Ramazan ayında dilenci pazarı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan ayında dilenci pazarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2015 01:23

Ramazan ayını fırsat bilen dilenciler, insanların iyi niyetini suistimal etmeye devam ediyor. Başkentli vatandaşlar, dilencilerin ısrarcı tavırlarından rahatsız olurken, yetkililer de suistimalcilere yönelik denetimlerin artırıldığı söyledi.

Haberin Devamı

Başkent’in büyük sorunlarından biri olan dilencilerin sayısı, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte arttı. İnsanların iyi niyetini suistimal eden dilenciler, günün erken saaatlerinden itibaren Kızılay, Ulus, Cebeci gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu kent merkezindeki cadde ve sokakları mesken tutuyor. Dilencilerin, manevi atmosferi yüksek olan Ramazan ayında insanların duygularını sömürdüğünü belirten vatandaşlar ise duruma tepki gösteriyor. Dilencilerden bazılarının zorla para almaya çalıştığını kaydeden vatandaşlar, polis ve zabıta ekiplerince yapılan denetimlerin artırılmasını istiyor. Durumdan şikayetçi olan Başkentliler, “Her köşe başında birileri elini açıp para istiyor. Adım başı dilenci oldu. Para vermek istemeyince ya da duymazdan gelince de küfrediyorlar. Çocuk dilenciler ise, para vermeniz için ısrar ediyor ve peşimizi bırakmıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR DİLENDİRİLİYOR

Dilencilerin en fazla görüldüğü yerlerin başında Kızılay geliyor. Gün içinde milyonlarca insanın geçtiği kent merkezinde Atatürk Bulvarı üzerindeki iş merkezlerinin önü, üst geçitler, metro girişleri ve Güvenpark dilenciler tarafından mesken tutuluyor. Her gün belli noktalarda konuşlanan dilenciler, en çok sabah ve akşam saatlerinde görülüyor. Yaşları 3 ila 10 arasında değişen çocuklar avuç açarken, yaşlılar da önlerine mendil açarak dileniyor. Bazı dilencilerin ise para isterken, 4-5 yaşlarındaki çocukları kullandığı görülüyor. Sayılarının azaldığı görülen Suriyeli dilenciler de, Ramazan ayıyla birlikte tekrar ortaya çıkmaya başladı.

SAKATLIK VE HASTALIKLAR KULLANILIYOR

Polis ve zabıtalara yakalanmak istemeyen dilencilerin, gün içinde sürekli yer değiştirmesi de dikkat çekiyor. ‘Eşim öldü’, ‘okul harçlığı’, ‘Ankara’yı bilmiyorum’ gibi bahaneler uyduran dilencilerden bazıları da para almak için sağlık sorunlarını ve fiziki engellerini kullanıyor. Kimisi olmayan bacağını ya da kolunu ön plana çıkarırken, kimisi de kucağındaki bebeği öne sürüyor. Yoldan geçenlerin önünü çevirip dilenenler kadar, trafik ışıklarına konuşlanan fırsatçılar araçların camını silerek, zorla para istiyor.

Haberin Devamı

YAKALANIP, GERİ BIRAKILIYORLAR

Dilencilerle ilgili denetimler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak ise şunları söyledi:
“Çalışmalarımızı ‘yerli’ ve ‘Suriyeli’ dilenciler diye iki ayrı kategoride sürdürüyoruz. Suriyeli dilenciler konusunda AFAD ve Emniyet Yabancılar Şubesi ile koordineli çalışıyoruz. Son 6 ayda, aile bütünlüğünü bozmadan 2 bin 200 Suriyeli dilenciyi kampalara gönderdik. En büyük problem ışıklarda duran dilenciler. Onlarla ilgili olarak da emniyet ile birlikte kavşaklarda denetim yapıyoruz. Yerli dilencilerle ilgili de 3 tane araçlı dilenci ekibimiz var. Kabahatlar Kanunu’nda ‘Dilenciler, dilenmekten men edilir’ diyor. İlçe zabıta ekiplerimizle koordineli olarak bu dilencileri yakalıyoruz ama sosyal sığınmaları olmadığı için akşam bırakıyoruz. Ertesi gün yeniden dileniyorlar. Yerli dilenciler konu daha toplumsal bir konu. Ankara’yı daha yaşanılabilir hale getirmek için çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Ramazan ayında dilenci pazarı

Ankara Hürriyet, hastalıklarını ve çocuklarını öne plana çıkararak Kızılay’da dilenen fırsatçıları fotoğrafladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!