Ramazan: Son kullanma tarihi geçmiş şekere dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ramazan: Son kullanma tarihi geçmiş şekere dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2006 00:00

Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izinli, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış şeker ve şekerli ürünlerin satın alınmasına ve tüketilmesine dikkat edilmesi konusunda vatandaşı uyardı.

SAĞLIK Bakanlığı, Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları şeker tüketimi ve beslenme konularında uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izinli, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış şeker ve şekerli ürünlerin satın alınması ve tüketiminin, insan sağlığı açısından önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada ayrıca, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdikleri belirtildi.

CAZİP BAYRAM SOFRASINA DİKKAT

Vatandaşların bu nedenle "cazip bayram sofraları"na dikkat etmeleri gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ramazan ayı süresince iki ana öğün şeklinde beslenilmesine rağmen, enerji içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi kilo alımına sebep olabilmektedir. Ayrıca yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmemesi, günlük sıvı alımının düşük düzeyde olması durumunda da bağırsak hareketlerinde azalma görülüyor. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir."

KAHVALTI EN ÖNEMLİ ÖĞÜN

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, güne kahvaltı yapılarak başlanması, besinlerin iyi çiğnenmesi, az ve sık yenilmesi önerildi. Açıklamada, sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, şöyle denildi:

"Günde yaklaşık 1,5- 2 litre su içilmeli. Ağır hamur tatlıları yerine, enerjisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmeli, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi artırılmalı.

Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş yemekler tercih edilmeli, bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmeli. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıların yenilen miktarına dikkat edilmeli, bu tür besinlerin çok yoğun miktarda enerji içerdikleri, kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecekleri unutulmamalı."

Tatlı yiyecekseniz sütlü tatlıyı seçin

BAKANLIKTAN yapılan açıklamada, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri gerektiği vurgulanarak, özellikle 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmalarının önemine dikkat çekildi.

Bayramda tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi önerilen açıklamada, vatandaşlara yönelik şu uyarılarda bulunuldu:

"Ramazan Bayramı süresince yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme, dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir."

Sağlıksız gıdaya geçit yok

ÇUBUK Belediyesi Zabıta Amirliği ekipleri, gıda satan ve gıda üretimi yapan ticarethanelerdeki denetimlerini artırdı. İlçede denetimlerini düzenli olarak sürdüren Zabıta Amirliği ekipleri Ramazan ayında gıda işletmelerini mercek altına aldı. Özellikle gıda satışı yapan ticarethanelerde denetimlere ağırlık veren zabıta ekipleri, işletmelerin hijyenik koşullarda satışına ve gramaj kontrolleri üzerinde incelemeler yaptı. Yapılan kontroller sonucu sağlıksız ortamda üretim yapan çok sayıda işyerlerine para cezası verilirken üretim yapan iki işletmeye de kapatma cezası verildi. Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, "Zabıta denetimlerini Ramazan dolayısıyla daha da sıklaştırdık." dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!