Hac ibadetinin üç farzı bulunmaktadır. Bunlar ihrama girme, Arafat vakfesi ve ziyaret tavafı şeklindedir. Bu şartların kendi özel vakitlerinde yapılması gerekmektedir. Ziyaret Tavafının Şartları, vacipleri ve sünnetleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hac ibadeti yerine getirilirken kişinin yerine getirmesi bazı görevleri bulunmaktadır. Ziyaret tavafı da haccın farzları arasında yer almaktadır. Tavaf bir hac terimi olarak bilinmektedir. Ziyaret tavafı nedir ve farz mıdır? Ziyaret tavafı nasıl ve ne zaman yapılır? Ziyaret tavafı ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
Zekat, maddi durumu iyi olan her Müslüman için farz olan ibadetlerden biridir. Kuran'ı Kerimde mümin kullar, namaz kılan, insanlarla güzel konuşan ve ihtiyaç sahiplerine zekat veren kişiler olarak tanımlanmıştır. Maide, Bakara, Araf ve Nisa surelerinde Müslümanlara zekat vermeleri ve ihtiyaçlarından arta kalanları infak etmeleri emredilir. Zekatın geçerlilik ve yükümlülük şartları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslam'ın beş şartından biri olan zekat, elindeki fazla malın ya da paranın ihtiyaç sahipleriyle paylaşılması demektir. Zekatın şartları, Müslüman ve hür olmaktır. Bunun dışında bir kişinin elindekilerden infak edebilmesi için hiç kimseye borçlu olmaması gerekir. Zekatın mahiyeti ve önemi nedir? Zekatın toplumsal ve bireysel faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslamiyet'te bir müminin hayatının her alanına ilişkin düzenlemeler mevcuttur. Namaz başta olmak üzere yerine getirilmesi mükellefiyeti yüklenmiş olan ibadetlerden birisi de "zekat vermektir". Zekat da tıpkı namaz gibi İslamiyet'in şartlarından biridir. Zekat meselesi derinliği olan, toplumsal özelliği bulunan hassas bir konudur. Kuran'da pek çok ayette zekatı veriniz emri yer almaktadır. Zekatın tüm inceliklerini bilmek ve mükellefiyet bulunuyorsa zekatı vermek bir Müslümanın borcudur. İşte zekat nedir, zekata tabi olan mallar ile zekata tabi olmayan mallar, şartları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Zebur, dört kutsal kitaptan bir tanesidir. İlk insandan bu yana binlerce peygamber gelmiştir. Bu peygamberlerden 4 tanesine ise kutsal kitap indirilmiştir. Kur'an-ı Kerim son peygamber Hz. Muhammed'e indirilen hak kitaptır. Kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'den önce indirilen kitaplar ise indirildikleri zamanki halleri ile günümüze ulaşmamıştır. Zebur nedir ve hangi peygambere indirilmiştir? Hangi dinin kitabıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yemin, kutsal bir söz anlamı taşımaktadır. Günlük yaşamda insanlar tarafından kullanılabilmektedir. Bir konu ile ilgili olarak insanların yersiz bir şekilde yemin etmemesi gerekmektedir. Yemin kefareti nedir, kimlere verilir ve ödenmezse ne olur? Yemin bozmanın kefareti nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslam dinine göre Müslümanların dünya ve ahirette mutlu olabilmesi adına yerine getirmesi gereken görevler şeri hüküm olarak isimlendirilmektedir. Şeri ya da ilahi hükümler Vaz'i hüküm ve Teklifi hükümler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Vacip, Teklifi hükümlerden biridir. Vacip nedir? Vacip ibadetler nelerdir ve kazası olur mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Umre kelimesi, ziyaret etmek manasına geliyor. Dini bir terim olarak ise umre, "Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, tıraş olup ihramdan çıkmaktan ve Safa ile Merve arasında sa’y yapmak” ibaret olan bir ziyareti ifade eder. Umre nedir ve ne zaman yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslam dini insanlara sağlamış olduğu kolaylıklar ile bilinmektedir. İslam dinine göre başta namaz olmak üzere ibadetler yerine getirilmeden önce abdest alınmalıdır. Fakat su bulunmayan yerlerde insanlar ibadetlerini yerine getirmeden önce teyemmüm abdesti de alabilmektedir. Teyemmüm abdestinin farzları ve şartları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslamiyet'te en başta gelen ibadet namazdır. Namaz, müminin ilk sorguya çekileceği konudur. Bu sebeple müminler namazı pek önemserler. Namazın farzları ve sünnetleri vardır. Namaz, Allah'ın inanlara emrettiği bir ibadettir. İnsanın bir kul olarak Rabbi'ne en yakın olduğu an secdede olduğu andır. Bu kıymetli ibadetin bütün ayrıntıların bilinmesi, öğrenilmesi ve ifa edilmesi şarttır. İşte teyemmüm nasıl alınır, teyemmüm hangi durumlarda mümkün ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Dinimize göre dört kutsal kitap vardır. Bunlar sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim'dir. Kuran, Hz. Muhammed'e, Zebur Hz. Davut'a ve İncil Hz. İsa'ya indirilmiştir. İsrailoğullarına peygamber olarak gönderilen Hz. Musa'ya indirilen kitabın adı ise Tevrat'tır. Eski metinlerde Tevrat, Eski Ahit, İncil ise Yeni Ahit olarak nitelendirilir. Tevrat nedir ve hangi peygambere indirilmiştir? Hangi dinin kitabıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslam hukukunda sıklıkla karşılaşılmakta olan bir terim olan telfik hakkında siz de bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Sıklıkla duyduğunuz telfik kavramının ne anlama geldiğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Telfik nedir? Fıkıhta telfik ne anlama gelir? Telfik terimi ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Arapçadan dilimize geçmiş olan tekfir kelimesi, ''küfr'' kökünden türetilmiştir. Küfür, hakikatin üstünü örtmek ve gizlemek anlamına gelir. Tekfir ise küfür ya da şirk günahlarından birini işlemiş olan bir kişinin kafir ilan edilmesi demektir. İslam fıkhına göre birini tekfir etmenin birden fazla kriteri vardır. Tekfir nedir? İslam'da tekfir etmek ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Diğer din ve inançlarda da yer bulan kutsal mekan ibadeti, İslam inancında hac şeklindedir. Bu bakımdan, hac ibadeti sağlığı ve maddi durumu müsaade eden tüm Müslümanlar için farz kabul edilmektedir. Arafat, ihram ve tavaf gibi terimler bu ibadetin yapılışı sırasında telaffuz edilir. Peki, tavaf nedir, nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Allah'ı ve ahiret gününü inkar edenlere münkir, Allah dışında başka ilahlar edinenlere ise müşrik denir. Münafıklar ise inanmamalarına rağmen iman ediyormuş gibi yaparlar. Allah'a, gönderdiği peygamberlere, Kuran'ı Kerim'e ve ahiret gününe iman eden kullar, mümin olarak nitelendirilir. Mümin olmanın farz ve sünnetleri olduğu gibi dereceleri de vardır. Bu derecelerden biri olan taklidi iman nedir ve dinimizde geçerli midir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslam inancına göre imanın çeşitli dereceleri vardır. Ayetlerin ve hadislerin sadece zahiri yönüyle ilgilenen kişiler için taklidi iman terim kullanılır. İmanın en alt derecesi olan taklidi imanda, bilmek değil başkalarını taklit etmek esastır. Tahkiki iman ise kul olmanın gerekliliklerini tam anlamıyla kavramak ve eşyanın sırrına mazhar olmak anlamına gelir. Tahkiki iman nedir ve imanın en üst derece midir? Sizler için tahkiki iman kavramını örneklerle birlikte derledik.
İslam dininin bir takım mezhepleri bulunmaktadır. Bu mezheplerin kanaat önderleri ve imamları bulunmaktadır. Bu mezhepler arasında Şii mezhebi bulunmaktadır. Yani Şiilik İslam dininde görülen mezheplerden bir tanesidir. Bazı kaynaklarda Şia olarak geçmektedir. Peki, Şii mezhebinin tanımı nasıl yapılır? Şii olan devlet var mıdır? İşte, Şii ve Şia tanımları hakkında detaylar.