Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

"Orange Theory Fitness" Turuncu Teori

Sürekli aynı tür çalışmaktan sıkılan ve yeni bir yöntem denemek isteyenler için Orange Theory...

Haberin Devamı

Amerika da hızla yayılmaya başlayan yeni fitness trendinin adı ‘ ORANGE THEORY’

Benzer fitness çalışmaları yapılmakta ama henüz Türkiye ORANGE THEORY ile tanışmadı. Miami de Gemi Mühendisi olarak gemiden gemiye ülkeden ülkeye dolaşan bir spor tutkunu Sporcu arkadaşım Zeynep Aydınoğlı'ndan aldığımız izlenim ve araştırma sonuçlarıma göre 60 dakika süren bu antrenman türünü tanıyalım.

Orange Theory Fitness Turuncu Teori

3 ana kısımdan oluşuyor.

1. Koşu bandı
2. Kürek çekme
3. Ağırlık antrenmanı

Bu antrenmanlar boyunca vücudunuza taktığınız sensörlü bantla kalp atışlarınız ve hızınız ölçülüyor. Dev ana ekrandan kendi performansınızı ve ayrıca diğer spor yapanların performanslarını da izleyebiliyorsunuz. Yürüyüş yapanlardan koşuculara, yüksek performanslı atletlerden 16 yaş üstü herkese açık olan bu sistemde grup olarak fitness yapmaya uygun dizayn edilmiş bir antrenman sistemi. Özel eğitimli antrenörler egzersiz boyunca sizi yönlendiriyorlar.

Haberin Devamı

Orange Theory Fitness Turuncu Teori

Örneğin koşu bandında hangi seviyede ve hangi hızda koşacaksınız ya da kaç metre kürek çekeceksiniz, TRX hareketleri ve ağırlıklı hareketler nasıl olacak?

Çünkü 60 dakikalık bu seansların hepsi birbirinden farklı olarak dayanıklılık ve ya güç odaklı olabiliyor. Antrenman türü ENERJİ konsepti üzerine kurulmuş, her şey ENERJİ ye bağlı, siz eve gittikten sonra bile vücudunuz ENERJİ harcamaya devam ediyor. Grup halinde çalışmaksa olayı daha eğlenceli ve efektif hale getiriyor. Her seansa 10-25 kişi katılıyor. Orange theory stüdyolarında 12 adet koşu bandı, 12 adet kürek çekme aleti( su gücüyle çalışan),12 adet TRX süspension sistemi, çeşitli ağırlıklar ve bosu gibi malzemeler bulunuyor.

Orange theory workoutun fizyolojik teorisi ise şu:

EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption) Egzersiz sonrası oksijen kullanımı artışı

Haberin Devamı

Orange Theory Fitness Turuncu Teori

Egzersiz boyunca taktığınız polar bant 5 adet egzersiz diliminizi ölçüyor. Egzersizinizin 12-20 dakikası maksimum kalp atışınızın %84 yada daha yukarı çıkması hedefleniyor. Böylece EPOC etkisi yani egzersiz sonrası yakma sağlanmış oluyor. Örneğin 60 dakikalık egzersiziniz boyunca 12-20 dakika %84 te zaman geçirebilirseniz sonraki 24-36 saatte 200-400 kalori daha yakıyorsunuz. Bu da uygun bir beslenme programı ile 1haftada 3-5 antrenmanla 1,5-2,5 kg vermek demek.

Sürekli aynı tür çalışmaktan sıkılan ve yeni bir yöntem denemek isteyenler için Orange Theory...