6'lı masa toplantısında neler oldu? Detaylar CNN TÜRK'te: 'Kılıçdaroğlu fotoğraf çekiminde, İYİ Parti'de direnç var'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2023 12:42

Dün akşamki 6'lı masa toplantısının ardından gözler İYİ Parti'ye çevrildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener parti kurmayları ile bir araya geldi, değerlendirme yaptı. Peki o toplantıda neler konuşuldu? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova canlı yayında son durumu aktardı. Canova, "Kılıçdaroğlu, güne kampanyaya ilişkin fotoğraf çekimi ile başladı. CHP cephesi olumsuz bir durum beklemiyor ama İYİ Parti'de tansiyon bir hayli yüksek diyebilirim. Benim izlenimim İYİ Parti’de değişen bir şey yok. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakılmıyor. Parti içinde bu konuda büyük bir direnç var" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dünkü 6'lı masa toplantısının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve parti kurmayları genel merkez ek binasında bir araya geldi. Akşener, toplantı çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı. Öte yandan İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı bugün yapılıyor. Akşener, toplantı sonrası açıklamalarda bulunacak. Peki, dünkü toplantıda neler konuşuldu? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova son gelişmeleri canlı yayında anlattı..

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova kulis bilgilerini şöyle aktardı:

Akşener ‘Milletin teveccühüne bakmak lazım’ diyerek bir anket çalışmasını getirdi. Partisinin yetkili kurullarının talebi ile yaptığını söyledi. ‘Milletin tercihlerini göz önünde bulunduracaksak bu çalışmalar önemli’ dedi. O çalışmalar kapsamında iki belediye başkanının ismini telaffuz etti. Kılıçdaroğlu araya girerek bu iki belediye başkanı görevinin başında olacak, bu karar çoktan alındı.’ dedi.

Haberin Devamı

Meral Akşener, ‘O zaman tüm partilerin onay vereceği şekilde bir kamuoyu araştırması veya anket yaptıralım, kim çıkarsa onunla yürüyelim teklifi yaptığı ancak bunun da kabul görmediği ifade ediliyor. Bunun üzerine virgül koyuldu toplantıya. Taraflar partilerinin yetkili kurulları ile görüşmek üzere dağıldı deniliyor.

'ORTAK ADAYI AÇIKLAMA METNİ DEĞİLDİ'

O metin ortak adayı açıklama metni değildi. Ortak aday fikrini partilerin yetkili kurumlarına götürme kararını ifade eden bir metin olduğu için Akşener’in buna imza attığı ifade ediliyor.

'KILIÇDAROĞLU KAMPANYAYA İLİŞKİN FOTOĞRAF ÇEKİMİ İLE GÜNE BAŞLADI'

Nitekim Kılıçdaroğlu da kendisini tebrik eden kurmaylarına önce hayırlısı olsun dedi. Sonra da pazartesi günü kesinleşecek ifadesini kullandı. Bugün de güne kampanyaya ilişkin fotoğraf çekimi ile başladı.

6lı masa toplantısında neler oldu Detaylar CNN TÜRKte: Kılıçdaroğlu fotoğraf çekiminde, İYİ Partide direnç var

CHP cephesi olumsuz bir durum beklemiyor ama İYİ Parti'de tansiyon bir hayli yüksek diyebilirim.

'PARTİ İÇİNDE BÜYÜK BİR DİRENÇ VAR'

Haberin Devamı

Benim izlenimim İYİ Parti’de değişen bir şey yok. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakılmıyor. Parti içinde bu konuda büyük bir direnç var. Akşener'in kurmaylarına bilgi verdiği ifade ediliyor. Anket seçeneğine sıcak bakılmadığını aktardığı ifade ediliyor. Partililer şunu ifade ediyor, 'İsim kim olursa olsun neye göre aday sorusunun karşılığı olmalı. Eğer Millet İttifakı isek kararı da millet vermeli.' deniliyor.

26 Ocak'taki toplantı sonrası cumhurbaşkanı konusunda 6 siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde atıfta bulunduğu vurgulanıyor. Kılıçdaroğlu'nun da masanın mutabakatı ile belirleneceğinin altını çizdiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

'HEP KAZANACAK ADAY OLSUN DEDİK'

Bir partinin onay vermediği isim nasıl mutabakatla ortak isim olacak? Kılıçdaroğlu'na onay vermezsek masa dağılacak mı? Bu soruların yanıtının CHP tarafından verilmesi isteniyor. Eğer dağılacaksa, eğer bir partinin onay vermediği isim ortak aday olarak sunulacaksa o zaman bizim başından beri ifade ettiğimiz 'bu masa noter görevini görmek için mi kuruldu sorusunun yanıtını isteriz diyor İYİ Parti kaynakları. 'Bizim tavrımız iki yıldır hiç değişmedi' diyorlar. Hep kazanacak aday olsun dedik. İki yıl önce de genel başkan bu iki belediye başkana tabanın itiraz etmeyeceğini taraflara iletti. Dolayısı ile biz aynı noktadayız. Gelin bir anket ile bir kamuoyu yoklaması ile bir nabız tutarak milletin kararına uyalım, oradan ne çıkarsa biz de kabul edeceğiz. Ama buna direniş olursa illa Kılıçdaroğlu diye diretilirse o zaman biz tekrar dönüp soracağız ‘Siz bu masayı planın parçası olarak mı kurdunuz’ diyorlar. 

Haberin Devamı

Eğer Kılıçdaroğlu aday olursa kendi seçmenimiz nezdinde kırgınlık yaratır, sandığa gitmrmrye sebep olur, biz böyle düşünüyoruz ve riske atamayız ifadesini kullanıyorlar.

Akşener, ‘Ben karar mekanizmasını etkileyecek imada bulunmadım, kararı birlikte alacağız ve siz alacaksınız. Ben hiçbir yönlerndirme yapmayacağım. Ne derseniz başım sütüne’ demiş. Kararı beraber alacağız, bedeli birlikte ödeyeceğiz ifadesini kullanmış. Genel idare kurulu çok önemli olacak.

'BUNDAN SONRASINA İLİŞKİN KARAR VERMEDİK'

Sorumluluk bizde değil biz masanın kuruluş amacına uygun hareket ettik deniliyor. Bundan sonrasına ilişkin karar vermedik deniliyor. Parti içinde değerlendirme olacak.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu tek ve ortak aday olarak çıkacağını söyleyen isim. Bir partinin hayır dediği isim ortak aday sayılmaz. Bu durumda 6 partinin evet diyeceği isme bakılır. Önerimiz kamuoyunun nabzını tutmak. Kılıçdaroğlu aday olarak dayatılırsa masayı noter yerine koymuş olur. Dağılırsa da, seçim kaybedilirse de sorumlusu o olur gibi bir yaklaşım var.

6lı masa toplantısında neler oldu Detaylar CNN TÜRKte: Kılıçdaroğlu fotoğraf çekiminde, İYİ Partide direnç var

İYİ Parti masadan kalkarsa İmamoğlu veya Yavaş’ı adayı gösteremez düşünülüyor. İmamoğlu benim adayım Kılıçdaroğlu dedi. İYİ Parti masadan ayrılma kararı alırsa tüm yollar Akşener’in adaylığına çıkıyor gibi görülüyor. Henüz karar yok.

Pazartesiye kadar bu hareketliliğin sürmesi bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME!