Rüzgar Sünbül ile Ramazan 21. gün menüsü: Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası...

Şehriye çorbasını sevmeyen yoktur, şehriye çorbası kıymayla yapılandır Kıyma aldığımda yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp buzdolabı poşetine koyup buzluğa. Çorbaların ya da yemeklerin içine koymak için buzluktan çıkarıp dahil. Çok pratik olur. Şehriye çorbası, en kolay çorbalardan biridir. öyle şahanedir ki sevmeyeni daha görülmedi. İşte, sizler için hazırladığım Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası ve daha fazlasının yer aldığı Ramazan 21. gün menüsü...

Haberin Devamı

KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI

MALZEMELERİ

100 gr. kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
yarım çay bardağından biraz fazla arpa şehriye
1 yemek kaşığı karışık salça
4-5 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Önce yağ ve kıymayı tencereye alıp kıymayı kavuruyoruz. Ardından şehriyeyi ilave edip şehriyeyle kavurmaya devam ediyoruz.Salçayı ekleyip bir süre salçayı da kavuruyoruz. Ardından sıcak su ilave edip karıştırıyoruz. Tuz ekleyip karıştırıp yaklaşık 10 dakika pişirip sıcak sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.

PİRİNÇ PİLAVI

Pirinç pilavımız tane tane oldu, kuru fasulyenin yanında endam etmek için hazır. Biraz süslensin . Kek kalıbına koyduk ters çevirdik, üstünü dilediğimiz gibi süsleyip iftar sofrasına. Pirinç Pilavı ana yemeklerin yanında herkesin severek yediği bir eşlikçi. Türk mutfağı sofralarının vazgeçilmezlerinden birisidir.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

baldo 2 su bardağı (silme) pirinç
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 damla limon suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
süslemek için:
4-5 yemek kaşığı mısır
1 avuç dolusu maydanoz
10-12 adet çeri domates

YAPILIŞI

Pirinci güzelce yıkayın. Bir kase içinde pirincin üzerini geçecek şekilde ılık su koyup 5-10 dakika bekletin.Tereyağı ve zeytinyağı tencereye alın. Kızdığında (yakmadan) pirinçleri sudan süzüp alın. Güzelce karıştırarak pirinçler saydamlaşana kadar kavurun. Üstüne tuz serpip, limon suyu sıkın. Suyunu ekleyip karıştırıp tencerenin kapağını kapatın.Suyunu çekip delik delik oluncaya kadar pişsin. Altını kapadıktan sonra tencere kapağıyla 10 dakika bekletin.
4- 10 dakika sonunda kek kalıbına yerleştirin hafifçe sıkıştırın. Ve servis tabağına ters çevirin. Mısır, domates ve ince kıyılmış maydanozlarla dilediğiniz gibi süsleyin.. Afiyet olsun.

CACIK

Bazı üçlüler vardır. Aslı ikili düşünülemez. Deniz kum güneş gibi , mazhar fuat özkan gibi. :) Türk Mutfağının en klasik üçlüsüde kuru fasülye pilav ve cacıktır. Asla ikili olmaz. 4. araya katılabilir misal turşu. Cacık özellikle pilav ve sulu yemek olan sofraların olmazsa olmazıdır. Bana göre en fazla kuru ve pilavın yanına yakışır. :) En önemli püf noktası; buzdolabında yarım saat bekletmektir.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
2 adet salatalık
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak

YAPILIŞI

Yoğurt ve suyu bir kasede çırpma teliyle pürüzsüz olana kadar çırpın.İçine tuz ve ezilmiş sarımsak ekleyin. Karıştırın. Rendelenmiş salatalığı ilave edin ve karıştırın.Buzdolabında yarım saat bekletip servis kaselerine koyun. Üstüne sızma zeytinyağı döküp nane serpip servis edin. Afiyet olsun.

Rüzgar Sünbül ile Ramazan 21. gün menüsü: Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası...

ETLİ KURU FASÜLYE

Hani bazı yerlerde kuru fasülye yersiniz ve hiç unutamazsınız. İşte o tarif bu tarif. Bazı püf noktalarını buyurun. Kuru Fasülye Türk mutfağının en iddialı yemeklerinden birisidir. Pilav, cacık ve turşuyla beraber mükemmel bir menü oluştururlar.Yapımı çok kolay olmasına rağmen içinde sırları barındırır.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

1 su bardağı kuru fasulye
300 gr. parça et
2-3 parça ilikli kemik
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı dolusu salça (biber, domates karışık)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığının ucuyla karbonat
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI

Kuru fasulyeleri en az 6 saat önceden sıcak su ile ıslatın. Şişen fasulyeleri bir tencerenin içine alıp 4-5 parmak geçecek şekilde su doldurun. İçine çay kaşığının ucuyla karbonat ekleyin ve 5-10 dakika kaynatın.Kaynayan suyu süzün. Ve tencereye yeniden kaynar suyu ekleyip pişirmeye devam edin.Başka bir tencerede kuru soğanı yemeklik doğrayın. zeytinyağı koyun, etleri yıkayıp ilave edin. ocağa alıp etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurun. (bu arada fasulyeler pişmeye devam etsin).Etlere salçaları ekleyin. etlerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave edin. Etsiz ilikli kemiği de ekleyin. Etler yumuşayana kadar pişirin. Sonra kemiği çıkarıp atabilirsiniz.Her ikisi de pişince fasulyeleri etlerin üzerine boşaltın. Tencereye tuzu da ilave edip kısık ateşte 1-2 taşım kaynatın. Afiyet olsun.

GELİN PASTASI

Haberin Devamı

Son lezzetimiz sütlü şerbetle ıslatılmış enfes bir tatlı. Kadife gibi keki, şerbeti anında çeker. Üstündeki krema ile muazzam bir uyum içindedir. Pasta diyoruz ama aslında sütlü şerbetli bir tatlıdır ve özellikle yemek sonrası çay ile çok yakışır. Gelin pastası ismini bembeyaz oluşundan alıyor. Kek, süngerimsi kıvamda oluyor ve sütlü şerbetle ıslatılıyor.

MALZEMELERİ

4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

ISLATMAK İÇİN

3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı dolusu nişasta
1 paket krem şanti
üstü için göz kararı hindistan cevizi

YAPILIŞI

Önce kek için yumurtaları ve şekeri mikserle çırpıyoruz. Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip karıştırıyoruz.Orta boy kare bir borcamı yağlayıp kek hamurunu döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Muhallebi için bir tencereye sütü alıyoruz, üzerine un, şeker ve nişastayı ekleyip karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Muhallebinin altını kapatıyoruz ve soğutuyoruz. Soğuyan muhallebiye krem şanti ve vanilya ilave edip mikserle çırpıyoruz.Fırından çıkan kekin üstüne dökmek için süt ve şekeri karıştırıyoruz ve sıcak kekin üstüne döküyoruz.En üstüne muhallebi döküp yayıyoruz. Muhallebi üstüne Hindistan cevizi serpiyoruz. En az 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları