Bildiğiniz patates salatalarını unutun! Tatlı patates salatası tarifi

Sevgili lezzetsever dostlarım... İtiraf etmeliyim ki yoğun sıcak hava dalgasının hakim olduğu yaz aylarında benim canım genellikle çok meşakkatli yemekler yapmak istemiyor. Böyle durumlarda da imdadıma çoğunlukla çeşit çeşit salatalar yetişiyor. Bu hafta sizinle de adeta bir Güney Amerika mucizesi olan vitamin, mineral ve iyi karbonhidrat içeren tatlı patates ile çok severek yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Kök sebze ailesinin bir üyesi olan tatlı patatesin et kısmı standart patateslerin aksine turuncu bir renge sahip. Kendi içerisinde 25 çeşidi bulunan tatlı patatesin, yaygın olarak turuncu rengi ile karşılaşılsa da mor ve sarı renkte olanları da görülebiliyor. Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak biliniyor.

Patates, Türk mutfağında kızartmasıyla, haşlamasıyla, fırınlanmış haliyle, közlenmiş seçeneğiyle, püre alternatifiyle hatta çorbasıyla dahi çokça sevilse de akıllara içerdiği yüksek nişasta ve sahip olduğu yüksek glisemik indeks geliyor. Lif açısından zengin olan tatlı patates ise normal patatesin aksine, düşük glisemik indeks değeri ve yüksek lif oranının yanı sıra bir de vitamin ve potasyum kaynağı olma özelliğiyle öne çıkıyor. Üstelik A, C ve B6 vitaminlerini de içeren tatlı patates, glütensiz bir gıda olması sayesinde bu tür bir diyet uygulayanlar için de mükemmel bir seçenek sunuyor. Faydaları saymakla bitmeyen tatlı patates, cilt sağlığını desteklerken, kolesterolü de düzenleme etkisi yaratıyor. Prostat kanseri başta olmak üzere, tüm kanserlere karşı güçlü bir silah olduğu da söylenen bu değerli sebze, tok tutma özelliği ile de kilo vermek isteyenler için hem lezzetli hem sağlıklı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Sağlıklı sofraların başrol oyunculuğuna aday olan bu kıymetli sebze, vejetaryen beslenme şeklini benimseyenler için de güzel bir alternatif oluşturuyor.

Tatlı patates, salatalar dışında öyle çok tarife dahil olabiliyor ki, bu faydalı ve lezzetli sebzeyi sofralarınıza dahil etmekte hiç zorluk çekmiyorsunuz. Ben bu hafta sizinle hem çok hafif hem çok pratik hem de bir o kadar lezzetli bir salata tarifi paylaşsam da siz tatlı patatesle et yemeklerinizin yanına püreler yapabilir, ince dilimler halinde fırında ya da air fryer’da patates kızartmasına sağlıklı bir alternatif yaratabilir, kabuklarıyla pişirerek kumpirler de hazırlayabilirsiniz. Hatta bir çılgınlık yapıp tatlı patatesli cheesecake bile yapabilirsiniz.

Tarife geçmeden önce biraz da tatlı patates tarifinden bahsetmem gerekirse; işe öncelikle patateslerinizi güzelce yıkayarak ve hafif yumuşayana kadar haşlayarak başlamanızgerekiyor. İki ayrı parçaya böleceğiniz patateslerin iç kısımlarını çıkardıktan sonra bir kasede nohut, fasulye, kırmızı biber, ezilmiş sarımsak ve tatlı patatesler karıştırılır. Üzerine zeytinyağı, pul kadar yerleştirilir. Son aşama ise süslemeler...Genel hatlarıyla özetlediğimize göre tarifin ayrıntılı malzeme listesine ve yapım aşamalarına geçebiliriz.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bildiğiniz patates salatalarını unutun Tatlı patates salatası tarifi

Malzemeler

Haberin Devamı

4 adet tatlı patates
1 kase haşlanmış nohut
1 kutu küçük boy Meksika fasulyesi
Yarım kase pirinç
2 adet közlenmiş kırmızı biber
1 adet sarımsak
Yarım limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
Antep fıstığı

Yapılışı

. Tatlı patatesleri güzelce yıkayıp sıcak suda hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın, çıkarıp soğumasını bekleyin.

. Bıçak yardımı ile soğuyan patatesleri iki ayrı parçaya bölerek iç kısımlarını çıkarın.

. Derince bir kaseye nohut, fasulye, kırmızı biber, ezilmiş sarımsak ve tatlı patatesleri ekleyin. Üzerine zeytinyağı, pul biber, tuz ve limonun suyunu ekleyerek karıştırın.

. Kaşık yardımı ile hazırladığınız salata malzemelerini tatlı patateslerin iç kısımlarına alabildiği kadar yerleştirin.

. Üzerlerine Antep fıstığı ekleyerek servis edin. Afiyet olsun!

 

Yazarın Tüm Yazıları