Halk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş OtuKişniş, görünüm olarak maydanoza benzetilebiliyor. Aş otu, kizbere ve kinzi olarak da bilinen bu faydalı bitki taze, kuru veya baharat şeklinde kullanılabiliyor. Ayrıca diyet lifi, A vitamini, C vitamini, fosfor, manganez, magnezyum ve elzem yağlar, antioksidanlar, faydalı fitonutrientler içerir. Peki kişniş nelere iyi gelir, tüketirken nelere dikkat edilmeli? İşte kişnişin faydaları...
#Kişniş FaydalarıYeşil yapraklarıyla maydanoza benzeyen kişniş, 'aş otu', 'kizbere' ve 'kinzi' olarak da bilinir. Kuvvetli bir aromaya sahip olan kişniş, taze, kuru veya baharat şeklinde kullanılabilir. Peki, kişnişin faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? İşte kişnişle ilgili merak edilenler...
#KişnişHalk arasında ‘aş otu’ olarak da bilinen kişniş çok duyulan ancak kullanımı pek fazla bilinmeyen bir baharat. Ülkemizde en çok Konya, Burdur ve Isparta taraflarında yetiştirilen kişniş, et yemeklerinde ve zeytinyağlılara çok yakışır. Peki, kişniş başka nasıl kullanılır, kişniş otunun faydaları neler?
#Kişniş NedirMutfağımızda yemeklerimize lezzet ve aroma vermek amacıyla kullandığımız bitkilerin ve baharatların birçok faydası bulunuyor. Yapılan çalışmalarda baharatların kanser riskini azaltabileceği, kan yağlarını düzenlediği, kan şekerini düşürücü etki gösterdiği, sindirimi kolaylaştırdığı, antienflamatuar etki gösterebileceği ve kuvvetli antioksidan etkileri olduğu görülmüştür.
#BaharatSağlık Bakanı Recep Akdağ, Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşlara sağlıklı beslenmeleri konusunda, "İkramları geri çeviremiyorsak, kıramıyorsak, mutlaka alacaksak, bir baklavanın küçük kenarından bir parça alabiliriz." uyarısında bulundu.
#Sağlık BakanıOrdu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriŞef Ali Geyik yeni çıkardığı ‘Geçmişe Övgü’ kitabında okurlarını kadim Mezopotamya’nın kuzeyinde bir lezzet turuna davet ediyor. Bu hafta biz de kitapla birlikte yola düşelim ve keledoştan zuzağa bölge sofralarını şenlendiren üstelik ta Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’sinde bile geçip, günümüzde hâlâ pişirilip yenen yemekleri tanıyalım.
#HürriyetYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriVegetable, İngilizce sebze demektir. Vegetable kadar yaygın kullanılmayan Esculent ve Veggie kelimelerinin Türkçe karşılığı da sebzedir. Tıpkı meyveler gibi sebzeler de yetiştiği mevsime göre isimlendirilir. Örneğin Winter Vegetables (Kış Sebzeleri) ya da Summer Vegetables (Yaz Sebzeleri). İngilizce sebzelerin isimleri nelerdir, yazılışları ve telaffuzları nasıl? Sizin için mevsimlerine göre derledik.
#İngilizce SebzelerSon 15 günüm, Kastamonu’dan Mardin’e bulgurun peşinde koşturarak geçti. Siyez, firik, kavulca, durum bulguruna kaşık salladım. Diyeceğim o ki, sağlıklı yiyecek diye dünyanın uzak noktalarından ithal edilen moda yiyecekler yerine yanı başınızdaki bulgurdan faydalanın.
#BulgurSizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.
FETHİYE -There is a lot to be discovered in Turkish cuisine, and a brief visit to Tijen İnaltong's kitchen proves just that. From unripe almonds to green plums, this wise woman knows how to use the most unlikely ingredients in culinary dishes, and reaches mouth-watering conclusions
Dünkü yazımda değindiğim ‘ortak payda’yı kavramamızda bize bir ufuk açacağına inandığım bir sözü, İslam'ın, Hz. Muhammed'den sonra en büyük insanı kabul edilen Hz. Ali'nin bir sözünü dikkatlere sunmak isterim. Müslümanların yöneticisi (Emîrul Mü’minîn) sıfatıyla valilerine gönderdiği bir genelgede Hz. Ali şöyle diyor: