Ramazanda sağlıklı gıda daha da önemli

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda sağlıklı gıda daha da önemli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2008 00:00

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Ramazan ayında tüketicileri, pazarlarda ve açıkta satılan, etiketsiz ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni alınmamış ürünleri satın almamaları konusunda uyardı.

Oda’dan yapılan yazılı açıklamada, Ramazan ayında genelde 3-4 öğünde tüketilen besinlerin 2 öğüne sıkıştırıldığı, dolayısıyla bu dönemin sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi ile dengeli beslenme açısından önem kazandığı belirtildi.

Toplumun sağlıklı beslenmesi için piyasa denetimlerinin sıkı ve etkin şekilde yapılmasının önemi vurgulanan açıklamada, "Özellikle merdiven altı diye tanımladığımız uygun olmayan koşullarda üretilen ve satışa sunulan ürünler toplum sağlığını tehdit etmektedir. Bu tür yerlerin kayıt altına alınıp koşullarının düzeltilmesi, piyasaya sunulan ürünlerin denetlenmesi ve gerekli analizlerin belirlenen sıklıklarla yapılması, pazarlarda uygun olmayan koşullarda satışların engellenmesi gerekmektedir" denildi.

Yerel yönetimler tarafından kurulan iftar çadırları ve toplu tüketim yerlerinin iyi denetlenmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, Ramazanın yaz aylarına rastlaması ve özellikle büyük kentlerde yaşanan su sıkıntısı dikkate alındığında, gıda güvenliğinin sağlanmasının daha da zorlaştığı belirtilerek, tüketicilerin bu konuda da duyarlı olması gerektiği vurgulandı.

Oruç tutarken ağır işlerde çalışanlar pekmez yemeli

BESLENME
ve diyet uzmanları ramazan ayında inşaat, kömür ocakları gibi emek yoğun işlerde çalışanlara sahurda çok miktarda pekmez tüketmesini öneriyor.

Ramazan ayında uzun bir süre aç ve susuz kalan oruçluların, bu dönem içinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu ayda vücut normalden daha fazla enerji harcıyor. Oruç tutan vatandaşlarımız Ramazan ayı boyunca iftar ve sahurlarda tüketecekleri gıdaların miktarı ve çeşidi konusunda oldukça seçici olmalı" diye konuştular. Gün boyu tok kalma arzusu ile aşırı ve bilinçsiz yemek yerine enerji ve mineral değeri yüksek pekmez ve bal gibi ürünlerin tüketilmesini öneren uzmanlar şunları söylüyor:

"Pekmez önemli bir enerji kaynağı. Ağır işlerde çalışanlara sahurda, içerisinde başta demir olmak üzere çok çeşitli vitaminleri barındıran pekmezi bolca tüketmelerini öneriyoruz. Bunun dışında pekmezi oruç tutan gebe ve emziren anneler için de öneriyoruz. Gebe ve emziren anneler kendileri ve bebeklerinin sağlıkları için oruç tutmamalı. Her şeye rağmen oruç tutmak isteyen gebe ve emziren annelere de sahurda pekmez gibi enerji deposu gıdaları tüketmelerini öneriyoruz. Bu sayede anneler pekmezden aldıkları enerji ve vitamin ile gün boyunca hem kendileri hem de bebeklerinin vitaminsiz kalmamasını sağlayabilirler."

Dikkatli tüketin

Pekmezi obezite sınırında olanlar ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanların tüketmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, her yıl ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralarda yer alan tahin de yoğun bir şekilde tüketildiğini söylediler.

Özellikle tahinli pidelerin uzun süre tok tuttuğu için ramazanda sık tüketildiğini ifade eden uzmanlar, "Tahin, içerdiği yağ nedeniyle aşırı tüketilmesi halinde yorgunluk hissine neden olabiliyor. Tahin vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren bir gıda ama iftarlarda aşırı tahin tüketilmesinden kaçınılmalı" diye konuştu.

Tüketicilere uyarılar

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, Ramazan ayında gıda alışverişi yapan ve dışarıda yemek yiyen tüketicilere şu uyarılarda bulunuldu:

n Özellikle pazarlarda ve açıkta satılan etiketsiz, Tarım Bakanlığı’ndan üretim izni alınmamış ürünler satın alınmamalı.

n Son kullanma tarihi geçmiş gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı.

n Ambalajsız, etiketsiz, ortalama piyasa fiyatlarının çok altında satılan gıda ürünlerine ilgi gösterilmemeli.

n Güvenilir olmayan yerlerden alışveriş yapılmamalı.

n Meyveler ve sebzeler çok iyi temizlenmeli.

n Besleyici değeri yüksek, ancak çabuk bozulabilen süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile balık gibi gıda maddeleri, güvenilir yerlerden alınmalı, uygun koşullarda saklanmalı.

n Dışarıda yemek yenilmesi durumunda hijyenik ortamlar tercih edilmeli."

AÇIKLAMA: Gazetemizin dün yayınlanan Ramazan sayfasında yer alan cami fotoğrafı, Haluk Sargın’ın eseridir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!