İslam dininin bazı şartları vardır. Bu şartlar arasında Kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmek bulunmaktadır. Peki bu şartlar arasında bulunan ve Kuran-ı Kerimin birçok yerinde emredilen namazı kılmak için nasıl niyet edilir? Namazlara başlarken yapılan niyetin usulü nasıl olmalıdır? Farz, sünnet, vakit, nafile gibi namazların niyetleri nasıl yapılmalıdır? İşte, namaz kılmaya başlamak için edilmesi gereken niyet hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının vermiş olduğu bilgiler.
Namaz, tüm Müslümanlara farz bir ibadettir. Günün belirli vakitlerinde ve günde 5 defa olmak üzere kılınması şart olan namaz kadın erkek her Müslüman'a farzdır. Namaz kulun Allah'a teslimiyetinin göstergesidir. İnsanın Yaradan'a en yakın olduğu yalvarma ve yakarışının bir şeklidir. Namaz daha Hz. İbrahim'e öğretilen bir ibadettir. Hz. Muhammed, namaz ibadetinin ehemmiyetini hem kıldığı çok sayıdaki nafile ibadetleri ile göstererek hem de bu konuda tavsiyelerde bulunarak ifade etmiştir. "Dinin direği" ve Müslümanın ilk sorguya çekileceği namaz, son derece derin bir konudur. İşte kaza namazı kılmanın hükmü, geçmiş namazların kazası ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Farz olan namaz ibadetinde vakit namazlarının kılınışlarında namazın sünnet ve farz bölümleri kılınışı bakımından aynı olsa da içerisinde okunan sure ve dualar değişebilmektedir. Farz namazlarda sünnet olan bölüm önce kılınırken farz olan bölüm sonra kılınmaktadır. Akşam namazında ise namazın farzı önce kılınarak sünneti sonra kılınmaktadır. Akşam namazının sünneti ne zamana kadar kılınabilir hakkındaki bilgileri sizler için derledik.
Milyonlarca Müslümanın bağlı olduğu İslam dini "kolaylık dini" olarak bilinir. İslamiyet'te günlük ibadet ve farzlar bulunduğu için bazı özel hallerde bunların nasıl yerine getirileceği merak konusu olabilmektedir. Bu mazeret hallerinden birsi de seyahatte olmak, yola çıkmak, yolda olmak yani seferilik halidir. İşte ilgiyle okuyacağınız seferi nedir ve nasıl olunur, seferilik şartları, mahiyeti ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Cami kavramı, Arapça dilinde “cem” kökünden türemiş olan “bir araya getiren, toplayan” anlamlarına gelen bir kavramdır. Camiler ilk başta yalnızca Cuma namazının kılındığı büyük mescitler olarak kullanılan el-mescidü’l cami şeklinde tabir edilen mescitlerdir. Camilere girişin bir adabı vardır. Camiye girerken ve çıkarken okunacak kısa dualar nelerdir? Türkçe anlamları nelerdir? İşte detaylar.
Namaz ibadeti Müslüman dünyası için en önemli ibadettir. Namaz, kulun Allah'a teslimiyetinin tezahürüdür. İslam dünyasında Rabbine şükür ve minnetin ifadesi olan namazın terk edilmemesi esastır. Allah; Kuran'da bu ibadeti kadın erkek her insana emretmiştir. Hz. Muhammed ise ömrünün sonuna kadar farz namazlarının yanında her gece nafile namazlar kılmıştır. Namazı öğrenmek, bilmek ve güzelce yerine getirmek her Müslümanın vazifesidir. İşte ilgiyle okuyacağınız namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler, ne zaman namaz kılınmaz ve bu konu hakkında detayları derledik.
Kurban Bayramının arifesinde milyonlarca Müslüman dualar ederek, namazlar kılarak bayramı karşılıyor. Kurban bayramı öncesinde Teşrik tekbiri’ hakkındaki bilgiler de merak ediliyor. Peki, Teşrik tekbiri nedir ve ne zaman getirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kuran'ı Kerimde namaz ibadeti ''salat'' olarak geçer. Örneğin salat-ı fecr sabah namazı, salat-ı asr ikindi namazı demektir. Namaz kılmak, akıl baliğ olan her Müslümana farzdır. Hadislerde de İslam'ın beş şartından biri olan namazın önemine vurgu yapılmış ve namaz için 'dinin direği'' ifadesi kullanılmıştır. Hasta namazı nasıl kılar? Hastayken namaz kılınır mı ya da kazaya bırakılır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Namaz vakitlerini kaçıranlar için kaza namazı kılmak oldukça önemli olmaktadır. Beş vakit namazın kaza edilmesindeki incelikleri ile kaza namazı nasıl kılınır ve ikindi namazının kaza namazı nasıl kılınır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Namaz, bir ibadet türüdür. İbadet ise kısaca şöyle tarif edilebilir; Allah'a gönülden isteyerek yönelmek, tapmak, boyun eğmek ve itaat etmektir. Müslümanlara farz olan namaz ibadeti hakkında detayları derledik.
Cuma günlerinin Müslümanlar için özel bir gün olduğunu söylemek mümkündür. Müslümanların kıldığı özel namazlardan birisi olan Cuma namazı ile ilgili olarak siz de bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Cuma namazının şartları nelerdir? Cuma namazının vücub ve sıhhat şartları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslamiyet'te ibadetlerden biri de namazdır. Namaz aynı zamanda İslam'ın şartlarındandır. Allah tüm müminlere namazı emretmiştir. Farz olan namaz günde beş defa kılınır. Günün değişik vakitlerinde kılınan bu namazlar sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazıdır. Hz. Muhammed de örnek bir Müslüman olarak farz namazının yanında sayısız nafile namazlar kılmıştır. Allah'ın emri olan namazı kılmak, namaz iyi öğrenmek her Müslümanın görevidir. İşte namazda hutbe, hutbenin şartları, sünnetleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
İslamiyet, Müslümanlara pek çok vazife yüklemiştir. Namaz ibadeti İslamiyet'in şartlarından biridir. Dinin direği olarak tanımlanan namaz en önemli görevdir. İnsanı Allah'a yaklaştıran bir yakarıştır. Namaz ile kul, Rabbine yalvarır ve kulluğunun bilincine varır. Allah, Kuran'da müminlerin ilk sorguya çekilecekleri konunun namaz olduğunu bildirmiştir. Hz. Peygamber de namaza çok önem vermiştir. Namaz meselesi çok teferruatlıdır. Namazın içinde ve dışında olmak üzere bazı şartları vardır. İşte abdest duaları, abdest dualarının Arapça okunuşu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Dinimizde pek çok ibadeti yerine getirmek için temizlik şartı aranıyor. İbadetleri yerine getirmeye engel olan kirliliğe ise, hades ismi veriliyor. Gusül ve abdest alınarak hadesten temizlenebilir. İbadet amacı ile yapılan bu temizlik çeşidine ise, hükmi temizlik adı verilir. Hükmi temizlik nedir ve kaça ayrılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dünya üzerinde yüzlerce milyon Müslüman insan yaşamaktadır. Bu Müslümanların hepsi farklı coğrafyalarda yaşamlarını sürdürmektedirler. İslam çatısı altında bulunan Müslümanların bazı müşterek değerleri vardır. Mekke'de bulunan Kabe işte böyle bir değerdir. İstikbal-i kıble kavramı İslami bir kavram olup tam olarak ne anlama geldiği zaman zaman kafalarda soru işareti olarak belirmektedir. İşte istikbal-i kıble nedir, farz namazlarında manası nedir ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Akşam namazından sonra kılınan nafile namazı nedir, dinimizde birçok farklı namaz çeşidi ve ne anlamlara geldiği bulunmaktadır. Belirli sevaplı günlerde ve gecelerde kişinin dilediği gibi ibadet yapması içinde farklı sevaplı ibadetler bulunmaktadır Farz ibadetler dışında olan bu ibadetler kişilerin isteği doğrultusunda olmaktadır. Akşam namazından sonra kılınan nafile namazı nedir detayları ile derledik.
İslam'ın şartlarından birisi olan namaz çok önemlidir. Kuran'da pek çok ayette namaz hakkında bilgi verilirken namazın kılınması emredilmiştir. Müslüman kadın ve erkek namaz kılmakla yükümlü kılınmıştır. İşte ilgiyle okuyacağınız namazın adabı nelerdir, namazın adabı ile ilgili ayet ve hadisler gibi konuları sizler için derledik.
Küsûf ve Hüsûf Namazları, güneş ve ay tutulması esnasında kılınan namazlar olarak bilinmektedir. Ay tutulmasına hüsuf denirken güneş tutulmasına ise kusuf denilmektedir. Ay tutulması gerçekleştiği zaman bitene kadar namaz kılınması gerekmektedir. Hüsuf namazı nedir ve nasıl kılınır? Hüsuf namazı kaç rekattır ve niçin kılınır? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.