urology), bu yıl hazırladıkları tedavi kılavuzlarında değişikliğe gitmiştir. Şok dalga tedavisinin ilaçlara yanıt vermeyen hastalarda kalıcı yarar sağlayabileceğini belirten uzmanlar, sertleşme bozukluğu sorunu nedeniyle tedavi arayışında olan hastalara şok dalga tedavisinin önerilebileceğinin altını çizmişlerdir.

Haberin Devamı

Sertleşme bozukluğu bir kader değildir ve bu sorundan müzdarip olan kişilerin hekimleriyle görüşmeleri gerekir. Her hasta için uygulanabilecek farklı sertleşme bozukluğu tedavi yöntemi mevcuttur ve tedavilerle erkekler cinsel hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilir. 

Kaynak

Fode M, Hatzichristodoulou G, Serefoglu EC et al. Low-Intensity shockwave therapy for erectile dysfunction? is the evidence strong enough? Nat Rev Urol. https://www.nature.com/articles/nrurol.2017.119.epdf

Liu, T., Shindel, A.W., Lin, G. et al. Cellular signaling pathways modulated by low-intensity extracorporeal shock wave therapy. Int J Impot Res 31, 170–176 (2019). https://doi.org/10.1038/s41443-019-0113-3

Haberin Devamı

Sokolakis, I., Dimitriadis, F., Psalla, D. et al. Effects of low-intensity shock wave therapy (LiST) on the erectile tissue of naturally aged rats. Int J Impot Res 31, 162–169 (2019). https://doi.org/10.1038/s41443-018-0064-0

Schoofs, E., Fode, M., Capogrosso, P. et al. Current guideline recommendations and analysis of evidence quality on low-intensity shockwave therapy for erectile dysfunction. Int J Impot Res 31, 209–217 (2019). https://doi.org/10.1038/s41443-019-0132-0

Yazarın Tüm Yazıları