Karne günü krize dönmesin

Güncelleme Tarihi:

Karne günü krize dönmesin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 07:00

Okul öncesi, ilk ve orta öğretim düzeyinde eğitim öğretim gören 19 milyondan fazla öğrenci 20 Ocak Cuma günü karne alacak ve iki haftalık yarıyıl tatili başlayacak. Birçok öğrenci tatili, karnesindeki yüksek notların mutluluğuyla karşılayacak ama bazıları da karnedeki düşük notların üzüntüsünü yaşayacak. Uzmanlar aileleri karne günü için uyarıyor: “Karne bir durum göstergesidir, olumsuza değil olumluya odaklanın.”

Haberin Devamı

19 milyondan fazla öğrenci 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ilk karnesini 20 Ocak Cuma günü alacak. Ardından 15 günlük yarıyıl tatili başlayacak. Öğrenciler tatil için heyecanlı. Ancak eve iyi bir karneyle götüremeyecek olan öğrencilerin kaygıları var. Bu kaygılardan birincisi kendine yönelik başarısızlık ve bununla nasıl baş edeceğine dönük kaygı diğeri ise durumun ailesi tarafından nasıl karşılanacağına, anne babasının karnesine nasıl tepki vereceğine yönelik kaygı. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez aileleri istedikleri başarı düzeyini yansıtmayan bir karneyle karşılaşmaları halinde tepkisel davranmamaları konusunda uyarıyor. “Kötü notlar, çeşitli sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir. Belki çocuğunuzun dikkat sorunu vardır, belki biraz tembel bir yapıya sahiptir. Ödevlerini ve projelerini zamanında yapmıyor veya okulda öğrenmekte olduğu kavramları anlamada sorun yaşıyordur belki. Aile içi huzursuzluklar çocuğunuzun akademik başarısını olumsuz etkiliyor da olabilir. Onun kötü notlar almasının nedeni her ne olursa olsun, ebeveyn olarak karnesine yönelik sağlıklı bir tepki verebilmek ve uzun dönemde notlarını iyileştirmesine destek olabilmek” diyen Aslı Bugay Sökmez’in ailelere çocuklarının eve getirdiği karneye nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda 5 önerisi var:

Karne günü krize dönmesin

5 MADDEDE KARNEYE YAKLAŞIM
1. Tepkisel davranmayın:
Öfkelenip ağzınızdan çıkanlara sonradan üzülebilirsiniz. Haklı ilken haksız duruma düşmemek için duygularınızı kontrol edin.
2. Çok genç olduğunu unutmayın: Çocuğunuz koca adam gibi görünse de onun hala çocuk olduğunu ve 5-10 yıllık planları yeterince anlamadığını bilin.
3. Büyük ödüller vermeyin: Çocuğunuz iyi notu sizin egonuzu beslemek için değil, gelişimi için alıyor. En büyük ödül çabası karşılığında öğrenmek olmalı.
4. Başarısını da başarısızlığını da üstünüze alınmayın: Çocuğunuz sizin uzantınız değil, sizin kapasitenizin temsilcisi de değil. Ebeveyn olarak katkınızı görün ama karneyi kişiselleştirmeyin.
5. Sosyal medyaya karneyi koymayın: Kötü karne getirse karnesini sosyal medyaya koyar mıydınız? Muhtemelen koymazdınız. İyi karnede de bunu yapmayın. Çocuğunuz üzerinden ilgi çekmeye ve takdir toplamaya çalışmayın.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİNİN GÜÇLÜ VE GÜÇSÜZ YANLARINI YANSITIR
Karneleri not yığını olarak görmek yerine öğrenci hakkında bilgi veren bir yardımcı olarak değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Bugay bunun için de karneye öğretmenlerin kanaatlerinin yazılmasının önemli olduğunu şu sözlerle anlattı:
“Kümülatif bir değerlendirme sonucu Matematikten 3 aldığını görmek aslında velilere ve çocuğa güçsüz yanlarını geliştirmek için sınırlı bir bilgi sunar. Oysa çocuğun derse ilgisinin seviyesi, teorik ya da pratik konulara yatkınlığı gibi öğretmen yorumları da karneye eklenmelidir. Örneğin karne notu 3 olan öğrenciye ‘Ahmet matematikten dönem başında korkuyordu, ilerleyen haftalarda bu korkusunda azalma oldu. Derste temel becerileri öğrendi ama ileri beceriler için tatilde şu konularda tekrar yapması iyi olabilir ‘ gibi. Karnenin amacı öğrencinin başlangıç noktasından günümüze kadar olan gelişmesini betimlemektir. Ancak sadece 3- 5 gibi rakamlarla sunulan performans ölçümü sadece kaygıyı artırır.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZ BAŞKALARINA ÖZENMESİN
Veliler karneyi alınca ilk olarak sınıfın başarılı öğrencilerinin karnesini soruyor. Bu durum öğrenciye başkalarıyla kıyaslandığını hissettiriyor. Arkadaşının notu ve başarısıyla çocuğunuzu motive etmeye çalışırken, onu ömürboyu başkalarının hayatına imrenmeye mahkum ettiğinizi bilin.

Karne günü krize dönmesin

OLUMLUYA ODAKLANALIM
Doç. Dr. Elif Ulu - Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi: 
Karne iyiyse birlikte sevinelim, kutlayalım. Kötü not varsa çocukların olumsuz değil olumlu notlarını vurgulayalım. Kötü gelen notlar başarısızlığa değil geliştirilmesi gereken noktaların işareti olarak değerlendirilmeli. Karne günü öncelikle gösterilen çabayı görelim, övelim. Çocuğun başarısızlık nedenlerini her açıdan değerlendirip araştıralım. Çözüm için işbirliği içinde çabalayalım. Çocuğun duygularını anlayıp kabul edelim. Cezadan kaçınalım. Ödülün de dozunu iyi ayarlayalım.Tatilin enerji depolama zamanı olduğunu unutmayarak çocukların dinlenmelerine olanak sağlayalım. Tatilin hiçbir şey yapmadan, hayattan kopularak geçirilen bir zaman dilimi olmaması için de çocuğun dinlenme şeklini organize edip, takibini yapalım.”

Haberin Devamı

OKULLAR 6 ŞUBAT’TA AÇILACAK
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri yarıyıl tatilinde hafta sonları ile birlikte toplam 16 gün tatil yapacak. Okullar tekrar 6 Şubat Pazartesi günü açılacak. Öğrenciler, ikinci dönemde 17-20 Nisan tarihleri arasında ikinci ara tatilini yapacak. Ramazan Bayram tatili ve 23 Nisan ile birlikte ara tatil 10 gün sürecek. İkinci dönem 16 Haziran Cuma günü sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!