Ramazan sonrasında normal beslenme düzenine geçiş

Güncelleme Tarihi:

Ramazan sonrasında normal beslenme düzenine geçiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2021 20:07

RAMAZAN ayının bitmesiyle birlikte uzun süre açlık, yetersiz sıvı tüketimi ve 2 ana öğün olarak beslenme şekli bu ayla sonlanmış oldu.

Haberin Devamı

Hatice Nur
EGE
Diyetisyen

Bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde bireyler psikolojik olarak daha çok yemek yeme eğilime giriyor. Ramazan’da kısıtlı saatlerde Besin alımı alışkanlığı hızlı yemek yeme alışkanlığını da beraberinde getiriyor. Bazı kişiler hala kendilerini oruçlu zannederken, kimileri ise ‘oruç bitti şimdi yemek yeme zamanı’ diyerek fazla kalori alımına gidebiliyor ve bunun sonucunda ağırlık kazanımı gerçekleşmekte beraberinde insülin direnci, hazımsızlık ve mide problemleri gibi rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalınabiliyor.

BİR BARDAK LİMONLU SU

Bayram sabahı uyandığınızda aç karnına 1 büyük bardak ılık limonlu su ve 1 kuru kayısı Ramazan sonrası yaşanan şişkinlik ile kabızlık şikayetlerine iyi gelir. Bayram sabahı güne kahvaltıyla başlamak, kahvaltı alışkanlığının tekrar kazanılması için elzem. Sabah uyandıktan sonra ilk 30 dakika içerisinde yapılan yeterli ve dengeli bir kahvaltı gibisi yok. Kahvaltıda börek, kızartma tarzı ağır ve yağlı gıdalar yerine; peynir, zeytin, reçel/pekmez, domates salatalık, haşlanmış yumurta, tam buğday ekmeği, mevsimine uygun yeşillikler ve sebzeler ,şekersiz çay ya da bitki çayı şeklinde yapılmalıdır. Bu kahvaltı gün içerisinde daha zinde hissetmenizi ve kontrollü besin seçimi yapmanızı sağlar. Öğle yemeğinde protein ağırlıklı, akşam ise sindirimi kolay, düşük kalorili, lif içeriği yüksek sebze ağırlıklı bir menü tercih edilmeli. Yemekleriniz yanına mutlaka mevsim salata ve 1 kase kaymaksız yoğurt tercih edilebilir.

Haberin Devamı

ARA ÖĞÜN ÇOK ÖNEMLİ

Uzun süren açlık sonrası metabolizmayı hızlandırmak ve kan şekerinin gün boyunca düzenli seyretmesi için ara öğünler tercih edilmeli. Ara öğünlerde ise badem, fındık, süt ve süt ürünleri, beyaz leblebi, galeta, meyve gibi besinler tüketilmeli. Besinleri iyi çiğneyerek küçük lokmalar halinde getirmeliyiz. Bu sayede yediklerimiz daha kolay sindirebiliriz. Böylece, sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinlik ve hazımsızlığın önüne geçmiş olacaksınız.

HAYIR DİYEBİLMELİSİNİZ

Bayram ikramlarından kaçmanın en iyi yolu, ‘hayır’ diyebilmek. Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Özellikle bayram süresince ve sonrasında, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalı. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa yemeğin hemen üzerine değil aradan 2 saat geçtikten sonra olabilir. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli. Tam kapanma sürecinde sağlıklı ve zinde kalmak için hareketi ihmal etmemek önemli Gün içinde yapacağınız 30- 45 dakikalık tempolu yürüyüşler veya evde yapabileceğiniz kolay egzersizler hem Ramazan’da yavaşlayan metabolizmayı hızlandıracak, hem de bayramda yediklerinizi sindirmenize yardımcı olur.

Haberin Devamı

BU İPUÇLARINI NOT EDİN

10 adet yaprak sarma yerseniz beslenmenizden 2 dilim ekmek azaltmalısınız. 1 dilim börek için beslenmenizden 2 dilim ekmek + 1 dilim peynir azaltın. 1 dilim baklavanın; 1 öğün kadar kalori içerebileceğini unutmayın. Sevdiklerinizle birlikte mutlu, sağlıklı ve zinde bir bayram geçirmeniz dileğiyle...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!