GeriDeniz Berksoy Kırmızı pancar nasıl tüketilir? Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kırmızı pancar nasıl tüketilir? Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?

Kırmızı pancar nasıl tüketilir? Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?
Abone Olgoogle-news

Karaciğerde bağışıklık hücrelerini yeniden üretiyor, kolesterolü düşürüyor.

Sağlıklı sebzeler ve otlar yazı serime kışın vazgeçilmez sebzesi pancar ile devam etmek istiyorum.

Pancar; A ve C vitaminleri ile folik asit, demir, manganez, potasyum ve lif yönünden zengindir. Pancar antienflamatuar, antioksidan ve arındırıcı etki gösteren ve ‘betalain’ olarak adlandırılan fitobesinlerin tek kaynağıdır. Ayrıca çok güçlü bir antioksidan olan betacyanin içerir. 

Pancar lifinin vücutta antioksidan enzimlerin düzeyini ve anormal hücreleri elimine etmekle görevli beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bağırsak sisteminin sağlığı için gerekli olan glutamin aminoasidinden zengindir. 

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; pancar karaciğerde bağışıklık hücrelerini yeniden üretmektedir. Kolesterol düşürücü bir etkisi vardır. Antikanserojendir. Bunun yanı sıra pancar sağlıklı cilt, saçlar, tırnak ve kemikler için önemli bir madde olan silika içermektedir. 

Yapılan araştırmalar pancar suyunun vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını azaltarak egzersizi daha az yorucu hale getirdiğini gösteriyor. Egzersizden 1-2 saat önce pişmiş halde pancar tüketin veya protein içeceği içinde iki büyük pancar öğütün. Yapılan bir araştırmada; koşu öncesi pancar tüketenlerin daha hızlı oldukları ve yorgunluk hislerinin daha az olduğu tespit edilmiştir.

Ancak yüksek ısı pancar içeridiği antioksidanların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu sebeple en fazla 15 dakika buharda pişirilmesi veya 1 saatten fazla fırınlanmaması gerekir. 100 gr pancar 43 kalori içerir. 

Kırmızı pancar nasıl tüketilir Kırmızı pancarın faydaları nelerdir

Bu güzel besini içeren iki farklı tarifi paylaşmak istiyorum.

1. Tarif: SARIMSAKLI PANCAR ÇORBASI

• 1 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 adet soğan, 
• 2 diş ezilmiş sarımsak, 
• 2 büyük pancar, 
• 1 büyük patates, 
• 100 gr süzme yoğurt
• 1 adet limonun suyu 
• 4 çorba kaşığı ceviz
• 4 bardak su veya tavuk suyu 

Zeytinyağı ve soğanı hafif kavurun. Sarımsakları ekleyin, ardından pancar ve patatesi ekleyip 3-4 dakika daha pişirin. Üzerine su ilave edin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte, sebzeler pişinceye kadar pişirin. Daha sonrasında çorbayı blenderdan geçirin. Ayrı bir kapta limon suyu ve süzme yoğurdu çırpın. Çorbayı 4 kaseye paylaştırın. Üzerine yoğurtlu sosu gezdirip, ceviz serperek servis yapın. 

2. Tarif: PANCARLI DETOKS TARİFİ

• 1 adet orta boy pancar
• 1 adet salatalık
• 200 ml maden suyu
• 1 adet limonun suyu

Bütün malezemeleri blenderdan geçirip üzerine maden suyu ekleyin.

False