Ramazan'da sahura dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda sahura dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2016 09:43

Ramazan'da sahura dikkat

Haberin Devamı

MANİSA'nın Kula İlçesi'ndeki Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız sahura kalkmadan oruç tutmanın, açlık süresini 18-20 saate çıkaracağını ve bazı sağlık sorunlarının oluşabileceğini söyledi.

Ramazan ayında dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde gerekli besin ve sıvı alımının sağlanması gerektiğini belirten Kula Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, aksi taktirde sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücutta su ve mineral kaybına bağlı sağlık problemlerinin gelişebileceğini söyledi. Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, "Mutlaka sahurda yemek yenmelidir. Sahur yapmadan oruç tutmak, yatmadan yemek yemek ya da gece kalkıp sadece su tüketerek oruç tutmak, açlık süresini 18-20 saate çıkarır. Günlük enerji ihtiyacı yeterli miktarda karşılanamadığı takdirde gün içinde kan şekeri düşüklüğü, baş ağrısı, halsizlik, uyku isteği, konsantrasyon azalmasına sebep olabilir. Bu yüzden sahur menüsünde yeterli ve kaliteli protein kaynağı olarak yumurtayla birlikte peynir, ceviz ve yeşilliklerden oluşan kahvaltıda açık çay veya ayran tüketilebilir. Başka bir alternatif ise çorba, sebze yemeği, kepekli ekmek ve yoğurttan oluşan bir öğün olabilir" dedi.

İFTAR UYARILARI

Ayyıldız, iftarın ise iki ana öğün olarak yapılması gerektiğini belirterek, "Önce kahvaltılıklar, kuru meyveler ve çorba ile iftara başlanmalı. Daha sonra az yağlı, haşlama veya fırında yapılmış sebze veya et yemekleri, salata, lif içeriği yüksek bulgur pilavı, kepekli makarna, kepekli ekmek ile ikinci öğünü tüketmek iyi bir seçenek olabilir" diye konuştu.

İftarda, yağlı, kızartma ve kavurma türü besinlerin tercih edilmemesini de tavsiye eden Ayyılıdz, iftarda uzun süreli açlıktan sonra hızlı besin tüketiminin ilerleyen saatlerde mide ve sindirim sorunlarına sebep olabileceğini vurguladı. İftarda yemeklerin yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmesi gerektiğini kaydeden Ayyıldız, iftarda yemek sonrasında tatlı tüketilecekse ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sindirimi kolay güllaç, sütlaç, muhallebi gibi sütlü ve meyveli tatlıların yenilmesini, iftardan sonra ise dinlenmeye geçmek yerine hareket edilmesini, kısa mesafeli yürüyüş yapılmasını önerdi. Aslı Aybüke Ayyıldız, hamileler ve emziren anneler ile şeker, kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığa sahip devamlı ilaç kullanması gerekenlerin ise sağlıkları açısından oruç tutmamaları, konuyu hekimlerine danışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Hasan YİĞEN / KULA (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!