Ramazanda yapılan beslenme hataları

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda yapılan beslenme hataları
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 09, 2023 12:46

Ramazan ayı beslenme düzenimizin, yediÄŸimiz yemeklerin deÄŸiÅŸtiÄŸi bir ay. Ä°ÅŸin içine açlık da girdiÄŸi zaman normal zamanda tükettiÄŸimizden çok daha fazlasını bir anda tüketebiliyoruz. Ramazan ayında yaptığımız beslenme ile ilgili hatalara gelin birlikte bakalım ve saÄŸlığımızı en iyi ÅŸekilde korumak için neler yapabiliriz bir inceleyelim.Â

Haberin Devamı

SAHURUN YAPILMAMASI

Sahurun yapılmaması ile birlikte öğün sayımız bire düşüyor. Bir öğünle de vücudumuz için yeterli enerjiyi, vitamin ve minerali alamıyoruz. Bu da günün verimsiz geçmesine, ani kan şekeri düşüşlerine neden oluyor. Bu yüzden sahur öğünü mutlaka yapılmalı ve sahurda dengeli tabaklar hazırlanmalıdır.

YETERLİ SU İÇİLMEMESİ

Suyun vücutta birçok önemli görevi bulunmasının yanında aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırmada da önemli rol oynar. İftardan sahura yeterli düzeyde içilmeyen su sindirim sistemi problemlerinden ödeme kadar birçok etkiye sebep olur. Susamasak bile iftardan sonra ara ara su içmeye özen gösterilmelidir.

PORSÄ°YONLARIN BÃœYÃœK OLMASI

Uzun açlık sonrasında doymayacak gibi hissettiğimiz için porsiyonları büyük hazırlıyoruz. Bu da tüketebileceğimizden daha fazlasını tüketmeye ve sonrasında ciddi bir hazımsızlık yaşamamıza neden oluyor. İftarda porsiyonlarımızı küçük tutup sonrasında eğer hala doymuyorsak biraz daha alarak porsiyon kontrolünü sağlayabiliriz. 

Haberin Devamı

YETERLÄ° LÄ°FÄ°N SAÄžLANMAMASI

İftarda ve sahurda bizi daha tok tutsun diye basit karbonhidratlara yani pilava, makarnaya yükleniyoruz ama bizi asıl tok tutan şeyin lifler olduğunu unutuyoruz. Sahurda yeşillikler ve taze meyvelerle, iftarda da sebze yemekleri ve salatalar günlük lif alımını destekleyebiliriz.

İFTARDA KÜÇÜK ARALAR VERİLMEMESİ

Uzun süren açlık sonunda iftarda yiyebileceğimizden çok daha fazlasını hızlı bir şekilde tüketiyoruz. Oysaki tokluk sinyali beyne en az 20 dakikadan önce ulaşmıyor, yani doyduğumuzu ilk 20 dakikada anlayamıyoruz. Bu yüzden çorbamızı tükettikten sonra 10-15 dakikalık bir ara verilmesi ve yemeklerin hızlı bir şekilde tüketilmemesi doyduğumuzu hissetmemize yardımcı olacaktır. 

TATLI TÃœKETÄ°MÄ°NE DÄ°KKAT EDÄ°LMEMESÄ°

Normal zamanlarda çoğumuzun sofrasında tatlı haftanın 1-2 günü olurken ya da hiç olmazken, ramazan ayı ile birlikte tatlılar soframızın vazgeçilmezi, her gün tükettiğimiz bir yiyecek haline geldi. Bu dönemde tatlı tercihimizi sütlü tatlılardan, meyveli tatlılardan ya da kompostolardan yaparak ve iftardan en az 1 saat sonra bu tatlıları tüketerek dengeyi kurabiliriz. 

Haberin Devamı

KIZARTILMIÅž ÃœRÃœNLERÄ°N TÃœKETÄ°LMESÄ°

Pirinç pilavı, beyaz ekmek, beyaz makarna gibi basit karbonhidratlar ve kızartılmış ürünler kan şekerini bir anda yükseltip bir anda indirdiği için gün içinde çok hızlı bir şekilde acıkmanıza yol açarlar. Bunlar yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmekler ya da kepekli makarnalar tercih ederek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!