Şeyma Okur

Bahar yorgunluğunu doğru beslenmeyle önleyin

24 Şubat 2017
İçinde bulunduğumuz şu dönemde, gün boyu değişen hava sıcaklarına bağlı olarak kendisini halsiz, hasta ve yorgun hissedenlerin sayısı artıyor. Oysaki bahar yorgunluğunu doğru beslenmeyle önlemek mümkün. Peki, bu aylarda ne yemeli ne içmeliyiz? Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlatıyor…

Bahar aylarında havadaki pozitif ve negatif yüklü iyonların artması insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratabiliyor. Pozitif iyonlar iyi hissetme ve mutlulukla ilişkilendirilirken, negatif iyonlar yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir. Ayrıca bahar aylarına geçişte vücut metabolizmasında oluşan değişiklikler ve gecelerin kısalmasıyla birlikte uyku süresinin kısalmaya başlaması beraberinde yorgunluk ve halsizlikle birlikte ruhsal problemlere de yol açabiliyor. Yeterli besin alınmaması, hareketsiz yaşam biçimi, vitamin ve mineral eksikliği, tiroid bezinin çalışma düzensizlikleri, enfeksiyon hastalıkları, kalp- damar rahatsızlıkları, sigara ve alkolün fazla kullanılması da yorgunluk belirtilerini artıran unsurlar olarak sıralanıyor.

Dolayısıyla daha iyi hissetmek, hastalıklardan korunmak ve bahar yorgunluğunu hafifletmek için bağışıklık sisteminizi güçlendiren, vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayan düzenli ve dengeli beslenme büyük önem taşır. İşte bahar yorgunluğunu önlemek, bahar aylarını daha zinde, enerjik, keyifle ve neşeyle karşılamak için öneriler…

1. Kahvaltıyı atlamayın

Güne dengeli ve sağlıklı hafif bir kahvaltıyla başlamak sindirim sistemini aktive ederek metabolizmanın çalışmasını sağlar, sabah yorgunluğunu atmaya destek olur ve iyi hissetmenize yardımcı olur. Kahvaltıda çok yağlı besinler, kızartmalar, hamur işleri, rafine tahıllar, çok şekerli seçenekler yerine peynir, süt, yumurta gibi kaliteli protein kaynakları ve tam tahıl ürünleri tüketmelidir. Meyve ya ve sebzeleri kahvaltı sofranızdan eksik etmemelisiniz. Mümkün olduğunca sosis, salam, sucuk ve benzeri şarküteri ürünlerini az tüketmeli ve kahvaltıyı simit, poğaça gibi ürünlerle geçiştirmemeye özen göstermelisiniz. Kahvaltınızı uyandıktan sonra en fazla bir saat içinde yapmaya çalışmalısınız.

2. Su tüketimini artırın

Vücuttaki su oranının azalması, yorgunluk ve halsizliğe yol açabilir. Baharın gelmesiyle birlikte dolaşım problemleri yaşamamak, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmak ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için susuzluk hissini beklemeden günde en az 2 litre su için. Tadından hoşlanmıyorsanız taze meyve, limon veya kabuk tarçınla aromalandırabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku