Ramazan ayında ağız ve diş sağlığını koruyun

Güncelleme Tarihi:

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığını koruyun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2016 16:02

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığını koruyun

Haberin Devamı

 

ESKİŞEHİR,(DHA)- ORUÇ tutmaya başlamadan önce genel bir ağız ve diş sağlığı kontrolü önemlidir. Gün boyu hiçbir şey tüketilmediğinden ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı konusunda bilinmesi gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Acıbadem Eskişehir Hastanesi Diş Hekimi Samet Özcan anlattı.

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat edilmezse diş çürükleri ve diş eti hastalıkları artabilir. Bu nedenle iftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı, dil temizlenmeli, diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. 1 ay boyunca antiseptik gargaraların kullanılması uygun olacaktır. Antiseptik gargara olmasa bile en azından tuzlu su gargarası hazırlanarak kullanılabilir.Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususlar;

Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler az tüketilmelidir. Bu içeceklerin diüretik özellikleri sebebiyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırıp, ağızda kuruluk yapar.



Yağlı, şekerli, baharatlı besinlerin sindirilmesi güçtür; sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler sebebiyle ağız kokusu meydana gelme riski fazladır. Bu nedenle sahurda bu tarz yiyeceklerden uzak durmak gerekir.Gece uyurken burnun tıkalı olmamasına ve ağızdan nefes almaya dikkat edilmesi gerekir. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecek olduğundan yemeğin yanında limonlu su içmek etkilidir. Özellikle sahurda sigara içilmesi ertesi gün ağız kokusu oluşmasına sebep olur. Ağızda mevcut diş çürükleri ve diş taşları ile bozulmuş, kırılmış veya eskimiş dolgu ve köprüler de ağız kokusuna ve ağrıya sebep olurlar. Bu nedenle diş hekimine giderek bu tedavilerin yapılması oruçluyken ağız kokusunun ve ağrının önüne geçilmesini sağlayacaktır. İftar ve sahurdan sonra peynir, elma gibi diş yüzeyini temizleyici besinler tüketmek faydalı olacaktır. Oruçlu iken dişler macunsuz diş fırçası ile fırçalanabilir. Ramazan ayında değişen yemek saatleri, ağız bakımı alışkanlıklarının aksamasına sebep olur. Ramazan sonrasında da diş ve ağız bakımına dikkat edilmelidir. Bayramda ise şekerli yiyecek ve içecekler ağız ortamında yoğun bir asidik ortam oluşturarak çürük riskini önemli ölçüde artırırlar. Bu riskin önüne geçebilmek için doğru ağız bakım alışkanlığı ve gün içerisinde tüketilen ana öğün ve şekerli besinler sonrası su ile ağzı çalkalamak, oluşan asidi tamponlamaya yardımcı olacaktır.

-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!