Şenol Kalyoncu - Tüm Köşe Yazıları - Sayfa 13

Şenol Kalyoncu

Hamileler denize/havuza girebilir mi?

30 Temmuz 2022
Mevsim yaz, hava sıcak mı sıcak. Hamilelik dönemleri tam da tatil aylarına denk gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle bana da çok sık yöneltilen, “Hamileler denize/havuza girebilir mi?” sorusu başta olmak üzere anne adaylarının merak ettikleri birkaç soruyu, Doç. Dr. Süleyman Akarsu’ya yönelttim. İşte o sorular ve aldığım yanıtlar:

* Hamileler denize girebilir mi?
Yüzme, hamileliğin ilk üç ayı hariç diğer kalan haftalarında en yararlı aktivitelerden biridir. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi, vücuda binen yükü azalttığından dolayı yüzmek, hem anne adayının hem de bebeğin rahatlamasını sağlar. Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyorsa yani gelişimi haftasıyla uyumlu gidiyorsa, denize veya havuza girdiğinizde ani bir değişim hissetmiyorsanız ve yapılan tetkikler ile muayeneler sonucunda doktorunuz rahatlıkla yüzebileceğinizi söylüyorsa, yüzmeye devam edebilirsiniz. Bu koşulları sağlıyorsanız, hamileyken denize ve havuza girebilirsiniz. Endişe etmeden havuzun veya denizin keyfini çıkarabilirsiniz.



* Hamilelikte denize mi havuza mı girmeliyim?
Havuz suyunun sürekli arıtıldığı ve hijyeninin sağlandığı bir ortamsa havuza girmenize engel bir durum yoktur. Fakat bu şartların sağlanamadığı ve özellikle de çocukların girdiği havuzlara girmenizi pek önermiyoruz. Çünkü havuza girmekle; cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, göz enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlara sık rastlanılır. Hamilelik sırasında daha temiz olması nedeniyle daha çok denize girilmesini önermekteyiz.

* Hamilelikte termal sulara girilir mi?

Yazının Devamını Oku

5 soru 5 cevapla yumurta dondurma

23 Temmuz 2022
Sevgili Hürriyet okurları... Sizlerden de gelen sorular üzerine, ‘yumurta dondurma’ konusundaki tüm merak edilenleri 5 soruda cevaplamak istedim.

1) Kısaca ‘yumurta dondurma’ nedir?
İlerleyen yaşlarda hamile kalmak isteyen kadınların yumurtalarını saklamak için tercih ettiği bir yöntemdir.

2) ‘Yumurta dondurma’, nasıl bir fırsat sunar?
Kadınlar, belirli bir yaşa kadar doğurganlığını koruyabilir. Ayrıca 35 yaş ve üstü kadınlar için riskli hamilelik yaşıdır. Bu yaştan sonra doğal yollarla hamile kalmak, bebekte genetik bozuklukların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak daha genç yaşta yumurtaların saklanması, kadınların ilerleyen yaşlarda da anne olması için bir fırsat yaratır.

3) ‘Yumurta Dondurma’ nasıl yapılır?
Yumurta hücresi, vücudumuzdaki diğer hücreler gibi yüksek su içeriğine sahiptir. Bu nedenle dondurma işlemi sırasında hücre içerisinde su kristalleşerek hücre içi yapılarak zarar verebilir. Gelişen teknoloji sayesinde -dondurma işlemi sırasında- öncelikle yumurta hücresi su içeriğinden arındırılır. Yumurta dondurma işlemi, vitrifikasyon adı verilen özel bir yöntemle gerçekleştirilir. Tüm bu işlemleri gerçekleştirilmesi için öncelikle ileride anne olmak isteyen hastadan yumurta hücreleri toplanır. Toplanan bu hücreler, laboratuvar ortamında gerekli işlemlerden geçirilir. İşlemlerin tamamlanmasının ardından toplanan yumurtalar uygun ortamda saklanır.

4) Hangi durumda ‘yumurta dondurma’ işlemi yapılır?

Yazının Devamını Oku

Vajinal laparoskopi

25 Haziran 2022
Uluslararası kılavuzlara göre jinekolojik ameliyatlarda ilk tercih edilmesi gereken cerrahi tipi vajinal cerrahilerdir.



Ancak maalesef vajinal cerrahilerin oranı yıllar geçtikçe azalmaktadır. Bunun başlıca sebebi, her türlü ameliyatın vajinal yoldan yapılamaması, belirli bir miktarda sarkma gerektirmesi, yumurtalıklara ve tüplere ulaşmanın daha zor oluşu, tüm kadın organlarına ulaşmanın ve görüşün kısıtlılığı, kanama ihtimalinin daha fazla oluşu ve çok tecrübe gerektirmesidir.
****
Kapalı (laparoskopik) ameliyatların ise açık (laparotomi) ameliyatlara üstünlüğü artık tartışılmaz bir gerçektir. Örneğin bir rahim alma ameliyatında kapalı yöntemde açığa göre çok daha az iz kalır, daha az kanama olur, daha az ağrı olur ve hasta günlük yaşamına daha kısa vakitte geri döner. Cerrahideki en önemli gelişmelerden biri ise vNOTES cerrahisinin uygulanmaya başlanmasıdır. vNOTES (Doğal açıklık endoskopik cerrahiler) yöntemi “vajinal” ve “laparoskopi” yöntemini birleştirmiştir ve bu yönüyle en güncel, ve en teknolojik cerrahi yöntemdir.


Yazının Devamını Oku

Glutatyon antioksidanı

18 Haziran 2022
Glutatyon maddesi bedenin ihtiyacı olan güçlü bir antioksidandır.



Sağlıklı kalmak ve yaşlanma sürecini daha konforlu geçirmek için dışarıdan alınan Glutatyonun çok faydası vardır ve bu destek tedavisini bir uzman yardımıyla almamız gerekir. Glutatyonun etki mekanizması ve yararlı etkilerini konunun uzmanı Dr. Mehmet Murat Seven ile konuştuk. Seven’in değerlendirmeleri şöyle oldu:



METABOLİZMA GEREKSİNİMLERİNİ KARŞILAR

“Egzersiz aktivitelerinin neden olduğu oksidatif stresin olumsuz etkileriyle başa çıkmanın yollarından biri, antioksidan takviyeleri kullanmak veya doğal ilaçlar uygulamaktır. Aslında tüm hastalıkların altında yatan ana sebep; oksidatif strese bağlı hücrede oluşan hasardır. Günümüzde kanserden, vücutta birikebilen ağır metal atıkları ve kimyasal toksinlerin atılımına kadar, glutatyon kullanılmaktadır. Glutatyon, vücuda zarar verebilecek ve vücudun yabancı gördüğü tüm maddelerden uzaklaştırmada usta bir oyuncudur. Fiziksel performans ve kas gücünü iyileştirip aerobik metabolizma gereksinimlerini karşılar.

Yazının Devamını Oku

Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi

11 Haziran 2022
Bel fıtığı omurların arasında amortisör görevi gören diskin, çevresindeki koruyucu tabakanın zamanla yırtılması ile omurilik kanalına veya sinirlerin omurgadan çıktığı kısıma doğru yer değiştirmesidir.



Bu hastalığın toplumda görülme sıklığı yüzde 70 civarındadır. Bel fıtığının cerrahi tedavi dışında başka alternatif tedavileri de mevcuttur. TOBB Etü Hastanesi Algoloji kliniğinden Uzm. Dr. Dostali Aliyev, bel fıtığı ve tedavi yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi:



İLERİ YAŞTA DAHA SIK GÖRÜLMEKTE

Yazının Devamını Oku

Doğuştan kalça çıkığı

4 Haziran 2022
Gebelikte bebeğin anne karnındaki pozisyondan ötürü, zor doğum veya genetik yatkınlık sebebiyle, doğumdan sonra kalça çıkığı ortaya çıkabilmektedir.



Önemli olan bu hastalığın en erken dönemde teşhisi ve tedavisidir. Bu konuda son yıllardaki uygulamalar ve yeni gelişmeler ile ilgili Ortopedi Uzmanı Op.Dr.Cenk Altun’la kısa bir sohbet yaptık. Altun’un değerlendirmeleri şöyle:



EKLEMİN YERİNDE ÇIKMASI DURUMU

Yazının Devamını Oku

Tüp bebekte genetik tanı

28 Mayıs 2022
Bilindiği üzere tüp bebek, kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin dış ortamda birleştirilip, embriyo oluşturup 3 veya 5 gün dış ortamda (37 derece etüvlerde saklanarak) büyütüldükten sonra, oluşan embriyonun anne rahmine konması işlemidir. Tüp bebekte embriyonun 3-5 gün dışarıda kalması bazı hastalıklarda teşhis açısından avantajlar sağlar.

PREİMPLANTASYON GENETİK TARAMA(PGT) NEDİR?

Tüp bebekte laboratuvar ortamında oluşturulan embriyoların rahme konulmasından önce genetik durumunun incelenmesi işlemlerine genel olarak ‘Preimplantasyon Genetik Tarama (PGT)’ denir. Temel olarak embriyodan bir hücre veya hücreler alınır ve kromozom yapısı incelenir. Belirli bir hastalık aranabileceği gibi birçok hastalığın dahil olduğu paneller şeklinde de incelenebilir. PGT’nin kullanım alanları ise şöyledir:

*Ailenin önceki çocuklarında var olan önemli hastalıkları embriyo transferi öncesinde tespit edip sağlıklı embriyoyu transfer etmek. İşlemin uygunluğuna genetik değerlendirme sonucu karar verilir. Bazı hastalıklar genetik kalıtım yolu nedeniyle sağlıklı embriyo elde etmeye izin vermez. Bu nedenle her hastalıkta uygulanamaz.

*Ailenin önceki çocuklarında sonradan edinilmiş, kan hastalıkları başta olmak üzere, kök hücre nakliyle tedavisi mümkün olan bir hastalık olması durumunda hayattaki kardeşini kurtarmak için tüp bebek yoluyla yeni bir bebeğin dünyaya getirilmesi için hayattaki kardeşiyle genetik uyumlu kardeşlerin yapılması.

*Genetik hastalık nedeniyle tekrarlayan düşük ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında PGT yapıp, embriyoların genetiğine bakmak suretiyle sağlıklı embriyo vermek amacıyla da kullanılır.

*İleri yaş(38 yaş ve üstü) tüp bebek uygulamalarında başarıyı arttırmak için sağlam embriyonun seçilip transfer edilmesi.

Yazının Devamını Oku

Yüz gençleşmesinde biyolojik lifting

14 Mayıs 2022
İnsanlar yaşlandıkça özellikle yüzlerinde, genel vücutlarında ve ciltlerinde sarkmalar olur. Bu sarkmaların sebebi cilt altındaki bağ doku kaybı ve buna bağlı olarak ciltte kuruluk oluşmasıdır.

 



Oysaki sağlıklı ve genç bir cilt için nem dengesi çok önemlidir. Biyolojik lifting uygulaması uygulandığı bölgede (yüz, boyun, dekolte bölgesi ve eller) su tutucu özelliği ile nemlendirme sağlarken, elastikiyet arttırıcı etkisi ile de ciltte toparlanma elde etmemize yardımcı olur. Son yıllarda popüler olan bu yöntemle ilgili Dr.Serkan Öztürk’ten bilgi aldık:



Yazının Devamını Oku