Ergenler anne babalarından ne istiyor?

"Koydukları yasaklar çok saçma, bana yasakların nedenini mantıklıca anlatsınlar."

Haberin Devamı

Ergenlik dönemi hem ebeveynler hem de ergen için aile içi iletişimle ilgili zorlayıcı olabilmektedir.

Ergenlik dönemine giren çocuklarının değişim dönemleri hakkında bilgi sahibi olmayan ebeveynler çocuklarına olumsuz tutum ve davranışlar sergileyebiliyorlar.

ERGENLERİN BU DÖNEMDE ANNE BABALARINDAN EN ÇOK İSTEDİKLERİ DAVRANIŞLARI BİR ERGENİN AĞZINDAN DİNLEDİĞİMİZDE;

• Benim zevklerime, arkadaşlarıma, özelime saygı duysunlar.
• Beni dinlesinler ve anlasınlar.
• "Büyüyünce beni anlarsın" demeleri çok saçma, beni anlamamış oluyorlar, önce beni anlasınlar bende büyüyünce zaten onları anlarım.
• Benimle gerçekten istedikleri için zaman geçirsinler ve beni başlarından savmasınlar.
• Bana güvensinler.
• Beni eleştirmeleri beni çıldırtıyor, beni olduğum gibi kabul etsinler.
• Onların gözünde bazen küçük bazen büyük olmak çok kafa karıştırıcı, yaşım belli, yaşıma göre davransınlar.
• Koydukları yasaklar çok saçma, bana yasakların nedenini mantıklıca anlatsınlar.

Haberin Devamı

Ergenlerin ailelerinden bekledikleri ve istedikleri aslında aile içi iletişimde olmasını istediğimiz özelliklerle neredeyse aynı.

Ergen için bu dönemde ailesi tarafından ilgilenilmek, anlaşılmak, değerli olduğunu hissetmek, takdir edilmek, kabul görmek çok önemli.

Sevgi ihtiyacını ailede doyuran ergenler kendilerine zarar verebilecek davranışlara ve ilişkilere ihtiyaç duymuyorlar diyebiliriz.

Ergenler sevgi ve kabul ihtiyacını aile de doyuramıyorsa, bu ihtiyacı doyurmak için riskli ilişkiler ve davranışlar yaşayabiliyorlar. Kendilerinden yaşça büyük gençlerle ilişki, madde kullanımı, ergen gebelikleri vb…

Bazı anne babalar ergenlerle iletişim kurmanın, onları kontrol etmenin çok zor olduğunu düşünürler ve katı kurallar koyar ve bunların işe yarayacağını zannederler. Yanıldıklarını anlamaları ve kendilerini çaresiz hissetmeleri çok uzun zaman almaz.

ERGENLERLE İLETİŞİM KURMAK SANILDIĞI KADAR ZOR DEĞİL

Sevgili anne babalar; ergenlerle iletişim kurmak aslında çok kolaydır. Bilişsel, düşünsel süreçlerinin sizlerden çok farklı olması çok doğal. Çünkü onlar ergenlik dönemindeler, hormanları, kimyaları, beyinleri, bilişsel süreçleri sizlerden farklı! Sorgulamak, karşı çıkmak, kendi odaklı yaşamak, kendi düşüncesinde ısrar etmek, sağlıklı ergenlik davranış ve özellikleridir. Ergenlik dönemindeki çocuğunuz çok uslu ise ve her dediğinizi yapıyorsa bu daha anormal bir durumdur.

Haberin Devamı

Ergenlerin istediği en önemli değerler: sevgi, güven, empatik dinleme, takdir, onay ve kabul….Bunları yaparsanız ergeni pek çok tehlikeden korur ve ömür boyu sürecek sağlam ilişkiler kurmuş olursunuz.

Yazarın Tüm Yazıları