ANTEP FISTIKLI GÜLLAÇ TARİFİ
Malzemeler
- 10 yaprak güllaç
- 4 su bardağı süt
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 kahve fincanı gül suyu
- 1 fincan dövülmüş
- Antep fıstığı
Hazırlanışı
- Sütü kaynatın.
- Toz şekeri ilave edin ve karıştırın.
- Sütü soğumaya bırakın, sonra tepsiye boşaltın.
- Güllaç yapraklarını kenarlarından birer santimetre keserek teker teker tepsiye yatırın.
- İyice yumuşamadan tepsiden alın.
- Yaprakların dört ucunu üst üste katlayarak iki kat haline getirin, ortasına dövülmüş Antep fıstığını serpin ve güllaçları bohça gibi kapatın.
- Kapatılmış güllaçları kıvrım tarafı alta gelecek şekilde servis tabağına yan yana dizin, dizme işlemi bitince iyice çekmesi için üzerine gül suyu ve kalan şekerli sütü dökün.
- Tabaktaki güllacı üzerine sık sık kaşıkla sütü gezdirerek 30 dakika beklettikten sonra servis yapın.
Malzemeler
- 300 gr ceviz içi
- Yarım kilo kadayıf
- 1 su bardağı fındık
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 kahve fincanı kavrulmuş susam
Şerbeti için
- 1 kg toz şeker
- Yarım limon
- 6 su bardağı su
Üzeri için
- 1 fincan sıvı yağ
- 250 gr tereyağı
Hazırlanışı
- Şurubu hazırlayın ve ılınması için bir kenara alın.
- Ceviz içini ve fındığı orta irilikte ezin.
- Susamı kuru bir teflon tavada bir miktar kavurun.
- Kavrulan susamı da rondoda ezin.
- 3 yemek kaşığı toz şekeri de ilave edin, iç harcımızı hazırlayın.
- Kadayıfı didikleyin.
- Elimize bir parça kadayıf alıp, cevizli içten bolca koyun.
- Kadayıfı sıkıca rolu yaparak sarın.
- Sardığımız kadayıfları, tepsiye dizin.
- Üzerine erittiğiniz tereyağı ve sıvı yağ karışımı her tarafına gelecek şekilde sürüp 180 derecelik fırında pişirin.
- Fırından çıkarttığınız tatlıyı biraz ılındıktan sonra, ılınan şerbete orantılı bir şekilde her tarafına gelecek şekilde ilave edin.
- Tatlınızın çıtır çıtır olması ve hamurlaşmaması için, kesinlikle üzerine bir şey örtmeyin.
Not: Bu tarif birtutamkekik.com yazarı Ayşe Atılgan'a aittir.
HALKA TATLISI TARİFİ
Malzemeler
- 1 bardak toz seker
- 1 bardak su
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- Bir miktar tuz
- Bir miktar irmik
- Bir miktar pirinç unu
- Bir miktar un
Hazırlanışı
- Şerbet için 1 bardak toz şekeri 1 bardak suyu ateşe koyun.
- Şerbet piştikten sonra soğuması için kenara alın.
- Diğer kalan malzemelerin hepsini karıştırıp bir hamur hazırlayın.
- 1 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, 1 çimdik tuz, biraz irmik, biraz pirinç unu ve biraz un ilavesi ile çok katı olmayan çok da akışkan olmayan bir hamur hazırlayın.
- Sıkma torbasını alın ve hazırladığınız hamuru içine doldurun.
- Yağı kızdırın.
- Sıkma torbasından yuvarlak şekilde hamurları kızgın yağa sıkın.
- Kızarttığınız tatlıları servis tabağına çıkartın ve dilerseniz üstünü fıstık ile süsleyin.
- Afiyet olsun.
Not: Bu tarif birtutamkekik.com blog yazarı Ayşe Atılgan'a aittir.
BÜZME BAKLAVA TARİFİ
Malzemeler
- 18 adet baklavalık yufka
- 150 gram dövülmüş ceviz içi
- 100 gram tereyağ
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
Şerbeti için
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
- Önce şerbeti kaynatıp soğuması için kenara alın.
- Şerbet soğuduktan sonra işleminize başlayın şerbet soğuk tatlı sıcak olacak.
- Bir adet yufkayı iki yandan büzerek ortada buluşturun.
- Uç kısmının iki parmak içerisine bir dolu tatlı kaşığı ceviz koyup hafif yanlarını içe doğru getirerek cevizin üzerine örtün.
- Daha sonra uç kısmından katlayarak yufkanın altta kalan kısmı tepsiye gelecek şekilde dizerek tüm yufkaları bu şekilde tamamlayın.
- Tereyağı ve sıvı yağı bir tavaya alarak kızdırın.
- Sonra hepsini kaşık kaşık tatlıların üzerine dökün.
- Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında kızartın.
- Fırından çıkan tatlı üzerine şerbeti dökün.
- İstediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
Not: Bu tarif sibelyalcin.com.tr yazarı Sibel Yalçın'a aittir.
MİDYE TATLISI TARİFİ
Malzemeler
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı buğday nişastası
- 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- 4 su bardağı un
Arası için
- 1 su bardağı buğday nişastası
Üzeri için
Şerbeti için
- 3 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- Birkaç damla limon
Hazırlanışı
- Öncelikle sıvı olan malzemeleri karıştırın.
- Kalan malzemeleri ekleyin.
- Unu kontrollü koyun.
- Ele yapışmayan bir hamur yoğurun ve 12 bezeye ayırıp hamuru 15 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru nişastayla pasta tabağı büyüklüğünde açın.
- Üzerine nişasta serpin.
- Tüm bezeleri bu şekilde yapıp aralara nişasta serpin. En üste serpmeyin.
- 12 hamuru birden oklavayla açabildiğiniz kadar açın.
- Hamuru bir köşesinden başlayarak sıkıca rulo yapın.
- Sonra 1 parmak eninde kesin.
- Kestiğiniz hamuru merdaneyle çok az açarak içine ceviz koyup kapatın.
- Çok sıkı bastırmanıza gerek yok açılmıyor.
- Üzerine tereyağını kızdırın ve kaşık yardımıyla dökün.
- 180 derecede pişirin.Bu arada şerbetini hazırlayın.
- Su ve şekeri kaynatın.
- Kaynayınca limonun suyunu ekleyip birkaç dakika daha bekleyin ve ocaktan alın.
- Fırından çıkan baklavanın sıcaklığı geçince şerbeti dökün.
- Şerbet soğumayacak ancak ilk sıcaklığı geçecek.
- Üzerini istediğiniz gibi süsleyin.
Not: Bu tarif kahvenintutkusu.blogspot.com.tr yazarı Naile Görgülü’ye aittir.
KÜNEFE TARİFİ
Malzemeler
- 700 gr. kadayıf
- 250 gr. tereyağı
- 2 paket dil peyniri ya da tuzsuz peynir
- 3 su bardağı tozşeker
- 2 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
- Tozşekeri 3 su bardağı suyla kaynatın.
- Limon suyu ekleyip, ocağın altını kapatın.
- Tavada tereyağını eritin.
- Kadayıfı tiftikleyerek yağı içine dökün.
- Kadayıf yağı iyice çekince yoğurun.
- Yağlanmış tepsiye kadayıfın yarısını bastırarak serin.
- Peynirleri kenarlarından taşmayacak şekilde üstüne koyun.
- Kadayıfın diğer yarısını da sıkıca bastırarak yerleştirin.
- Tepsiyi ocağın ya da fırının üst bölümünde kısık ateşte çevirerek kızartın.
- Künefeyi ters çevirip, diğer tarafını da kızarttıktan sonra soğuk şerbeti sıcak künefenin üzerine gezdirin.
Not: Künefeyi ne kadar bastırırsanız o kadar çıtır olur. Bu, sıcak yenmesi gereken bir tatlı. Soğuduğu zaman peyniri sertleşir.
KADAYIF DOLMASI TARİFİ
Malzemeler
- 250 gr tel kadayıf
- 152 gr ceviz içi
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
Kızartmak için
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
Hazırlanışı
- Su ve şekeri tencereye koyarak 10 dakika kaynatın.
- Limon suyunu ekleyerek karıştırın, ocağın altını kapatın.
- Kadayıftan parçalar alarak 15 x 15 cm ebadında düz ve çok kalın olmayan kareler hazırlayın.
- Her yerinin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edin.
- Cevizleri elinizle parçalayarak, karelerin bir kenarına dizip dolma gibi sıkı sıkı sarın.
- Bu şekilde 6 tane hazırlayın.
- Bir kasede yumurtaları çatalla karıştırın.
- Kadayıf dolmalarını yumurtaya hızlıca batırın, elinizden bırakmadan yumurtanın içinde çevirin, aksi taktirde çok yumurta çeker.
- Hazırladığınız dolmaları iyice kızdırılan ayçiçek yağı ile kızartın.
- Dolmalar nar gibi kızardığında daha önce hazırlamış olduğunuz şerbete atın.
- 10 dakika beklettikten sonra şuruptan çıkarıp cam bir tepsiye koyarak servis yapın.
BÜZGÜLÜ GÜL TATLISI TARİFİ
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- ½ su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- ½ çay kaşığı tuz
- ½ paket kabartma tozu
- Alabildiği kadar un
Açmak için
Arası için
Üzeri için
- 250 gram eritilmiş, süzülmüş tereyağ
Şerbeti için
- 6 su bardağı su
- 5 su bardağı şeker
- ½ limon suyu
Hazırlanışı
- Bir tencereye şeker, su ve limonu alın, şerbeti kaynatın ve soğumaya bırakın.
- Hamur malzemelerini alabildiğince elenmiş un ile kulak memesi kıvamında yoğurup, ele yapışmayan bir hamur hazırlayın.
- Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtüp, 15- 20 dakika dinlendirin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler ayırıp 10 dakika daha dinlendirin.
- Her bezeyi nişasta ile servis tabağı büyüklüğünde incecik açın (Bu aşamada yufkanın üzerine cevizi bolca da serpebilirsiniz).
- Hamuru dört bir yandan ortaya doğru iterek yonca şekli verin.
- Bolca dövülmüş ceviz serpin.
- Kenar kısımlarını karşılıklı ortaya doğru katlayın.
- Ek yeri altta kalacak şekilde tereyağı ile yağlanmış tepsiye aralıklarla dizin.
- Üzerine eritilmiş ve süzülmüş sıcak tereyağından birer yemek kaşığı kadar dökün (Tereyağını süzmezseniz üzerinde tortular kalır ve yanar, bu da hoş bir görüntü olmaz).
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı çıktığında üzerine soğuk şerbeti dökün
- .Birkaç saat şerbetin çekmesini bekleyin.
Not: Bu tarif, mutfakvetatlar.blogspot.com.tr yazarı Selma Mollaoğlu'na aittir.
SÜT HELVASI TARİFİ
Malzemeler
- 150 gram margarin veya tereyağ
- 1 su bardağı tepeleme un
- 1 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı süt
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tutam tuz
Hazırlanışı
- Toz şekeri bir tencereye koyun ve 1 su bardağı sütü üstüne ilave edip ocağa alın.
- Şeker eriyene kadar ocakta tutun (Kaynatmayın, sütün hepsinin ısınması gerekmiyor sadece şekerin erimesi için bu işlemi yapın).
- Ocaktan alın ve kalan 4 su bardağı sütü ekleyin.
- Yumurta sarısını da ekleyip çırpın.
- Margarini yanmaz bir tavaya alıp eritin ve üstüne unu ve bir fiske tuzu koyup unun kokusu çıkıp sararmaya başlayana kadar kavurun.
- Kavrulan unun üstüne şekerli süt karışımını dökün ve topaklanmaması için iyice karıştırın.
- Bu aşamada el blenderından yardım alabilirsiniz.
- 5 dakika kadar daha karıştırarak pişirin.
- Sonra bu karışımı uygun bir kaba alıp önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verin.
- Üzeri kızarınca fırından çıkarın ve ister sıcak ister soğuk yiyin.
Not: Bu tarif tuzluvesekerli.blogspot.com yazarı Eylem Ceylan'a aittir.
BURMA BAKLAVA TARİFİ
Malzemeler
- 18 adet baklavalık yufka
- 200 gram çekilmiş ceviz içi
- 200 gram eritilmiş tereyağ
Şerbeti için
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
- Şerbet için gerekli malzemeleri (limon suyu hariç) tencereye koyup kaynatın.
- Ocaktan inmeye yakın limon suyunu koyup altını kapatın ve soğumaya bırakın.
- İki adet baklavalık yufkayı üst üste koyup eritilmiş tereyağ gezdirin ve ceviz içini serpiştirin.
- Oklavayla beraber sıkı bir şekilde sarın.
- Dikkatlice büzgü büzgü olacak şekilde form verin ve dikkatlice oklavadan sıyırın.
- Yağlanmış dikdörtgen tepsiye dizin.
- Yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.
- Kalan tereyağını en üste gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Sıcak yufkaların üzerine soğumuş şerbeti dökün ve şerbeti çekip soğuyunca üzerine yeşil toz fıstık serpip servis edin.
Not: Bu tarif lezzet-ikram.blogspot.com.tr yazarı Seda Yazıcı'ya aittir.
KADAYIFLI SARMA TARİFİ
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
- Aldığı kadar un
- 300 gram tel kadayıf
- 1 su bardağı ceviz içi
- ½ su bardağı nişasta (Hamuru açmak için)
- 250 gram tereyağı ve margarin karışımı
- ½ çay kaşığı tuz
Şerbeti için
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
Hazırlanışı
- Yumurta, sıvı yağ, su, limon suyu, yoğurt, tuz ve un karıştırılarak çok sert olmayacak bir hamur yoğurun.
- Elde ettiğiniz hamuru yaklaşık 40 dakika dinlendirin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
- Kopardığınız bu parçaları yemek tabağı büyüklüğünde açın.
- Hamurların aralarına nişasta serperek üst üste koyun.
- Hepsini birden aynı anda açıp inceltin.
- Yufkaları iki iki ayırıp çevresinin yarısına yuvarlak olacak şekilde hafif yağla tel tel açtığınız kadayıftan ve cevizden serpip sıkı bir şekilde rulo yapın.
- Ruloları 1-2 cm genişliğinde kesip yan çevirip tepsiye dizin.
- Üzerine erittiğiniz tereyağ ve margarin karışımını döküp 180 derecede kızarana kadar pişirin.
- Şerbeti için su, şeker ve limon suyunu kaynatın.
- Sarmalar ılık, şerbet sıcakken üzerine dökün.
- Toz fıstıkla süsleyip servis yapabilirsiniz.
Not: Bu tarif tarifdukkanim.blogspot.com.tr blogunun yazarları Esra&Büşra'ya aittir.
HAVUÇ DİLİM BAKLAVA TARİFİ
Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı su
- 2 adet yumurta
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- Fıstık içi ya da ceviz
- Aldığı kadar un
- Nişasta
- Tereyağ
- Sıvıyağ
Baklava kreması için
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı irmik
Şerbet için
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
Hazırlanışı
- Nişasta ve fıstık içi hariç tüm malzemeleri bir kapta hepsi karışana kadar yoğurun.
- 20 dakika hamurun üzerini streçle kapatarak dinlendirin.
- Hamuru 40 parçaya bölün ve beze yapın.
- Üzerini nemli bezle örtün ki kurumasın.
- 5 bezeyi alın her birini elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın ve arasına bol nişasta serpin 2.bezeyi onun üzerine koyun aralarına nişasta atarak beş bezeyi bu şekilde tamamlayın.
- Bunu bir kenara koyun diğer bezeleride bu şekilde beşerli olarak hazırlayın aralarına bol nişasta serpmeyi unutmayın.
- Hepsi bittikten sonra üst üste hazırladığınız beşerli bezeyi merdane yardımıyla biraz büyütün ve yeniden aralarını açarak nişasta serpin 5 dakika dinlendirin ve tepsi büyüklüğünde açın.
- Her katın üzerine az yağ sürerek 20 katı serin baklava kremasını sürün ve isteğe göre fıstık içi ya da ceviz serpin üstüne yeniden 20 katı aralara yağ sürerek serin.
- İstediğiniz şekilde kesin ve önceden erittiğiniz tereyağ ve sıvı yağ karışımını dökün önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkartıp biraz soğuyunca üzerine hazırladığınız ılık şerbeti dökün.
Baklava kreması yapılışı
- Tencereye sütü ve irmiği koyun sürekli karıştırın muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Şerbet yapılışı
- Suyu ve şekeri bir tencereye koyun ve şekerler eriyene kadar kaynatın.Kaynayınca içine 1 dilim limon atın.Koyulaşınca ocaktan alın.
Not: Bu tarif tarifella.com’a aittir.
MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TARİFİ
Malzemeler
- 1 paket kemal paşa
- 3 su bardağı su
- 2,5 su bardağı toz şeker
Muhallebisi için
- 1,5 lt süt
- 2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı pirinç unu
- 2 çorba kaşığı buğday nişastası
- 6 çorba kaşığı toz şeker
- 3 çorba kaşığı hindistan cevizi
- 1 paket vanilya
Üzeri için
- 1 poşet krem şanti
- 1,5 su bardağı süt
- Antep fıstığı
Hazırlanışı
- Tencereye şeker ve suyu ekleyip şeker eriyene kadar karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Şeker eriyip biraz kaynayınca kemal paşaları içerisine bırakın.
- Büyük ve yayvan bir tencere kullanırsanız çok daha rahat pişecektir.
- Orta ateşte karıştırmadan arada tencereyi sallayarak kemal paşaların pişmesini sağlayın.
- Bir taraftan muhallebisi için gereken malzemeleri (hindistan cevizi hariç) bir tencereye alın ve devamlı karıştırarak kaynatın.
- Kaynamaya başlayınca hindistan cevizi ve vanilyayı ekleyin biraz daha kaynadıktan sonra ocaktan alın.
- Ilıyana kadar ara sıra karıştırın üzeri kabuk tutmasın.
- Pişen Kemal paşaları tepsiye dizin.
- Üzerine kalan şerbetin dökün.
- Biraz soğuduktan sonra ılınan muhallebiyi dökün.
- Tamamen soğuduktan sonra krem şanti ve sütü çırpıp üzerine dökün en son antep fıstığı veya istediğiniz bir malzeme ile süsleyin.
Not: Bu tarif sibelyalcin.com yazarı Sibel Yalçın'a aittir.
LİMONLU HAŞHAŞLI REVANİ TARİFİ
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 kahve fincanı haşhaş
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı limon kabuğunun rendesi
Şerbeti için
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 3-4 damla limon suyu
Hazırlanışı
- Önce şerbeti hazırlayın, bir tencereye şekeri ve suyu koyun.
- Orta ateşte şeker eriyinceye kadar sürekli karıştırın, kaynamaya başlayınca altını kısın ve kısık ateşte 5-10 dk. kaynatın.
- İndirmeye yakın limon suyunu ekleyin.
- Kek malzemelerini, kek yaparken kullandığımız sıralama ile yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın.
- Yağı ve yoğurdu ekleyip biraz daha çırpın, limon kabuğunu,kuru malzemeleri eleyip ekleyin ve karıştırın.
- Hazırladığınız karışımı, yağladığınız borcama dökün.
- 175 derece ısınmış fırında, üstü kızarıp, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkınca, 3-4 dakika ılınması için bekleyip, keki tepside dilimleyerek, üzerine soğumuş olan şerbeti kaşıkla azar azar yedirin.
- Tatlı soğuyunca buzdolabına kaldırın.
- En 3-4 saat buzdolabında dinlendirip, arzu ettiğiniz şekilde üzerini süsleyip servis edin.
Not: Bu tarif birtutamkekik.com yazarı Ayşe Atılgan'a aittir.