Yıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkPek çok kişi için kahveyle güne başlamayı tercih eder. Bu alışkanlık da günden güne artmaktadır. Kahve, daha enerjik olmayı, egzersiz esnasında yağ yakımını ve kas gelişimini sağlayan, antioksidan özelliği nedeniyle de hücre yaşlanmasını engelleyen etkilere sahip. Ancak, kahvenin günlük ne kadar ve ne zaman tüketildiği de oldukça önemli. Peki kahvenin faydaları nelerdir? Tüketirken bunlara dikkat...
#KahveDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiGelişen ve değişen sosyal hayat ile birlikte kahve kültürümüz de Türk kahvesinden başlayıp zamanla ikinci nesil kahve zincirleriyle beraber süt, şurup, krema eklenerek yapılan kahveler olarak çeşitlendi. Daha sonrasında kahve, üçüncü nesil kahvecilik ile kahve severlerin daha da gönlünde yer edindi. Bununla ilgili bir yazı daha önce paylaşmıştım. Merak edenler önceki yazılarım içinde bulup okuyabilirler..
#Kahvenin Besin ÖğeleriBir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olduğu gibi, sağlığa da olumlu etkileri var! Dopamin salgısını artıran, daha enerjik, aktif ve dakik olmayı, egzersiz sırasında yağ yakımını ve kas gelişimini sağlayan, vitamin ve mineral zengini, antioksidan özelliği ile hücre yaşlanmasını önleyen kahveyi günlük ne kadar ve hangi zamanlarda tükettiğiniz önem taşıyor. ‘Sihirli meyve’ olarak anılan kahvenin sağlıklı etkilerinden yararlanmak istiyorsanız; günde 3-4 fincanı aşmayın ve kahve keyfinizi yemeklerden bir saat sonra yapın.
#KahveAkciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ından sigara sorumlu. Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski sigara içenlerde daha sık görülüyor. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski de artıyor.