AK Parti'nin B planı: Hem Cumhurbaşkanı hem Genel Başkan

Güncelleme Tarihi:

AK Partinin B planı: Hem Cumhurbaşkanı hem Genel Başkan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 02:13

Olağanüstü kongre ve genel başkan değişikliğinin ardından AK Parti ikinci radikal adımı anayasa konusunda atacak. AK Parti, yeni hükümetin güvenoylamasının ardından TBMM gündemine sadece partili cumhurbaşkanı düzenlemesini içeren ‘mini bir anayasa paketi’ getirecek. En fazla 5 maddelik pakete göre cumhurbaşkanı, aynı zamanda partisinin genel başkanı olabilecek.

Haberin Devamı

AK Parti’nin olağanüstü kongreye giderek, genel başkan değişikliği yapılmasına karar verilen geçen haftaki ‘kritik görüşmeler’ aynı zamanda anayasanın kaderini de belirledi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 22 Mayıs’ta olağanüstü kongre yapılmasıyla ilgili karar alınırken konu, yeni anayasa çalışmalarına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamid Gül’ün olduğu görüşmede, yeni anayasanın hem destek bulması hem de TBMM Genel Kurulu’ndaki takvimiyle ilgili sıkıntılar paylaşıldı. Canikli, 5 maddelik bir mini anayasa değişikliği ile sürecin hızlandırılmasını önerdi. AK Parti kurmayları tarafından zaman zaman gündeme getirilen B planına, Erdoğan’ın da desteğiyle start verildi.

Haberin Devamı

Bu düzenleme için TBMM’de yeni hükümetin güvenoylamasının ardından düğmeye basılacak. AK Parti, haziran ayında mini anayasa teklifini TBMM Başkanlığı’na verecek ve tatile girmeden görüşmeleri tamamlanacak. Mini anayasa referanduma götürülme aşamasına gelecek. AK Parti’nin yazımına yeni başladığı ve en fazla 5 madde öngörülen mini anayasa paketi, ‘partili cumhurbaşkanı’ üzerine kurulacak. Anayasa’nın 101’inci maddesinde yapılacak değişiklikle, “Cumhurbaşkanının partisiyle bağı kesilir” hükmü metinden çıkartılacak. Cumhurbaşkanının, Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmesi maddesi düzenlenecek. 104’üncü maddedeki “Cumhurbaşkanı devletin başıdır” hükmü “Cumhurbaşkanı devletin ve yürütmenin başıdır” olarak değiştirilecek. Cumhurbaşkanı isterse partinin genel başkanı da olabilecek, partisinin toplantı ve mitinglerine katılabilecek. Başbakan ise hükümetin başı olmaya devam edecek.

İDEAL DEĞİL PRAGMATİK

Saray’daki toplantılarda son şeklini alan öneri, önceki günden itibaren Nurettin Canikli tarafından TV kanallarında dillendirilmeye başladı. Siyasette ilgi çeken bu önerinin ortaya atılmasında MHP’den destek alınıp alınmadığı konuşuluyor. Canikli, Hürriyet’e, “Tek bir partiyle temasımız olmadı. Ama ben, bu paket gündeme geldiğinde, AK Parti dışında birçok milletvekilinin hür iradesiyle destek vereceğini düşünüyorum. Bu paket ideal olmayabilir ama pragmatik bakıyoruz. Meclis’teki ortam başka seçenek bırakmadı. Yeni anayasa fikrinden de vazgeçmedik” dedi.

Haberin Devamı

Saray’daki toplantıda, bunun nedeni olarak, 100 maddelik bir anayasanın sadece TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin 90 gün sürecek olması gösterildi. Hiç tatil yapılmasa bile, birinci tur görüşmelerin 60, ikinci tur görüşmelerin ise en az 30 gün süreceği hesaplandı. Sürecin, ekim ayında başlasa bile komisyon görüşmeleriyle birlikte 4 aydan fazla süreceği, buna rağmen diğer partilerden destek olasılığının zayıf olduğu da konuşuldu. “MHP 90 maddesine destek verse 10’una itiraz eder, bir başkası bir başka maddeye itiraz eder, referandum rakamı bile sorun olur” değerlendirmesi de yapıldı.

BAKMADAN GEÇME!