TEOG öncesi beslenmenize dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

TEOG öncesi beslenmenize dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 14:26

TEOG sınavlarına sayılı günler kaldı. Uzmanlar, TEOG sınavı öncesi öğrencilerin hazırlık döneminde dikkat etmesi gereken beslenme, uyku ve egzersiz programları için öneriler sunuyor.

Haberin Devamı

TEOG ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan’da yapılacak. Öğrenci ve ailelerinin sınav öncesinde dikkat etmesi gereken konularda Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nin yaptığı çalışmaları değerlendiren Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, zihin açmak için beslenme ve bedensel aktiviteler konusuna önem verilmesi gerektiğini belirtti. Uzmanların açıklamalarına göre; ders çalışmaktan yorgun düşen bedeni zinde tutmak, konsantrasyonu artırmak ve zihni uyandırmak için bedenin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilmek gerekiyor.

Yapılan çalışmalarda, kahvaltı etmeyen çocuk ve yetişkinlerde kilo fazlalığının daha sık görüldüğü, bel çevresinin daha geniş ve kötü kolesterol (LDL) düzeylerinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu nedenle süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği veya süt ile karıştırılmış kahvaltı gevrekleri bu öğünde iyi birer seçenek olarak öneriliyor. Vücudun susuz kalması sonucunda da halsizlik, baş ağrısı veya konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler oluşabiliyor. Bunun için sadece sınav döneminde değil, her zaman bedenin ihtiyacı olan suyu almasına özen göstermek gerekiyor. Ara öğünlerde ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, sütle hazırlanabilecek meyveli içecekler, tam buğday ekmekli ve sebzeli sandviçler, domates, salatalık, havuç gibi sebzeler yanında verilecek yoğurtlu veya humuslu dip soslar ve taze meyve salataları tüketmek önemli. Ayrıca çocukların mutlaka aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmasını sağlamak da onların yeterli seviyede dinlenmeleri için gerekli bir koşul. Uzmanlar, çocukların günde 60 dakika fiziksel aktivite yapmalarının önemli olduğunu da vurguluyor. Haftada bir gün yapılacak aktivitelerde orta-ağır düzeydeki egzersizler, kalp atımını hızlandıran aktiviteler daha sağlıklı bir kas sağlığı ve zihnin gelişmesine de yardımcı oluyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!