Körfez turunda son durak BAE! İki ülke arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartacağız

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2023 15:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinin ardından Körfez turunun son durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İmzalayacağımız ortak mutabakat metniyle ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartmış olacağız" açıklamasını yaptı. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 13 belge imzalandı ve kabul edildi. Anlaşmaların toplam tutarının 50.7 milyar dolar olduğu duyuruldu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Al Nahyan'a TOGG hediye etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Katar ziyaretlerinin ardından, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından resmî törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığı duyuruldu:

13 BELGE İMZALANDI

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün (19 Temmuz) gerçekleştirdikleri Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretleri vesilesiyle Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalanmış ve kabul edilmiştir. Bu çerçevede iki taraf, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı’nın başkanlık edecekleri bir "Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey" kurma konusunda mutabakata varmışlardır. Söz konusu Ortak Mutabakat’la Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine çıkartılmıştır. Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50.7 milyar dolardır.

Haberin Devamı

CNN Türk canlı yayınında gelişmeye ilişkin detayları aktaran Fulya Öztürk, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüşmesi bitti, akşam yemeği yenildi. BAE’de imzalanan anlaşmanın önemine dikkat çekiyor çevredekiler. BAE’deki bazı kanallardan gelen açıklamalar var. Şunun altını çizelim. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bugün sabah saatlerinde yaptığımız görüşmede görüşmeler olumlu geçti, çalışmalarımız vardı özellikle BAE’de nihai sonucu alacağız vurgusunu yapmıştı" dedi.

 

Körfez turunda son durak BAE İki ülke arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Al Nahyan'ın, El Vatan Sarayı'ndaki tören alanında yerlerini almalarının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı. Erdoğan, tören kıtasını selamladı. Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Al Nahyan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A DEVLET NİŞANI TAKDİM EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Körfez turunda son durak BAE İki ülke arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Al Nahyan tarafından Devlet Nişanı takdim edildi.

Körfez turunda son durak BAE İki ülke arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Al Nahyan daha sonra ise 30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP28) için hazırlanan bileklikler ile poz verdi.

ERDOĞAN: MUTABAKAT METNİYLE İLİŞKİLERİMİZİ ORTAKLIK DÜZEYİNE ÇIKARTACAĞIZ 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

İmzalayacağımız ortak mutabakat metniyle ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartmış olacağız. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizmasıyla ilişkilerimizin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacağız. Anlaşmanın iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz.

Abu Dabi'de düzenlenen savunma sanayi fuarlarına Türkiye'den sağlanan yoğun katılım memnuniyet vericidir. 25-28 Temmuz'da İstanbul'da düzenlenecek savunma sanayi fuarında inşallah bu iş birliğimiz gelişecektir. Abu Dabi kitap fuarına onur konuğu olarak davet edilmekten onur duyuyorum. Abu Dabi'de Türk Kültür Merkezi'mizin açılışını yaparak iş birliğimizi geliştirelim istiyoruz. Bugün alacağımız kararların hayırlara vesile olmasını Rabbim'den niyaz ediyorum.

 

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, AL NAHYAN'A TOGG HEDİYE ETTİ

Körfez turunda son durak BAE İki ülke arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkartacağız

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan'a TOGG hediye etti.

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, Körfez turunun son durağı BAE'deki görüşmeleri şu ifadelerle anlattı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşamki Katar'daki ziyaretinin ardından Abu Dabi'ye geldi. Bulunduğum yer Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmeler ve heyetler arası görüşmelerin yapılacağı yere çok yakın. Aynı zamanda arkamdaki binada da akşam Türkiye-BAE İş Forumu'nun düzenleneceği alan. Burada Körfez ülkelerinde bu mevsimde görüşmeler akşam yapılıyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez Turundaki görüşmeleri akşam yapılıyor.

Haberin Devamı

“ANA GÜNDEM EKONOMİ”

Bu görüşmeler çok önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son zamanlarda çıkmış olduğu ziyaretlerin en kalabalığı. Çok sayıda iş insanı, bakanlar, devlet kadrolarından önemli isimler var. Elbette ana gündem ekonomi. Ekonomi başlığı altında; teknoloji, savunma sanayi, turizm, enerji var. Pek çok sayıda iş insanı burada. Yatırımlar konuşuluyor, iş birlikleri yapılıyor, anlaşmalar imzalanıyor. Aynı zamanda iletişim alanında da anlaşma yapıldı. İlk gün Türkiye-Suudi Arabistan arasında iletişim başkanlığı tarafından bir anlaşma yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşamki önemli görüşmelerin ardından burada kalacak ve yarın da KKTC'ye geçecek. Kıbrıs'ın Ercan Havalimanı Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıldönümü münasebetiyle törene katılacak. Orada da önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!