Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer

Koltuk altı kararması nasıl geçer?

Hangi kremler kullanılmalı? İşte uzmanından öneriler...

Haberin Devamı


Yaz geldi ve koltukaltı bölgesinde oluşan sorunlar ortaya çıkmaya ve rahatsızlık vermeye başladı. Koltuk altı bölgesinde en sık terleme şikayeti veya kararma şikayeti olmaktadır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Koltuk altı kararması nasıl geçer

Koltuk altı terlemesi sosyal olarak da rahatsızlık veren ve yazın artış gösteren bir problemdir. Koltuk altı terlemesinde öncelikle altta yatan bir rahatsızlık olmadığı belirlendikten sonra tedavide öncelikle yerel kullanılan solüsyonlar ve kremler ter önleyici olarak kullanılır. Metal tuzları özellikle alüminyum, asit ve alkali solüsyonlar, lokal anestetikler, sempatik sinir sistemi karşıtları kullanılan tedavi yöntemlerinin başındadır. Ancak bu tedavilere her zaman yanıt yeterli alınamayabilir. Bölgesel olarak uygulanan botulinum toksin uygulaması ise koltuk altı terlemesinde oldukça yüz güldürücü, başarılı bir yöntemdir. Daha rahat tolere edilmektedir. Ancak 6 ayda bir tekrar edilmesi gerekmektedir.


Koltuk altı kararması koyu tenlilerde daha belirgin bir sorun

Koltuk altı kararması nasıl geçer

Özellikle koyu tenli kişilerde daha belirgin bir sorun ise koltuk altı bölgesinin kararmasıdır. Genellikle melanin pigment artışı ve bozuk yerleşimi buna sebep olmaktadır.

Dış etkenler kıl epilasyon yöntemleri, yetersiz temizlik, dar kıyafetler ile sürtünme, deodorant kullanımı buna sebep olabilmektedir.Gebelik, Addison hastalığı gibi hormonal değişiklik durumlarında da renk koyulaşması olmaktadır. Koltuk altında alerjik ya da tahrişe bağlı reaksiyonlar kararma ile sonuçlanabilir. 

Ayrıca koltuk altı kararmasına, kadifemsi, kalınlaşmış deri görüntüsü de eklenirse “Akantozisnigrikans” adını alır ve bazı sistemik hastalıkların araştırılmasını gerektirir. Şeker hastalığı, obesite, bazı kanserlerde koltuk altı gibi kıvrım bölgelerinde kadifemsi koyu renkli deri değişikliği görülebilmektedir.


Hangi kremler kullanılabilir?

Koltuk altı kararması nasıl geçer

Sistemik bir hastalık eşlik etmediği durumlarda koltuk altı kararmasında düşük etkili kortizonlu kremler, leke açıcı özelliği olan kremler kullanılabilir. Kimyasal peeling dikkatli ve hekim tarafından uygulanabilir. Ayrıca leke açıcı lazerler ile tekrarlayan seanslar sonucunda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.

Dr. Cansel Köse Gürer