Hamileler denize/havuza girebilir mi?

Mevsim yaz, hava sıcak mı sıcak. Hamilelik dönemleri tam da tatil aylarına denk gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti var. Özellikle bana da çok sık yöneltilen, “Hamileler denize/havuza girebilir mi?” sorusu başta olmak üzere anne adaylarının merak ettikleri birkaç soruyu, Doç. Dr. Süleyman Akarsu’ya yönelttim. İşte o sorular ve aldığım yanıtlar:

Haberin Devamı

Hamileler denize/havuza girebilir mi

* Hamileler denize girebilir mi?

Yüzme, hamileliğin ilk üç ayı hariç diğer kalan haftalarında en yararlı aktivitelerden biridir. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi, vücuda binen yükü azalttığından dolayı yüzmek, hem anne adayının hem de bebeğin rahatlamasını sağlar. Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyorsa yani gelişimi haftasıyla uyumlu gidiyorsa, denize veya havuza girdiğinizde ani bir değişim hissetmiyorsanız ve yapılan tetkikler ile muayeneler sonucunda doktorunuz rahatlıkla yüzebileceğinizi söylüyorsa, yüzmeye devam edebilirsiniz. Bu koşulları sağlıyorsanız, hamileyken denize ve havuza girebilirsiniz. Endişe etmeden havuzun veya denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Hamileler denize/havuza girebilir mi

* Hamilelikte denize mi havuza mı girmeliyim?
Havuz suyunun sürekli arıtıldığı ve hijyeninin sağlandığı bir ortamsa havuza girmenize engel bir durum yoktur. Fakat bu şartların sağlanamadığı ve özellikle de çocukların girdiği havuzlara girmenizi pek önermiyoruz. Çünkü havuza girmekle; cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, göz enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlara sık rastlanılır. Hamilelik sırasında daha temiz olması nedeniyle daha çok denize girilmesini önermekteyiz.

Haberin Devamı

* Hamilelikte termal sulara girilir mi?
Hamilelik süresince vücut ısısını artıracak her türlü eylemden bebeğin gelişimine olumsuz etki edebileceği endişesiyle pek önermemekteyiz. Ayrıca yüksek sıcaklıktaki durgun sularda enfeksiyon riski daha fazla görülmektedir.

* Yüzmenin hamilelikte faydaları nelerdir?
Yüzmek, hamileler için en faydalı aktiviteler arasında gelir. Haftada iki-üç gün yarım saat yüzmek hem anne adayı hem de bebek için oldukça yararlıdır. Bu yararları sıralarsak:
* Sırt ve bel ağrılarını önler.
* Stresi azaltarak psikolojik rahatlama sağlar.
* Gebeliğin ilk aylarında daha sık görülen bulantı ve kusmayı azaltır.
* Fazla kilo artışını önler.
* Halsizlik ve yorgunluk şikayetlerini azaltır.
* Kasların güçlenmesini sağlayarak vajinal doğum için pozitif katkı sağlar.
* Uyku sorunlarını azaltır.
* Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak anne adayının ve bebeğin oksijen alımını artırır.
Yüzme ve sıcaklık, vücutta sıvı kaybına neden olarak kramplara sebebiyet verebilir. Bu yüzden ne kadar iyi yüzme bilirseniz bilin, çok açılmamak gerekse bile yanınızda biriyle beraber yüzmenizde fayda vardır. Özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkılmamasını, bol sıvı tüketilmesini, mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmasını, sudan çıkar çıkmaz mayonun değiştirilmesini, duş alınmasını ve kuru mayo ile oturulmasını önermekteyiz.

Yazarın Tüm Yazıları