Fuarın yıldızı “Robo Thespian” oldu

Güncelleme Tarihi:

Fuarın yıldızı “Robo Thespian” oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 16:46

Dünyadaki üçüncü sanayi devrimi olarak adlındırılan yeni döneme ait robot teknolojilerinin sergilendiği WIN Eurasia Automation Fuarı’nın yıldızı insanımsı özellikleri ile öne çıkan “Robo Thespian” oldu.

Haberin Devamı

Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde endüstriyel teknoloji tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği WIN Eurasia Automation fuarı, 17 Mart günü kapılarını açtı. Fuar geleceğin akıllı fabrikalarına yönelik son teknolojik çözümlere ulaşmak isteyen ziyaretçileri ağırlıyor.

Hannover Fairs Turkey bünyesinde düzenlenen WIN Eurasia Automation fuarına 25 ülkeden katılan firmalar sanayi üretiminde kullanılan robot sistemlerini sergiliyor. 20 Mart Pazar günü sona erecek fuarda ziyaretçilerin ilgi odağında ise insanımsı özellikleri ile öne çıkan Robo Thespian yer aldı.İnsan-makine etkileşiminin etkileyici bir örneği olan Robo Thespian, Endüstri 4.0 olarak ifade edilen sanayi devriminin gelecek potansiyelini etkileyici şekilde özetliyor. 

Fuarın yıldızı “Robo Thespian” oldu


Dünyada 60 adet üretilen sempatik robot, konuşuyor, şarkı söylüyor ve hareket ediyor. Şaşırtıcı şekilde canlı gibi görünen Robo Thespian, İngiltere yapımı. Boyu 1 metre 75 santim ağırlığı ise yak­laşık 33 kilogram. İskeleti alüminyumdan ve gövde kabuğu plastik.Tamamı bir entegre bilgisayar tarafından kontrol edilen robot toplam 30 adet hareket ekseni ile insana benzer şekilde canlandırıldı.

Böylece başını, kol­larını ve ellerini inanılmaz derecede canlı gibi hareket ettiriyor. Sevimli robot dokunmatik ekran yoluyla insanlarla etkileşim içine giri­yor ve haberleşebiliyor.Son derece hassas, dayanıklı ve inanılmaz hıza sahip olan bu robot hemen hemen hiç ısı üretmiyor ve hayli sessiz çalışıyor. Robo Thespian bu özellikleri ile laboratuvar ve tıbbi teknoloji otomasyo­nu için ideal bir “eleman”.Fuar alanında kendisini izleyenlere eğlenceli dakikalar yaşatan Robo Thespian’ın bir benzeri NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi’ne gelenleri karşılayıp selamlıyor.  

Bir başka benzeri ise Wolfsburg'taki Phaeno Bilim Merkezi'nde bilgi sağlıyor. Diğer benzeri ise Avustralya'nın Ulusal Bilim ve Teknoloji Merkezi Questacon'da ziyaretçilerle zaman geçiriyor. Kas yapısı özelliği verilerek vücudunun belli bölümlerini insanımsı olarak oynatabiliyor.

Tabii ki bu kas özellikleri pnömatik (hava basıncı) kaslarıyla ve piezo valf teknolojisiyle sağlanıyor. Bu kas yapısı, insan kasları gibi kasılıp gevşiyor. Yavaş veya hızlı tüm hareketler sarsıntısız ve mükemmel şekilde düzgün hareket ediyor.

Bu insanımsı özellikli robotla iletişim kurmak hayli keyifli. RoboThespian da insanlarla iletişim kurmaktan keyif alıyor. RoboThespian, programlamaya ve teknik ekipmana bağlı ola­rak, insanlarla etkin şekilde konuşabiliyor. Bu zeki droid birkaç dil konuşuyor, yüz ve mimikleri tanıyor.Robo Thespian'ın ilk versiyonu, 2005'te özel olarak insanlarla etkileşim ve iletişim kurması amacıyla tasar­landı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!