11 Eylül kahramanı köpek klonlandı

Kahraman köpek Trackr’ın sahibi Symington, can dostundan kalan yavrular için “Onun bir parçasının yaşayacağını öğrenmek kelimelerle tarif edilemez. Bu en büyük hediye” diyor.

ABD’nin en ünlü köpeği Trackr, bir 11 Eylül kahramanıydı. Yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin enkazında hayatta kalmayı başaran son kişiyi o bulmuş, 48 saat sonra yıkıntıların altından çıkarmıştı.

Amerika hemen kahraman ilan etti bu Alman çoban köpeğini. 1990’lı yıllardan beri polisle birlikte çalışıyordu. K9 ekibindeydi. Görevdeyken yüzlerce suçlu yakaladı ve bir milyon doları aşkın değerde çalıntı mal buldu. Tüm bu kahramanca davranışlarından ötürü Trakr’a, şempanzelerle yaptığı çalışmalarla tanınan ünlü primatolog Dr. Jane Goodall tarafından “İnsanlığa Sıradışı Hizmet Ödülü”, Birleşmiş Milletler tarafından ise “Barışın Habercisi” ödülleri verildi.
11 Eylül ve sonrasında, Ground Zero olarak adlandırılan yıkıntı bölgesinde çalışan polisler, itfaiyeciler, sağlık ekipleri gibi Trackr da sağlığını kaybetmeye başladı. Yıkıntıda canlı ararken çok fazla asbest solumuştu. Yaşamının son iki yılını kanserle mücadele ederek geçirdi. İki ay önce de 16 yaşındayken öldü.

Ölümünden bir sene önce, 2008 yılında California merkezli BioArts firması Trakr’ın DNA’sını “Klonlanmaya Değer” buldu. Güney Kore’de bir laboratuvarla işbirliği yaptılar. Trustt, Solace, Valor, Prodigy ve Deja Vu adları verilen 5 yavru dünyaya geldi. Şu anda en küçük 3, en büyüğü 7 aylık. Yavruların tanesi 144 bin dolara mal olmuştu. Yavrular, Trakr’ın tüm yaşamı boyunca yanında bulunan sahibi James Symington’a verildi.

Kahraman köpeğin sahibi Symington, can dostundan kalan yavrular için “Onun bir parçasının yaşayacağını öğrenmek kelimelerle tarif edilemez. Bu en büyük hediye” diyor.

En az Trakr kadar becerikli ve akıllı olan klonlar da eğitim gördükten sonra Los Angeles polisinin yanında görev alacaklar.

Uçağa binerken sakinleştirici vermeyin

Uluslararası taşımacılık organizasyonları ve birçok evcil hayvan sağlığı organizasyonu, uçakla yolculuk yapacak evcil hayvanların ilaçla sakinleştirilmesini önermemekte ve bu amaçla uçuş öncesinde sedatif ya da trankilizan ilaçların uygulanmasını sakıncalı bulmakta.

Bunun en önemli sebeplerinden biri, sakinleştirici kullanılan hayvanların denge sistemlerini kontrol edemeyerek özellikle taşıma kabininin hareket etmesi durumunda yaralanmaları ve incinmeleri.
Diğer bir önemli neden ise sakinleştirilmiş hayvanların yüksek irtifada solunum ve dolaşım sistemi problemleri yaşaması ihtimalinin çok yüksek olması. Bu durumdan en çok brachycephalic (basık-kısa yüzlü) hayvanlar (İran kedileri, bulldog, Boston terrier, pug gibi) etkilenir.

Birçok hayvan sağlık sorunu yaşamadan normal şartlarda uçuşu tamamlayabilir ancak havayolu yetkilileri uçuş sırasında meydana gelen evcil hayvan ölümlerinin önemli bir çoğunluğunun sedatif ilaçlarla sakinleştirilmiş hayvanlarda ortaya çıktığını bildirmekte. Uçuş öncesi sakinleştirici kullanmanın bir diğer önemli sakıncası da, hayvanın vücut ısı dengesini bozması.
Tüm bunları göz önüne alarak, veteriner hekiminiz tarafından belirlenmiş çok zorunlu haller dışında, uçağa binecek evcil hayvanların ilaçla veya iğneyle sakinleştirilmemesi gerekir.

Pako pano

İki kardeşi bahçenin köşesine sinmiş halde bulduk. Sanırım çocuklar annelerinin yanından almış, oynayıp bırakmışlar. Çok sağlıklı, tombul tombullar. Kuru mamalarını yiyorlar. İç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Tuvalet alışkanlıkları var. Onlara iyi bakacak yuvalar arıyoruz. İstanbul. Tel: (543) 254 65 77 - (216) 384 51 65.

Bir aylıkken barınaktan alıp evde özenle büyüttüm, şimdi 2.5 aylık oldu. İç dış parazit aşıları yapıldı, evde çok kedim olduğu için bu güzel kızı yuvalandırmam lazım. Ona yuvanızı açar mısınız, ailesi olur musunuz? İstanbul. Tel: (216) 384 51 65, (543) 254 65 77

11 aylık dişi (kısırlaştırılmış), veteriner kliniğinde büyüdü. Sağlıklı ve aşılı.Sokakları hiç bilmiyor. Dışarıda yaşama şansı yok. Ömür boyu onu sahiplenecek yoldaşını arıyor. İstanbul. Tel: (542) 251 66 31.
Yazarın Tüm Yazıları