Gezginler dikkat! Bunları yapmadan sakın seyahate çıkmayın!

Seyahate nereye giderseniz gidin, alabileceğiniz bazı standart önlemler var. İdeali, seyahatinizden 4-6 hafta önce seyahat sağlığı merkezine gidip danışmanlık hizmeti almanız. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü seyahat sağlığı merkezlerinden bu hizmeti ücretsiz veriyor.

Haberin Devamı

Gittiğiniz bölgelere özel bazı önlemler almanız gerekebilir. Ancak aşağıdaki uyarılar, hangi coğrafyaya giderseniz gidin işinize yarayacak:

* Suyun temizliğinden emin olmadığınız ortamlarda sadece kaynatılmış veya kapalı ambalajlardaki suyu tüketin. İçmek zorunda da kalırsanız filtre, iyot ve klor tabletleri kullanın. İçeceklerinize buz eklemeyin.

* Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın. Su ve sabun bulamadığınızda el dezenfektanlarından yararlanın.

* Sadece pişirilmiş ve hâlâ sıcak olarak servis edilen yiyecekleri veya kendinizin soyduğu kabuklu meyve ve sebzeleri yiyin.

* Pastörize edilmemiş süt ve ürünlerinden kaçının.

* Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için prezervatif kullanın.

* Haşerelere karşı gerekli önlemler alın. Sinek kovucu spreyler kullanmak, gece cibinlikle yazmat gibi.

Haberin Devamı

* Kedi, köpek, maymun gibi hayvanlarla temastan kaçının ve ısırılmanız veya yaralanmanız halinde hemen bir sağlık kurumuna başvurun.

* Tatlı sularda yüzmekten kaçının. Tuzlu sular her zaman daha güvenli.

* Sıtma riskli bölgelere gitmişseniz verilen sıtma koruyucu ilaçınızı önerildiği süre ve şekilde kullanın.

Gezginler dikkat Bunları yapmadan sakın seyahate çıkmayın

Bunlar mutlaka yanınızda olsun

Kan grubunu gösteren bir kart, varsa alerjiniz için bir sağlık uyarısı bilekliği, reçeteli tüm ilaçlarınız ve reçeteleri, antihistaminik içeren ilaçlar, basit ağrı kesici ve ateş düşürücüler, steril sargı bezi, yara bandı, ateş ölçmek için termometre.

Dönüşte kendinize dikkat edin

Hastalıkların kuluçka süresi farklı olduğundan kendinizi çok iyi gözlemleyin. Özellikle ateş, halsizlik, cilt döküntüleri, ishal gibi belirtiler varsa veya gelişirse hemen bir doktor veya sağlık kuruluşuna başvurun. Mutlaka seyahatinizden söz edin.

Yazarın Tüm Yazıları