Banu Kazanç
Banu Kazanç
Banu Kazanç

D Vitamini almak için güneşi beklemeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle ortaya çıkan D vitamini eksikliğinin sebep olduğu sağlık ve kilo problemlerine karşı uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Vücudu kış mevsiminde güneşten almaya alışkın olduğu D vitamininden mahrum bırakmak kemik, kas, kalp-damar hastalıklarından, depresyona, diyabetten, obeziteye kadar birçok ciddi hastalığa davetiye çıkarabilir. Bu önemli vitamini almak için güneşi beklemeyin, besin maddeleri ve ek gıdalarla vücuttaki oranını dengeleyin. Balık yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, ayrıca yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, yulaf ezmesi gibi besinler bu dönemde oldukça önemlidir.

BİRÇOK CİDDİ SORUNA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Güneş, vücut sağlığı açısından son derece önemli olan en büyük ve zengin D vitamini kaynağıdır. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak beden sağlığı açısından çok önerilmese de, güneş ışınlarından yeteri düzeyde faydalanmamak da D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemik, kas, kalp-damar hastalıkları, depresyon, diyabet, obezite gibi birçok ciddi soruna davetiye çıkarıyor.

Haberin Devamı

Özellikle Ekim’den Nisan ayına kadar geçen sürede güneşli günlerin az olması ve cilt yüzeyinin kalın giysilerle örtülü olması nedeniyle D vitaminine bağlı sağlık ve kilo problemlerinde artış gözlemlenir. Bu dönemlerde profesyonel yardım alarak D vitamini takviyesine başvurulmalı ve D vitamini kaynağı besin ürünler kullanılmalıdır.

FAZLA KİLOLARINIZIN NEDENİ D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ OLABİLİR

Son yıllarda yapılan araştırmalarda D vitamini eksikliği diyabet, metabolik sendrom hastalıkları ve lipid düzensizlikleriyle ilişkilendiriliyor, hatta obezite ve D vitamini eksikliği ile arasında bir korelasyon olduğu ispatlandı. Yine bu araştırmalar D vitaminin özellikle kalsiyum ile birlikte alınmasının karın içi yağ dokusunu azalttığı ve kilo kaybının daha belirgin olduğunu kanıtlıyor. Obezite ile mücadelede ve sağlıklı kilo verme süreçlerinde D vitamini kaynaklarına yönelmek doğru bir şeçenektir. Kalıcı ve sağlıklı kilo verebilmek için her şeyden yeteri miktarda alınması gerekir. Kolestrol düşürücü ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan bu vitaminin fazla kullanılması da zararlıdır, zehirlenmeye yol açabilir. Bu sebeple uzman kişilere danışılmalı ve ölçünün profesyoneller tarafından belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde bilinçsizce aşırı ölçüde vücuda yüklenen D vitamini sizi sağlığınızdan edebilir.