Gerçek Gürcistan coğrafyası ve tatları için çıktık yola...

Tiflis’e iner inmez arabamıza atlıyor ve iki saat mesafedeki Tsinandali bölgesine doğru yol alıyoruz. Epik bir coğrafyanın içindeyiz. Ruhsuz modernleşen Batum’dan sonra burası ilaç gibi geliyor. O yüzden “Tiflis ve çevresini görmeden gerçek Gürcistan’ı hissedemezsiniz” diyor ülkeyi bilenler.

Haberin Devamı

Dünyadaki en eski şarap kültürünün olduğu yerlerden biri Gürcistan. Ülkenin güneydoğusunda, Kakheti bölgesine girdiğimizde bağların arasındaki şaraphanelerin çokluğu dikkatimi çekiyor. Her yerde ‘şarap rotası’ oku var ama görünen o ki yeterli sayıda konaklama tesisi yok. Hal böyle olunca isterseniz dünyanın en iyi şaraplarını üretin yine de yabancı turist için cazip bir destinasyon yaratamazsınız. O yüzden Tsinandali Köyü’ndeki otelimize girince buranın bölge için nasıl bir katma değer yarattığını görüyorum.

Otelimiz Gürcü Romantik Prens Alexander Chavchavadze’nin görkemli evinin tarihi bölgesinde... Prens, harekâtlardan yorgun düşünce ailesiyle buraya yerleşip kendini şiire vermiş ve zamanın ünlü şairlerini hep burada ağırlamış. Alandaki tüm eski binaların renovasyonu ve Radisson Collection otel olarak inşa edilen yeni bina 12 yılda tamamlanarak birkaç yıl önce açılmış.Gerçek Gürcistan coğrafyası ve tatları için çıktık yola...Başaşçı İrma (solda) ve Ebru ErkeGerçek Gürcistan coğrafyası ve tatları için çıktık yola...ChurchkhelaGerçek Gürcistan coğrafyası ve tatları için çıktık yola...KhinkaliGerçek Gürcistan coğrafyası ve tatları için çıktık yola...Khachapuri

Haberin Devamı

Tarihi binalardan biri, Prens Alexander’ın ünü ülke dışına taşan tarihi şarap mahzeni. 1814’ten günümüze 16 bin 500’den fazla şarap ve Gürcistan’daki en eski şarap şişesi olan Saperavi 1841 de buradaki kavda. Mahzenin karşısındaki eski binanın içinde her yıl ekim ayında Tsinandali Klasik Müzik Festivali yapılıyor. Bölgenin en iyi restoranı olarak kabul edilen ve klasik Gürcü mutfağı sunan Natella da yine burada. Yemekle ilgili olduğumu gören başaşçı İrma “İstersen öğleden sonra gel yanıma, birlikte bir şeyler yapalım” diyor. Kaçırır mıyım hiç! Önce churchkhela yapımına başlıyoruz ki ilk katman kuruyup yemekler pişmeden ikinci katmanına da batıralım. Churchkhela bizim bildiğimiz cevizli sucuk. Dışı türlü meyveyle yapılabiliyor. Biz üzüm peltesine ipe dizilmiş cevizleri batırarak hazırlıyoruz churchkhela’larımızı. Sıra Gürcü pidesi ‘khachapuri’ye geliyor. Burada Batum’dan farklı olarak kayık şeklinde ve açık ağızlı değil, yuvarlak ve kapalı yapılıyor. İçine de epeyce fazla sulghuni peyniri koyuyor, melgheni tarzı olarak adlandırılıyor. Khachapuri’mizi taş fırına atıp khinkali’leri yapmaya başlıyoruz. Buradaki khinkali, bizde hıngal veya hinkel diye bilinen mantının çok daha büyüğü. İçine kıymalı harç yerleştirip otomatikleşmiş bir hızla ağzını büzüp kapatıyor İrma. “Kıymalı harca su katmalısın, katı olmamalı” diyor. Yan tarafta kömür ateşinde pişen mtsvadi’leri (et şiş) tabağa yerleştirip üzerine bolca ince doğranmış soğan ve nar taneleri serpiştiriyoruz. Pişirdiklerimizi alıp restoranın görkemli salonunda bir köşeye oturuyoruz. Evet, iyi bir restoran ve konaklama alternatifi bölge turizminin gelişimi için çok ama çok önemli. Bunu net olarak bir kez daha anlıyorum...Gerçek Gürcistan coğrafyası ve tatları için çıktık yola...Narlı mtsvadi

Haberin Devamı

48 saatte Tiflis

Nerede kalmadı?

İki kategoriden önerim var: İlki, Tiflis’in en popüler hosteli Fabrika Tbilisi. Sovyet döneminden bir dikiş fabrikası, içindeki dükkânlar, sokak sanatının örneklerinin sergilendiği duvarlarla alışılmışın dışında ve çok uygun fiyatlı. Diğeri Kura Nehri’nin üzerinde hissettiren, boydan boya cam, köşe odalarıyla şehrin en güzel manzaralı oteli Radisson Blu Iveria. Oteldeki Uzakdoğu restoranı Umami ile en üst kattaki SPA yerlilerin de favorisi.

Ne yemeli?

Writers’ House’un bahçesine kurulu Café Littera kadın şef Tekuna Gachechiladze’ye ait. Menüsünde stilize edilmiş Gürcü yemeklerinin yanında özgün yemekler de var. Daha geleneksel Gürcü yemekleri için In the Shadow of Metekhi’ye gidin. Terasından kentin en iyi panoramik manzarasını görebilirsiniz. Daha otantik bir ortam istiyorsanız, Barbarestan’da yiyin. Café Leila ya da bohem Café Linville’de de bir soluklanma molası verin.

Mutlaka yapın

Haberin Devamı

Tiflis’i keşfetmeye Old Tbilisi olarak bilinen Eski Şehir bölgesiyle başlayabilirsiniz. Narikala Kalesi’nin eteklerindeki bölgede, cumbalı evler ve şifalı sularıyla bilinen sülfür hamamları var. Royal Bath en iyilerinden biri. Eski Şehir’in tam karşısında, tüm heybetiyle duran yapı Metekhi Kilisesi. Metekhi Köprüsü’nden karşıya geçip bir kayanın üzerine inşa edilmiş kiliseyi ziyaret edin.

Kiliseden sonra rotanızı Özgürlük Meydanı’na çevirebilirsiniz. Sovyet döneminde Lenin Meydanı olarak anılan bu meydan, günün her saati canlı.

İlginç mimarisiyle dikkat çeken Gabriadze Tiyatrosu’nu geçerek, Barış Köprüsü’ne varın. Sadece yayaların kullandığı köprü, cam ve çelikten yapılmış.

Haberin Devamı

Tiflis’in en güzel günbatımına şahit olmak için teleferikle, 4’üncü yüzyıldan kalma Narikala Kalesi’ne çıkın. Solaki Tepesi’ndeki ikonik Kartlis Deda heykeli buradan çok güzel görünüyor.

Buradan yürüyerek inin, basamak basamak konumlanmış evlerin arasından geçin. Spiral merdivenler, demir korkuluklar, ahşap balkonlar ve rengârenk gölgeliklere hayran kalacaksınız.

Adını kaynağından alan bol mineralli Borjomi maden suyunu deneyin.

Khurjini’de Gürcü alfabesiyle etiketlenmiş yüzlerce turşu kavanozunun arasında alışveriş yapın.

Dry Bridge üzerindeki bitpazarı dünyanın en iyilerinden biri. Sovyet döneminden parçalar var.

Yazarın Tüm Yazıları