Aşkın yaşı olur mu?

Günümüzde, özellikle ünlüler dünyasında, kadın kendinden yaşça küçük bir erkekle evlenebiliyor. 'Yaşa değil, aşka bakarız!', 'Önemli olan aşktır!'

Haberin Devamı

Günümüzde, özellikle ünlüler dünyasında, kadın kendinden yaşça küçük bir erkekle evlenebiliyor. “Yaşa değil, aşka bakarız!”, “Önemli olan aşktır!”, “Yaş farkı sevdikten sonra sorun olmaz!” diyenler ve “Yaşlar yakın değilse mutlu mu olunur!”, “Birkaç yıl sonra, aşk bitince ne olacak!”, “Çocuğum dede/babaanne mi desin!” gibi düşünceler nedeniyle kadın ve erkek ilişkilerinde yaş farkı son yıllarda en çok tartışılan konular arasındadır. Genel kanı olarak, karı koca arasındaki yaş farkının çok olmaması, diğer bir değişle erkek ve kadının birbirine yakın yaşlarda olmasının tercih edilmesi beklenebiliyor.

Çiftler büyük yaş farklarına rağmen her ne kadar birbirini delicesine sevseler de, eşler arasında yaş farkı olması ilişkilerde çok ciddi sorunlara neden olabiliyor. Kadın ve erkekler birbirine aşık olunca ayakları yerden kesildiği ve gözleri hiçbir şey göremediği için ilişkilerinde ne tip sorunlarla karşılaşacaklarını da bilemeyebilirler. Fakat o ilk heyecan durulmaya başladığında ve gerçekler yavaş yavaş su yüzüne çıktığında, problemlerde ardı ardına gelmeye başlıyor. Her ilişkide problemler yaşanabilir ama yaş farkının büyük olduğu ilişkilerde durum biraz daha farklı olabiliyor. Büyük yaş farkına sahip çiftlerin genel sorunlarına bakacak olursak:

Haberin Devamı

1-Sevgiliye ya da eşe karşı sabırsız olma

“Eğer partnerinizden yaşlıysanız, sevgilinizin ya da eşinizin olgunluktan uzak davranışlarını, deneyimlerini hatta konuşmalarını bile sinir bozucu bulabilirsiniz. Çünkü partnerinizin şimdi geçirmekte olduğu aşamaları siz çoktan geçirmişsinizdir. Bu nedenle, öğrenip deneyim edindiğiniz davranışların partneriniz tarafından tekrar tekrar yapılmasını izlemek sizin açınızdan ve öğüt almakta olan partneriniz açısından oldukça can sıkıcı olabilir. Bu durum tekbir konuda gerçekleşmeyeceği için tartışmalar gitgide artabilir ve ilişkinizi çıkmaza sokabilir.”

2-Maddi açıdan sevgili ya da eşten daha iyi durumda olmanın dayanılmaz ağırlığı

Yaşı daha büyük olan sevgili büyük ihtimalle maddi açıdan daha iyi durumdadır. Ancak maddi olanaklarınız ve partnerinizin maddi olanaksızlığı ilişkinizde birçok açıdan gerginliklere neden olabilir. Örneğin; sürekli para harcayan tarafsanız bir süre sonra öfkelenebilir ve maddi harcamaları siz karşıladığınızdan kararları da kendiniz almak istiyor olabilirsiniz. Sevgiliniz ise bu durumu adil bulmayabilir. Siz de, sevgilinizin yaşam standartlarına inmek istemeyeceğiniz için anlaşmazlıkların çıkması an meselesi olur.

Haberin Devamı

3-Sevgiliye ya da eşe anne veya baba gibi davranma

Sevgilinizden 10 yıldan fazla bir tecrübeye sahipseniz, ona öğütlerde bulunmanız, yanlışlarını düzeltmeye çalışmanız ya da onu yönlendirmeniz bir süre sonra hem siz hem de partneriniz açısından oldukça çekilmez bir hal alacaktır. Siz bu süreçlerden geçtiniz ve neyle nasıl baş edeceğinizi biliyorsunuz ve yardım etmek istiyorsunuz fakat partneriniz de sizin gibi mi düşünüyor? Unutmayın, sevgilinizi ya da eşinizi çocuk gibi göremeye başlamanız ilişkinizin sonu olabilir.

4-Yaş farkı nedeniyle son sözü söylemek istemek

Yaşınızın büyük olmasından kaynaklanan otoriterlik nedeniyle son sözü siz söylemek isteyebilirsiniz. Daha fazla para ve deneyim sahibi olduğunuz için, ilişkiye ağırlığınızı koymak istemeniz partnerinizde hor görülme ve aşağılanma izlenimi yaratacağı için ilişkinizde çatırdamalar başlayabilir.

Haberin Devamı

5-Cinsel açıdan zamanla yetersiz olma takıntısına kapılma

Yaşça ilerideyseniz genç partnerinize zamanla cinsel açıdan yetersiz olacağınızdan endişe edebilirsiniz. Bu durum başaramama korkusu adını verdiğimiz performans anksiyetesine davetiye çıkartabilir. Performans anksiyetesi de orgazm olamama, cinsel isteksizlik veya sertleşme sorunları gibi cinsel işlev bozukluklarının ardında yatan en büyük nedenlerden biridir.”

Kadın ve erkekte cinsel yaşam süresi…

Yaş farkından dolayı yaşanabilecek sorunların en önemlilerinden biri de çiftler arasındaki cinselliktir. Erkeklerde cinselliğin durduğu bir dönem olmasa da azaldığı bir andropoz dönemi olur, kadınlarda ise ortalama 48 yaşından sonra menopoz dönemi başlar. Türkiye şartlarında, kadının yaşça büyük olma ihtimali göz önüne alınırsa, bir ve birden fazla çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için yaş farkı ve menopoz dönemi ciddi sorunları da beraberinde getirecektir. Erkeklerin andropoz döneminde ve sonrasında çocuk sahibi olmaları mümkünken, kadınların menopoz sonrası çocuk sahibi olmaları mümkün değildir. Bu durum ilişkilerde ciddi tartışmalara neden olabilir. Ancak menopoz andropoz üreme dışında cinsel performans olarak hem kadınların hem de erkeklerin cinsel hayatlarını olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

Menopoz kadınlarda cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk ve geç orgazm olma gibi cinsel işlev sorunlarına yol açarken; erkeklerde sertleşme sorunları ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Sanki toplumun genelinde, “Erkekler her yaşta penis-vajina birlikteliği içeren cinsel ilişkiye girmeye muktedir!” gibi bir algı var. Ancak bu doğru bir algı değildir. Çünkü menopoz döneminde penis-vajina birlikteliği içeren cinsel ilişkiye girmeye muktedir olan kadındır. Kadın basit kayganlaştırıcılar kullanarak bunu başarabilir. Oysa yaşlanma ve andropozla birlikte erkeklerde sertleşme refleksi yavaşlar, çok zorlaşır ve çoğu kez erkek penis-vajina birlikteliği içeren cinsel ilişkiye takviyesiz girmeye muktedir olmaz. Ancak erkek sertleşmeyi sağlayıcı ilaçlarla sertleşmesini sağlayabilir. Ayrıca erkekler andropoz döneminde kendilerini seks yapmak için ereksiyon sağlamak zorunda hissederler, kadınlarda menopoz döneminde fiziksel olarak güç harcamalarına gerek duymasalar da yaşlanmaya bağlı olarak çekiciliklerinin azaldığını düşünürler, vajinal kuruluk gibi sorunlar nedeniyle cinsel anlamda isteksizlik yaşarlar. Oysa hem kadınlar hem de erkekler için hem menopoz döneminde hem de andropoz döneminde cinsellik bitmez, sadece şekil değiştirir. Bazen “sarılma, öpüşme, el ele tutuşma, erotik masaj” gibi cinsel yakınlaşmalar ve duygusal paylaşımlar gençlik yıllarındaki şehvetli sevişmelerin yerini alabilir ve en az onlar kadar haz verici olabilir. Çünkü cinsellik; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatıdır.

Haberin Devamı

Yaşlı bir erkek genç bir kadına cinsellik anlamında ne kadar yetebilir…

Her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse de, yaş farkı büyük olan çiftlerde, erkek daha olgunsa ve sevgilisini ya da eşini tatmin edemiyorsa problem büyük demektir. Genç bir kızın cinsellik anlayışı ve doyum hissiyle, daha olgun partnerin cinsellik anlayışı ve hisleri farklılık göstermektedir. Evet, erkeklerin cinsel hayatı ve dölleme yetenekleri kadınlara göre daha uzun sürebilmektedir fakat yaş ilerledikçe erkeklerin de cinsel performansında bir azalma gözlenmektedir. Bu gerçek üzerinden hareket edildiğinde, cinsellikten beklediği hazzı alamayan kadın başka ilişkilere yelken açabilir. Böylece ilişkiye aldatma eylemi girebilir ve ilişkinin boyutu değişebilir.

Oğlum annesini özledi…

Genç erkeklerin olgun kadınlarla kurduğu ilişkilerde, bilinçdışı olarak, ölüm nedeniyle kaybedilen, ayrılıklar nedeniyle görüşülmeyen veya çocuklukta yeterli sevgi vermeyen bir anne özleminin izlerine rastlamak mümkündür. Ayrıca genç oğulları olgun kadınlarla evlilik yapan babalar, oğullarının yaptığı evliliği onaylamayabilirler, onları kıskanabilirler veya bilinçdışı olarak oğullarının yerinde olmak isteyebilirler. Ancak tüm bunlar karışık ve çözümlenmesi çok zor olan duygulardır.

Yazarın Tüm Yazıları