Sık mangal yapmak kansere davetiye çıkarıyor

Havaların ısınmasıyla, parklar, yeşil alanlar, deniz hatta otoyollardaki birkaç metrelik yeşillik dahi mangalcıların adeta istilasına uğruyor. Mangalda pişenler leziz olması leziz de uzmanlar sık yapılmasının kanser riskini artırdığı uyarısı da yapıyor.

Haberin Devamı

Araştırmalar kolon kanseri oluşumunda hayvansal yağ ve kırmızı et tüketiminin etkili olduğunu ortaya koyuyor. Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Alabaz, kolon kanserinin yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlikle yakından ilgili olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Alabaz şu uyarılarda bulunuyor:

“Kolon kanserinin oluşmasında hayvansal yağların etkili olduğunu biliyoruz. Özellikle kırmızı et ne çok yanmış, ne de az pişmiş olmalı. İsli, dumanlı, fazla kömürleşmiş döner veya mangal etlerinden uzak durulmalı. Özellikle mangal alışkanlığı olanlar çok dikkat etmeli. Mangal ile et arasında 15 santimetre olmalı. Et mangalda fazla kalmamalı.”

 

Mangalda pişirilen besinler et ya da sebze fark etmeden aynı miktarda karbonmonoksit ve kükürtdioksite maruz kalıyor. Sebzelerde su oranı, ete oranla daha yüksek olduğundan kanserojenik etkisi daha düşük. Ancak vitamin değerlerini önemli oranda yitirdiklerini gözardı etmeyin. Doğru ve sağlıklı pişirmek için buhar veya fırını tercih etmekte yarar var.

Haberin Devamı

Sık mangal yapmak kansere davetiye çıkarıyor

MİDEYE DE ZARAR

Yüksek ateşte, hızla pişen ette ortaya çıkan nitrozaminler mide, yemek borusu hatta baş ve boyun kanseri üçerinde de etkili. Etin beyaz ya da kırmızı olması kanserojen etki açısından fark yaratmıyor. Risk bu pişirme şeklinde tüm gruplarda eşit.

Yazarın Tüm Yazıları