GeriBelgin Ekmen Yenilmez Hatay mutfağından bir başyapıt: Kaytaz böreği
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hatay mutfağından bir başyapıt: Kaytaz böreği

Hatay yöresinin sevilen lezzetlerinden kaytaz böreği, hem görüntüsü hem de muhteşem lezzeti ile damak tadına düşkün herkesin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başarıyor. Hafif gevrek hamuru ve iç harcının muhteşem uyumu ile kaytaz böreği, evinizde kolayca yapabileceğiniz tarifler arasında yer alıyor.  

İşte sofralarınıza konuk edeceğiniz bu muhteşem lezzetin tarifi:

Hatay mutfağından bir başyapıt: Kaytaz böreğiKaytaz böreği hamuru için malzemeler

Yapımı çok kolay ve çok lezzetli olan kaytaz böreğinin hamuru için;
6 su bardağı un
1 paket instant maya (kuru maya)
1,5 tatlı kaşığı tuz
Ilık su (kıvama gelene kadar ekleyebilirsiniz)

Kaytaz böreği hamurunun yapılışı

Kaytaz böreği hamuru için öncelikle bir kaba un, maya ve tuzu eklenir.

Tüm malzemelerin üzerine ılık su azar azar dökülerek yoğrulmaya başlanır.

Hamurun kıvamının hafif ele yapışan, kulak memesinden az yumuşak bir kıvamda olması gerekir.

10-15 dakika boyunca iyice yoğrulan hamurun üzeri, bir tepsi ya da streç film aracılığıyla kapatılır.

Eğer çevrenizde ekmek fırını bulunuyorsa, oradan alacağınız mayalı hamur ile de kaytaz böreğinizi yapabilirsiniz.

Kaytaz böreğinin iç harcı için malzemeler

400 gram az yağlı ya da yağsız kıyma
1 büyük boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı dolusu karabiber
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
125 gram margarin
1,5 tatlı kaşığı tuz
Acı olmasını isteyenler için;
1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası

Kaytaz böreğinin iç harcının hazırlanışı

Büyük boy soğan ve maydanoz ince ince kıyılır. Kıymanın da içinde bulunduğu diğer tüm malzemeler katılıp iyice harmanlanır.

Bir taraftan 125 gram margarin eritilip, 1 çay bardağı sıvı yağ ile karıştırılır.

Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır.

Hatay mutfağından bir başyapıt: Kaytaz böreği

Koparılan hamur parçaları, eller yağa batırılıp hamuru iyice açtıktan sonra oval olan kısımları köşeden köşeye olacak şekilde içe doğru katlanıp kare hale getirilir. (Çamaşır katlar gibi katlamak doğru bir örnek olabilir 😊)

Kare haline gelen hamurlar, yağlanmış tepsiye dizilir.

Hatay mutfağından bir başyapıt: Kaytaz böreği

Dizilen hamurların üzerine ceviz büyüklüğünde hazırlanan iç harcı koyulur. (Tercihen daha az veya çok koyulması da mümkündür.)

Son olarak kalan yağa el batırılıp bütün hamurların kaytaz böreklerinin üzerine sürülür.

170-180 derecede alt-üst ayarı açık soğuk fırına sürülür. Altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Tarifle ilgili her türlü sorunuzu, Instagram hesabım aracılığıyla çekinmeden sorabilirsiniz.

Instagram: @belginekmen

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle