Sene 1910’lar… Diyarbakır’ın kadim Ulu Camii’ndeyiz. Avluda, elinde gümüş bir kaşıkla tek başına bir kız çocuğu duruyor; bir yandan etrafta ailesini arıyor bir yandan gözyaşı döküyor. Kentin ileri gelenlerinden Cizrelizadeler ona kol kanat geriyor. Ama hikâyesini hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Bu kız çocuğunun torunu bugün 8 ülkede 100’den fazla şubesi olan kafe zinciri BigChefs ile Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden Gamze Cizreli. Hikâyenin başladığı yerde buluştuğumuz Cizreli, “Misafir ağırlamayı ‘culinary academy’de değil, Diyarbakır’ın ‘başım gözüm üstüne’ kültüründen öğrendim” diyor.
#BigchefsHollanda, Belçika ve Türkiye’de Edelstaal Gruop International & Big Chefs ortaklığında yatırımlar devam ediyor. Türkiye’de büyük yatırımları olan iki devasa şirket Orka Holding ve Big Chefs Türk mutfağını dünyaya tanıtmak ve markalaştırmak için Avrupa’da ilk adımı Belçika’nın Antwerpen şehrinde attı.
#AVRUPADAN HABER1975’te otobüsle Londra’ya gelen Sofra restoranlarının kurucusu Şef Hüseyin Özer, bugün Kraliçe Elizabeth’e yemek yapmış ilk ve tek Türk şef olarak İngiltere’de Türk gastronomi elçiliğini aynı heyecanla sürdürüyor. İşte hayatı belgesel olarak sinemalarda gösterime hazırlanan şefle sohbetimizden anekdotlar...
#Roman AbramoviçBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Basque Mutfak Merkezi (Basque Culinary Center - BCC) tarafından bu yıl İspanya’da 5’incisi düzenlenen UNWTO Gastronomi Turizmi Dünya Forumu’nun Türkiye’den tek konuşmacısı olan Şef Ebru Baybara Demir, dünyanın farklı ülkelerinden bir araya gelen gastronomi ve turizm profesyonellerine Mardin ve Şanlıurfa’da gerçekleştirdiği projeleri anlattı.
#Ebru Baybara DemirMardinli şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, dünyanın en prestijli şef yarışmalarından biri olan Basque Culinary World Prize'da (Bask Dünya Aşçılık Ödülleri) 110 aday arasından ilk 10'a girerek finale kalan ilk Türkiyeli şef oldu.
#Basque Culinary CenterO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Mesleki eğitim, sanat ve sportif eğitim ile çocukların küçük yaşlarda tanışmasını istiyoruz. Bu amaçla Ankara’da açtığımız müzik ilkokulun bir benzerini sanat ilkokulu olarak İzmir’de açmak istiyoruz. Yatırım planlarımız arasına aldık“ dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Yusuf TekinBir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe KulübüGösteri dünyasının tanınmış isimlerinden biri olmak, dünya çapında şöhrete kavuşmak ve bunlarla birlikte dudak uçuklatan servetlere de kavuşmak… Ne olursa olsun insanın ailesinin, evlatlarının yaşadığı ya da yaşayabileceği dertler kimi zaman bu saydıklarımızla çözülemeyen en büyük kalp ağrıları haline gelebiliyor…
#Gregg WallaceMardinli bir ailenin kızı olan şef Selen Mağzalcıoğlu, Süryani lezzetlerini yeniden yorumladığı restoranıyla ‘Gourmand Table Chef Restaurant’ ödülüne layık görüldü. New York’ta restoran açmaya hazırlanan Mağzalcıoğlu, önümüzdeki yıl Michelin Yıldızı bekliyor.
#Selen Mağzalcıoğlu