Çocuklara okumayı nasıl sevdirirsiniz?

Kitap okumak çocukların bilişsel, duygusal, akademik gelişimini destekleyen, erken yaşlarda temelleri atılan bir alışkanlıktır. Bazı çocuklar okumayı öğrenir öğrenmez kitapların sihirli dünyasına hemen adım atarken, bazıları ise okuma saati geldiğinde oldukça isteksiz davranırlar.

Haberin Devamı

Kitap okumaktan hoşlanmayan çocuklar, kimi durumlarda okuma becerisiyle ilgili zorluk çeken çocuklar olabilirler. Çocuğunuzun akıcı okumayla, okuma becerileriyle ilgili sorun yaşadığını düşünüyorsanız, öncelikle bunun sebebini bulmaya ve gerekirse bir uzmana danışarak çocuğunuza yardımcı olmaya çalışın.

Çocukların okumayı sevmemesinin bir diğer sebebi de okumayı eğlenceli bulmamalarıdır. Böyle hissetmelerinin sebebi henüz ilgilerini çeken, okumalarını motive edecek kitaplarla tanışmamış olmaları olabilir. Bu yüzden çocuğunuzun sevdiği alanları, hobilerini göz önüne alarak ona uygun kitaplar seçebilirsiniz. Doğru kitapları bulmak, çocuğunuzun okumaya karşı ilgisini ve motivasyonunu artıracaktır.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMANIN YOLLARI

• Okuma saatleri oluşturun: Günlük programınızda mutlaka kitap okumak için özel bir zaman dilimi ayırın. Bu zamanı keyifli ve rahatlatıcı bir dinlenme rutini olarak tutarlı bir şekilde devam ettirin. Ayrıca evinizde rahat koltuklar ve yastıklarla okuma köşesi hazırlayarak çocuğunuza okumayı daha cazip hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

• Kitapların çocuğunuzun kolayca ulaşabileceği yerlerde durmasına dikkat edin: Evde çocuğunuz için kolayca uzanıp ilgisini çeken kitapları alabileceği bir kitaplık oluşturun. Kitapları kendisine göre dizmesine, kitaplığını düzenlemesine izin vermeniz de onun kitaplara karşı ilgisinin artmasını sağlayabilir.

• Çocuğunuza sesli kitap okuyun: Çocuklar kendilerine kitap okunmasından hoşlanır. Çocuğunuzun seviyesi ve ilgi alanına uygun kaliteli kitaplar seçip ona okuyabilirsiniz. Bu teknik, çocuğunuzun okumaya ilgisini artıracak en güzel yollardan birisidir.

Hatta beraber seçtiğiniz ilginç bir kitabın ilk bölümünü çocuğunuza sesli olarak okuyup sonrasında onun devam etmesini isteyebilirsiniz. Bu şekilde kitaba kendisini kaptırması, okumak için motive olması çok daha kolay olacaktır.

• Seçtiğiniz kitapların çocuğunuzun seviyesine uygun olmasına dikkat edin: Çocuklar okumayı sevse bile kendi seviyesine uygun olmayan kitapların okuma motivasyonunu azaltabileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

• Bol bol kitapçı gezin: Kitapçılar çocukların pek çok okuma materyalini bir arada inceleyebilmesine imkân sağlar. Resimli hikâye kitapları, biyografiler, ‘nasıl yapılır?’ kitapları, rehberler, kaliteli çocuk dergileri arasından çocuğunuz kendi ilgi alanına uygun, seveceği, okumaktan keyif alacağı materyalleri rahatlıkla bularak kendi seçimlerini yapabilir.

• Siz de iyi bir model olun: En önemlisi ise çocuklarınızın sizleri okurken görmesidir. Kitap okunan evlerde, çocuklar çok daha doğal bir şekilde kitap okuma alışkanlığını anne-babalarını model alarak edinebilirler. Bu yüzden mutlaka siz de iyi bir model olun.

Yazarın Tüm Yazıları