Deniz Küçükkaya
Deniz Küçükkaya
Deniz Küçükkaya

Meme küçültme yaptıran biri bebeğini emzirebilir mi?

Kullanılan tekniğe bağlı olarak emzirme etkilenebilir, ancak...

Haberin Devamı

Meme küçültme ameliyatı sinirlere, süt üreten kanallara ve bezlere emzirmeyi engelleyecek kadar zarar verir mi? Meme küçültme ameliyatından sonra anne olanlar bebeğini emzirebilir mi? Kadınların en çok merak ettiği bu konuyu Op. Dr. Deniz Küçükkaya’ya sorduk.

Meme küçültme ameliyatlarında kullanılan tekniğe bağlı olarak emzirme etkilenebilir, ancak bu etkilenme riski kullanılan cerrahi tekniğe göre değişir. Meme başı ve çevresinin süt kanalları ile olan bağlantısı korunarak gerçekleştirilmiş bir operasyon sonucu ise emzirmenin etkilenmesi oldukça düşüktür. Eğer meme başı ve çevresi tamamen alınarak tekrar yerine konulursa sinirlere, süt üreten kanallara ve süt bezlerine emzirmeyi engelleyecek kadar zarar verilebilir.

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATINDA HANGİ TEKNİKLER UYGULANIR?

Meme küçültme ameliyatında hangi tekniğin uygulanacağına memenin şekline ve hastanın yaşına göre karar verilir. Hastanın göğüs büyüklüğü; omuz, sırt ve kol ağrılarına yol açıyorsa, pişik ve kötü kokuya neden olacak kadar sağlık sorunlarına neden oluyorsa, kişinin yaşam kalitesini düşürüyorsa ameliyat artık gerekli hale gelmiş demektir. Büyük göğüsler sadece estetik olarak değil hem fiziksel hem ruhsal hem de sosyal yönden sıkıntılara neden olur. Eğer kişinin meme büyüklüğü kendisine uygun kıyafet ve iç çamaşırı bulamayacak kadar büyükse ve yukarıda yazılan sıkıntılara neden oluyorsa, 18 yaşından itibaren meme küçültme ameliyatı başarılı bir şekilde yapılabilir. Bu durumda hastanın yaşına ve anne olma ihtimaline en uygun teknik uygulanır. Meme başı ve çevresine, sinirlere, süt kanalları ve süt bezlerine en az zarar verecek yöntemle meme küçültme ameliyatı yapılır.

Meme küçültme yaptıran biri bebeğini emzirebilir mi

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI NASIL YAPILIR?

  • Ameliyat, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra genel anestezi altında olmaktadır. Operasyon süresi ortalama 2-2,5 saattir.
  • Genellikle meme başı siyahlığının çevresinden başlayıp ters T şeklinde devam eden ya da memenin alt bölgesinden açılan düz bir çizgiyle ameliyat gerçekleştirilir.
  • Ameliyat sonrasında şiddetli ağrılar olmaz ve ameliyatın ertesi gününden itibaren meme büyüklüğünden kaynaklanan omuz ve sırt ağrıları hafifler hatta çoğu hasta daha rahat nefes aldığını ifade eder.
  • Dikişler iyileştikten sonra kişiden kişiye göre değişmekle birlikte hafif bir iz kalması beklenir. Ameliyattan sonra çoğu zaman bir gün hastanede kalınması yeterlidir. Hasta, yaklaşık 5- 7 gün sonra iş hayatına dönebilir.
  • Meme küçültme ameliyatında her ameliyatta olduğu gibi yaşanabilecek komplikasyonların olduğu ve iyileşmenin kişiden kişiye göre değişebileceği unutulmamalıdır. Bu konuda plastik cerrah tarafından operasyon öncesinde gerekli detaylı bilgilendirmeler yapılır.
  • Eğer doğurganlık çağında bir kadınsanız, plastik cerrahınızla durumunuzu ayrıntılı bir şekilde konuşup uygulanacak cerrahi tekniği ona göre planlayabilirsiniz. Çünkü meme küçültme ameliyatları genellikle kadınların yaşamlarını daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için yapılır. 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Op. Dr. Deniz Küçükkaya

[fotogaleri=253]