Bu köfteler denizden: Palamut köftesi

Bu hafta yine dolu dolu geçen bir hafta sonu orgnizasyonunda yer aldım. Pazar günü, yoğun bir katılımla gerçekleşen Şile Palamut Festivali’nin konuğuydum. Söyleşiler, dans gösterileri ve müzik dinletilerinin yer aldığı festivalde,birbirinden değerli şef arkadaşlarımla çok keyifli yemek atölyelerine imza attık. Emektar balıkçıların öykülerini anlattığı Şile Palamudu Festivali’nde, ünlü akademisyenler de sürdürülebilir balıkçılık ile ilgili önemli bilgiler verdi. Şile palamudunun değerinin ve öneminin vurgulandığı festivalin gelenekselleştirilmesi de 1. Şile Palamut Festivali’nde hedeflenenler arasındaydı.

Haberin Devamı

Bildiğiniz üzere Şile, geçmişten günümüze balıkçılığın yaşatıldığı en önemli ilçelerinden biridir. Şile, palamut balığının da en verimli adreslerinin başında gelir. 1 Eylül av yasağının da kalkmasıyla Marmara Bölgesi’nde Palamut balığının avlanıldığı ilk limandır. Öyle ki bu güzel ilçe,günümüzde Şile palamudu ismiyle özdeşleşmiş, hatta bir marka haline gelmiş durumda.

Bu sevimli sahil kasabasından söz etmişken biraz da Şile palamudundan bahsetmek isterim.Hem Karadeniz’in hem de Marmara’nın en ünlü balıklarından biri olan palamut, beslenme ihtiyacını karşılamak için bahar aylarında Karadeniz’e, sonbaharda ise Marmara’ya iner. Bu yolculuk Çanakkale’ye kadar ilerler. Uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi ve sardalya gibi balık türleriyle beslenen palamut, Marmara’dan Boğaz’a geçiş yapmadan önce Şile bölgesinde yemlenir. Palamutların rotasını Şile’ye çevirmesinin en önemli sebeplerinin başında ise Şile’nin kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları açısından zengin bir bölge olması gelir. Palamutlar burada beslendiği süre boyunca büyür, yağlanır ve en lezzetli halini halır. Şile’den de en taze şekilde diğer şehirlerimize ulaşır.

Şile’ye yolunuz düşerse çok fazla balık alternatifi deneyebilirsiniz. Fakat özellikle sonbaharda yerliler ve turistler tahmin edebileceğiniz gibi en fazla palamudu tercih ediyor. Köfte harcına kıyma yerine palamut eklendiğinde de ortaya bambaşka bir lezzet çıkıyor. Ben de mutfağıma böylesine lezzetli bir balık almışken yağda veya fırında yapılan palamut seçeneklerinden sıkılan okuyucularım için çok farklı bir tarif hazırlamak istedim; palamut köftesi.

Alışılmışın aksine denizlerden gelen bu köfte, palamudun kılçıklarından ayrılması ile elde edilen filetolar ile hazırlanıyor. Buradaki önemli püf noktayı ise balıkları fileto haline getirirken içinde kılçık kalmaması oluşturuyor. Bir diğer önemli nokta ise palamut köftelerinin çok fazla pişirilmemesi. Çünkü palamut köftesinde kullanılan galeta unu dokusu sebebiyle çok pişirildiğinde köfteleri kurutma riski doğurabiliyor.

Haberin Devamı

Ardından dilimlenen filetolar geniş bir kaba alınıyor. Ben lezzetlendirme aşamasında kimyon, karabiber ve tuz tercih ettim ancak siz damak zevkinize uyacak daha çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz. Bu tarifi yağda kızartabileceğiniz gibi yine tamamen tercihinize göre 180 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirebilirsiniz. Atom, haydari ve abugannuş gibi enfes mezeleri, çıtır palamut köftelerinin yanında iyi bir tamamlayıcı lezzet olarak tercih edebilirsiniz. Vereceğim bu tarif çocuklara balığı sevdirebilmek için de önemli bir alternatif olacaktır. “Ama kılçıkları?” dediğinizi duyar gibi oluyorum.Endişe etmeyin, palamudun kılçıkları diğer balıklara oranla daha kolay temizlendiği için köfte yapmak da oldukça kolay olacaktır. Artık malzeme listemize geçebiliriz!

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu köfteler denizden: Palamut köftesi


Malzemeler

800 gr fleto palamut balığı

20 gr galeta unu

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet sarımsak

2 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı sıvıyağ

6 gr karbonat

4 gr kimyon

4 gr karabiber

5 gr tuz

Yapılışı

. Şile palamudunu güzelce keserek ayıklayın ve filetosunu çıkarın. Kalan derisini ve kılıçlarını da aldıktan sonra bıçakla çok ince olacak şekilde kıyın ve derince bir kaseye alın.

. Soğan ve sarımsakları aynı şekilde çok ince kıydıktan sonra kasedeki balığın üzerine ekleyin. Galeta unu, yumurta sarısı,sıvı yağ, tuz, karbonat ve baharatları ekledikten sonra tüm malzemeleri elinizle güzelce yoğurun.

. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzun içinde yuvarlayarak köfte şekli verin.

. Tavaya yarım çay bardağı sıvıyağ ekleyip kızdırın.Hazırladığınız köfteleri arkalı önlü mısır ununa bulayarak tavada kızartıp sıcak servis edin. Şimdiden afiyet olsun!

Yazarın Tüm Yazıları