Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir

Mevsim geçişleri hasta etmesin! Sonbaharda beslenme nasıl olmalı?

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıkların gün yüzüne çıktığı bu dönemlerde bağışıklık sistemini güçlü tutmak aslında bizim elimizde. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için farklı renkte ve farklı çeşitte sebze meyve yemek, farklı vitamin ve mineral içeriklerine sahip besinleri tüketmemize yardımcı oluyor. Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, sonbaharda bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinleri sıraladı.

Haberin Devamı

CEVİZ

Omega-3 içeriği oldukça yüksektir. Bu sebeple kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesini düşürüken; HDL yani iyi kolesterol seviyesini arttırır. Düzenli ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığını önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Aynı zamanda cevizin E vitamini içeriği de yüksektir. Günlük beslenmemize 3 adet ceviz eklememiz yeterli olacaktır.

KEFİR

Sindirim sistemimiz ikinci beynimiz olarak da adlandırılabilir. Kefir bağırsak dostu, doğal bir probiyotik kaynağıdır. Kkabızlık tedavisinde bağırsak hareketlerini arttırarak yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp-damar sağlığını korur. Kalsiyum içeriği yüksektir, kemikleri güçlendirerek osteoporozdan korur. Düzenli tüketildiğinde kolon kanserini önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır.

BALKABAĞI

Beta karotenden zengin balkabağı göz sağlığı açısından önemlidir. A vitamininden zengindir. Doğal lif kaynağıdır. Bu bizim uzun süre tok kalmamıza yardımcı olur. Antioksidan kapasitesi yüksektir; bu özelliği ile bağışıklık sistemimizin korunmasını sağlar. Yine antioksidan kapasitesinin yüksek olması sebebiyle kansere karşı kalkan oluşturabilir. Demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor minerallerinden zengindir, bu özelliği kemik sağlığı için önemlidir.

Mevsim geçişleri hasta etmesin Sonbaharda beslenme nasıl olmalı

ISPANAK

Ispanak; vitamin K, folik asit, demir ve kalsiyumdan zengin bir mineraldir. İçeriğindeki vitamin C; sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Yine lif içerdiği için bağırsak dostu bir sebzedir. Kabızlıktan korur. Su içeriği yüksek aynı zamanda düşük kalorili bir sebze olmasından ötürü yazın alınan fazla kiloların verilmesinde, tam da mevsiminde, sağlıklı beslenme programlarına eklenmesi kilo kontrolü açısından oldukça önemlidir.

NAR

Sonbaharın antioksidan deposu meyvesi nar, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi birçok hastalık için de oldukça önemli. Kanser, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi birçok hastalık için oldukça iyi. Günlük tüketim; yarım nar olarak söylenilebilir. Diyabet hastaları tüketirken yanına küçük bir kase yoğurt eklemeleri kan şekerini dengelemelerine yardımcı olacaktır.

TURUNÇGİLLER

C vitamininden zengin turunçgiller, sonbahar aylarında bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca içerdikleri flavonoidler sayesinde antikanserojenik özellik gösterirler. Ancak C vitamini yararlı diyip çok fazla miktarda tüketmeyiniz. 1 porsiyon meyve değişimi olarak = 2 mandalina = 1 portakal = ½ greyfurt olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çok sık yapılan hatalardan biri de meyvenin kendisini değil suyunu tüketmektir. Böyle durumlarda vücuda fazla miktarda şeker almış oluruz ve bu bizim kan şekerimizi yükseltebilir. Aynı zamanda posalı kısmı meyve suyu içerisinde olmayacağından yararlı lifleri vücudumuza alamamış oluruz.

Mevsim geçişleri hasta etmesin Sonbaharda beslenme nasıl olmalı

BROKOLİ

A, C ve E vitamininden zengindir. Antioksidan kapasitesi yüksektir. Potastum ve kalsiyum minerallerinden zengindir. Sonbahar aylarında salatalarda çiğ olarak veya haşlama, buğulama yöntemleriyle tüketilebilir.