Yeni kabinenin şifreleri! 2 isim dışında tüm bakanlar sil baştan

Güncelleme Tarihi:

Yeni kabinenin şifreleri 2 isim dışında tüm bakanlar sil baştan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la birlikte 18 kişilik kabineyi neredeyse sıfırdan kurarak yeni isimlere yer veren Erdoğan, mevcut bakanlardan sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'la yola devam etme kararı aldı...

Haberin Devamı

- 3 DÖNEMLİKLERDEN İKİ İSİM: Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni dönemde ekibine, 3 dönem kuralına takıldığı için milletvekili adayı olarak gösterilmeyen iki ismi aldı. Cumhurbaşkanı Sözcüsü olarak ismi geçen Akif Çağatay Kılıç, 27. Dönem'de Meclis’te Dışişleri Komisyon Başkanı'ydı. Yine, AK Parti’nin uzun yıllardır hukukçu vekili olan ve geçtiğimiz dönem AK Parti Grup Başkanvekili olan Yılmaz Tunç, Adalet Bakanı oldu. Memleketi Bartın’da bakan olarak istenen Yılmaz Tunç, 3 dönem kuralına takıldığı için vekil olarak gösterilmemişti.

- EN ÖNE ÇIKAN İSİM: Kabinenin en öne çıkan ismi, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesi oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin sembolik isimlerinden olan Fidan, Suriye krizi, Rusya-Ukrayna savaşı, Mısır ve İsrail’le olan ilişkilerin düzelmesinde öncü rol oynayan isimler arasında yer alıyor. Fidan, 10 Şubat 2015 tarihinde bu görevinden ayrılarak AK Parti’den milletvekili adayı olmuştu, ancak daha sonra Erdoğan’ın talimatı ile 10 Mart 2015’te görevine geri dönmüştü.

Haberin Devamı

- CUMHURİYET TARİHİNDE 2. KEZ: 2018 seçimlerinin ardından Milli Savunma Bakanı olan Hulusi Akar’ın ardından yeniden bir genelkurmay başkanı bakan olarak atandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i kabinesine aldı. Güler, 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ’nün de hedefi olmuştu.

- İÇİŞLERİ’NE ‘SAKİN’ PROFİL: İçişleri Bakanlığı’nda Süleyman Soylu’nun sert söylemleriyle geçen 6 yıllık dönemden sonra yerine atanan Ali Yerlikaya’nın nasıl bir bakanlık görevi üstleneceği merak ediliyor. İçişleri Bakanlığı’na atanan Ali Yerlikaya, gerek Gaziantep Valiliği, gerekse son 4 yıldır İstanbul Valiliği görevlerinde hemen her olayın ardından yaptığı açıklamalarla sakin tavrını korudu.

- PANDEMİNİN BAKANI: Sağlık Bakanlığı görevine devam edecek olan Fahrettin Koca, pandemi döneminde güvenilir tavrı ve açıklamalarıyla panik havasını dağıttı. Şehir hastanelerinin süratle devreye alınmasında etkin rol oynadı. Sağlık personelinin yurtdışına gitmesini sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirerek engelledi.

Haberin Devamı

- KABİNENİN SÜRPRİZİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süredir yakın çalışma ekibinde olan Osman Aşkın Bak, kabinenin sürpriz ismi oldu. Bak, 2017-2018 yılları arasında yürüttüğü Gençlik ve Spor Bakanı görevine yeniden geldi. Milli Eğitim Bakanı olan Yusuf Tekin ise, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü idi. Tekin, 28 Mayıs 2013'de MEB müsteşarı olarak atanmış, 25 Temmuz 2018'de görevinden ayrılmıştı.

- DİPLOMATLIKTAN GELDİ: Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi görevini yürüten ve Avrupa Parlamentosu'nda başörtülü ilk kadın milletvekili olan Mahinur Özdemir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak atandı. Özdemir, Hıristiyan demokrat çizgideki Merkez Demokrat Hümanist (CDH) partisinden 2009’da Brüksel milletvekili seçilen Özdemir, Belçika ve Avrupa’da seçilen ilk başörtülü milletvekili olmuştu.

Haberin Devamı

MİT’E KALIN MI GELİYOR

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın MİT Başkanlığı’na, eski Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın ise Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’ne getirilmesi bekleniyor.

Yeni kabinenin şifreleri 2 isim dışında tüm bakanlar sil baştan

MİLLİ SAVUNMA BAKANI

ORDUDAN SAVUNMA’YA

Hulusi Akar’ın ardından yine bir Genelkurmay Başkanı Milli Savunma Bakanı olarak görevlendirildi. Orgeneral Yaşar Güler, 1954 yılında Ardahan’da dünyaya geldi, 1974 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde birçok yerde görev yaptı. 1994-1995 yılları arasında Bosna-Hersek Türk Tugay Komutan Yardımcılığı, 1995-1997 yılları arasında Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subaylığı, 1997-1999 yılları arasında Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcılığı, 1999-2000 yılları arasında Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkez Komutanlığı, 2000-2001 yılları arasında Genel Kurmay Tatbikatlar Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü. TSK Üstün Hizmet Madalyası ve TSK Şeref Madalyasına sahip olan Yaşar Güler’e bazı ülkeler tarafından da çeşitli madalyalar verildi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığında bulunan Yaşar Güler’in makam odasına giren darbeci askerler kendisini derdest edip ellerini arkadan bağladı, kafasına ise gözlerini kapatacak şekilde bere geçirdi. Güler, daha sonra bir helikopter vasıtasıyla zorla Akıncı Hava Üssü’ne götürülmüştü.

Haberin Devamı

Yeni kabinenin şifreleri 2 isim dışında tüm bakanlar sil baştan

Orgeneral Yaşar Güler

MİLLİ EĞİTİM BAKANI

GENÇLER İÇİN ÇALIŞTI

Eğitim camiasının başına gelen Prof. Dr. Yusuf Tekin Erzurum’un Tortum ilçesinde 1970 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1994’te mezun oldu. Kariyerine aynı yıl Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı.1997’de yüksek lisans ve 2002’de doktorasını tamamladı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. 2007’de doçent oldu. 2009 yılında Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi’ne atandı. Öğretim üyeliği süresince bölüm başkanlığı, dekan yardımcılığı, üniversite senato üyeliği, fakülte ve enstitü yönetim kurulu üyeliği gibi idari görevlerde de bulundu. 2011 yılında atandığı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bakan yardımcılığı görevinde, üniversiteler ile üniversite gençliği ve gençliğin sorunları konularında ortak projeler hayata geçirdi. 2013’te Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı. 2015-2018 yılları arasında, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı yaptı. Prof. Dr. Yusuf Tekin, 15 Eylül 2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü görevine başladı. Evli ve üç çocuk babası Tekin, iyi derecede İngilizce biliyor.

Haberin Devamı

Yeni kabinenin şifreleri 2 isim dışında tüm bakanlar sil baştan

Prof. Dr. Yusuf Tekin

ADALET BAKANI

ADALETE AVUKAT

TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, yeni kabinede Adalet Bakanı oldu. 1 Şubat 1971’de Bartın Ulus’ta doğdu. Babası emekli öğretmen, annesi ev hanımı. İlkokula köyünde gitti. Orta ve lise öğrenimini Kastamonu Göl Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. 1995’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Anabilim Dalında Yüksek Lisans yaptı. 'Bankacılık Kanuna Aykırı Eylemler, Vergi Hukukuna İlişkin Suçlar, Ödeme Gücüne Göre Vergileme, Vergi Yargısı, Ekonomik Suçlar' konularında araştırmalarda bulundu. Avukatlık yaptı ve İstanbul Barosu CMK servisinde çalıştı. AK Parti Pendik Kurucu İlçe Başkanı ve Pendik Belediye Meclis Üyesi olarak görev aldı. AK Parti Genel Merkez Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı, sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. 23, 24, 25, 26 ve 27. dönemde Bartın milletvekili seçildi. 2020-2022 yılları arasında Adalet Komisyonu Başkanlığı yaptı. Orta düzeyde ingilizce biliyor, evli ve üç çocuk babası.

Yeni kabinenin şifreleri 2 isim dışında tüm bakanlar sil baştan

Yılmaz Tunç

SAĞLIK BAKANI

SAĞLIK YİNE ONA EMANET

Dr. Fahrettin Koca, 1965’te Konya’da doğdu. Liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1988’de tamamladı. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda yaptı, 1995’te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. Başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı yürüttü.

Yeni kabinenin şifreleri 2 isim dışında tüm bakanlar sil baştan

Dr. Fahrettin Koca

Evli ve dört çocuk babası olan Koca’nın Türk Pediatri Kurumu, Pediatrik Metabolizma ve Beslenme Derneği, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sağlık Meslek Komitesi, Özel Hastaneler Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) üyelikleri bulunuyor. Koca aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Eğitim Komitesi İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vakıf Üniversite Hastaneleri Derneği’nin Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanı. 2018’den bu yana Sağlık Bakanı olan Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesinde de Sağlık Bakanı olarak görevlendirildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!