Ramazan anketinin sonucu davulcuları çok kızdıracak

Güncelleme Tarihi:

Ramazan anketinin sonucu davulcuları çok kızdıracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 00:00

ANGİAD’ın Ankara’daki bin 34 kişinin katılımıyla yaptığı Ramazan araştırmasında "Sahur için davul çalınması yasaklansa tepkiniz nasıl olurdu?" sorusuna katılımcıların yüzde 69.75’i "olumlu bulurum", yüzde 14’ü "saygı duyarım" derken itiraz ederim diyenlerin oranı yüzde 8.47’de kaldı.

ANKARA Genç İşadamları Derneği’nin (ANGİAD) Ankara’da bin 34 kişinin katılımıyla yaptığı Ramazan araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. Her yıl Ramazan ayının gelmesiyle tartışma konusu olan ramazan davulcularıyla ilgili "Sahur için davul çalınması yasaklansa tepkiniz nasıl olurdu?" sorusuna katılımcıların yüzde 69.75’i "Olumlu bulurum", yüzde 14’ü "Saygı duyarım" derken itiraz ederim diyenlerin oranı yüzde 8.47’de kaldı.

Ramazan ayının gelmesiyle vatandaşların bir başka şikayeti olan ürünlerin pahalıya satılmasına ilişkin soruya vatandaşların yüzde 89.19’sı "Ürünler pahalıya satılıyor" yönünde görüş bildirdi. Ankete katılanların yüzde 60’ına göre bu ayda yapılan yiyecek içecek reklamları etkili oluyor.

Özellikle belediyelerin Ramazan aylarında kurduğu iftar çadırlarına ise vatandaşların çoğunun olumlu yaklaştığı ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 70’i "İftar çadırlarının olumlu olduğuna inanıyorum" yanıtını verdi.

Yardımlara kuşkuyla bakılıyor

Öte yandan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte artan yardım kampanyalarına ankete katılanların kuşkuyla baktığı sonucu çıktı. "Ramazan ayında düzenlenen yardım kampanyalarının amacına ulaştığını düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 43.4’ü "Düşünmüyorum", yüzde 26.97’si "Kesinlikle düşünmüyorum" derken "Yardımların yerine ulaştığını kesinlikle düşünüyorum" diyenlerin oranı yalnızca yüzde 7, "Yardımların yerine olaştığını düşünüyorum" diyenlerin oranı 15’te kaldı.

"Ramazan ayında dini duyguların daha çok istismar edildiğine inanıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 65.82’sinin "Evet" yanıtını vermesi dikkat çekti.

Oruç tutan sinirli oluyor

Anket’te yer alan bir diğer ilginç soru olan "Ramazan ayında oruç tutmayan kişileri için tavrınız nasıldır?" sorusuna katılımcıların yüzde 59’u "Beni ilgilendirmez", yüzde 10.5’i "Tutmam, tutana da karışmam, yüzde 16’sı "Kızarım ama müdahale etmem" yönünde görüş bildirirken yüzde 6’lık bir dilim "Kızarım müdahale ederim" yanıtını verdi.

Ankete katılanlar Ramazan ayında oruç tutan insanlarla ilgili de görüşlerini bildirdiler. Oruç tutanlardaki en büyük farklılık olarak yüzde 48.17’si "Sinirli", yüzde 32’si "Dayanışmacı", yüzde 10’u "Hoşgörülü" yanıtını verdi.

"Ramazan’da sigara ve alkol alışkanlıklarınız genelde nasıl etkiliyor?" sorusuna katılımcıların yüzde 63’ "Hiç kullanmıyorum" yüzde 27’si "Az kullanıyorum" yanıtını verdi. Ankete katılan Ankaralıların yüzde 81’i oruç tutacaklarını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!